Ρωσία: Αλλαγή πλεύσης και στρατηγικής

Ρωσία: Αλλαγή πλεύσης και στρατηγικής

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κουβαλώντας τη βαριά κληρονομιά της ΕΣΣΔ, η Ρωσία ως ο κυρίαρχος άξονας που προέκυψε από την πρώην Σοβιετική Ενωση, ψάχνει στη Βραζιλία την πρώτη της «αυτόνομη» διάκριση σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Στις δύο προηγούμενες συμμετοχές της, το 1994 και το 2002 αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων, σημειώνοντας από μία νίκη σε κάθε διοργάνωση.

Οι Ρώσοι έχουν έναν ακόμη λόγο να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, αφού θα παραλάβουν από τη Βραζιλία τη σκυτάλη της διοργάνωσης του επόμενου Μουντιάλ. Για να ξεφύγει από τη χρυσή της μετριότητα η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας έχει αποφασίσει να ξοδεύει μεγάλα χρηματικά ποσά, προκειμένου να έχει στη θέση του προπονητή κορυφαία ονόματα. Μετά τα πειράματα με τους δύο Ολλανδούς, τον Γκους Χίντινκ και τον Ντικ Αντβοκάατ, ήρθε η ώρα του Ιταλού Φάμπιο Καπέλο να εφαρμόσει τα τεχνάσματά του στους εξαιρετικά ταλαντούχους Ρώσους παίκτες.

Ο Καπέλο που θα ανανεώσει το συμβόλαιό του μέχρι το 2018 και έπειτα θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση αποφάσισε να πορευτεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, χωρίς δύο μεγάλα ονόματα: τον Αντρέι Αρσάβιν και τον Ρόμαν Παβλιουτσένκο. Και οι δύο πραγματοποίησαν μετριότατες χρονιές με τις ομάδες τους με τον Ιταλό να προτιμά νεότερους ποδοσφαιριστές που είναι σε καλύτερη κατάσταση, παρά τα δύο «αστέρια» που βρίσκονται σε πτώση. Με αυτό τον τρόπο ο Καπέλο έστειλε και ένα μήνυμα πως κανείς δεν έχει κατοχυρωμένη μία θέση στην ομάδα.

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό πως οι 29 από τους 30 παίκτες της προεπιλογής αγωνίζονται στο ρωσικό πρωτάθλημα και μόνο ένας, ο Ντενίς Τσερίσεφ της ισπανικής Σεβίλλης, παίζει εκτός των συνόρων.

Η Ρωσία διαθέτει έναν εξαιρετικό τερματοφύλακα, τον Ιγκόρ Ακινφέεφ, εμπειρία στην άμυνα με τους Σεργκέι Ιγκνασέβιτς, Γιούρι Ζιρκόφ και Βασίλι Μπερεζούτσκι, ποιότητα στη μεσαία γραμμή με τους Ιγκόρ Ντενίσοφ, Βίκτορ Φαϊζούλιν, Ρομάν Σιρόκοφ, Αλαν Ντζαγκόεφ, αλλά και μία προβληματική επίθεση η οποία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις διαθέσεις του Αλεξάντερ Κερζάκοφ.

Η ομάδα του Φάμπιο Καπέλο είναι ένα μεγάλο αίνιγμα και, σίγουρα, θα είναι αποτυχία αν δεν φθάσει τουλάχιστον ώς τη φάση των «16». Στη μοναδική μεγάλη διοργάνωση που κατάφερε να προκριθεί από τη φάση των ομίλων, στο Εuro 2008, η Ρωσία έφθασε μέχρι τους «4».

Και η πορεία της στους προκριματικούς έχει φέρει αρκετές προσδοκίες, αφού η κατάκτηση της πρώτης θέσης στον 8ο όμιλο μπροστά από την Πορτογαλία δεν είναι αμελητέο κατόρθωμα.

Χρήσιμες πληροφορίες ( από το ένθετο «Παγκόσμιο κύπελλο 2014)

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Μπορεί να είναι κυρίως γνωστός για τις αμυντικές του ικανότητες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο Ρομάν Σιρόκοφ δεν προωθείται, και μάλιστα με επιτυχία, σημειώνοντας σημαντικά γκολ. Ο πιο αξιόπιστος παίκτης στην ομάδα του Καπέλο, αφού, αν η Ρωσία επιβάλει το ρυθμό της, τότε τα πάντα θα περνάνε από τα πόδια του, ενώ αν όχι, τότε θα αναλάβει να τραβήξει την ομάδα μπροστά.

Ρομάν Σιρόκοφ

Ημερομηνία Γέννησης: 06/07/1981

Σύλλογος: Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (δανεικός στην Κράσνονταρ)

Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Ίσως ο τερματοφύλακας που τον παρακολουθούν όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι

της Ευρώπης. Ο Ακινφέεφ έπαιξε με την πρώτη ομάδα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στα

17 του και παρέμεινε βασικός και αναντικατάστατος από τότε. Ένα χρόνο

μετά βρήκε θέση στα δοκάρια της εθνικής, μόλις 18 χρόνων και 20 ημερών. Κάποια στιγμή, οι ειδικοί είπαν πως θα γίνει

ο μεγαλύτερος τερματοφύλακας στον

κόσμο, και ο Ακινφέεφ φροντίζει να επιβεβαιώνει αυτή την προσδοκία.

Ιγκόρ Ακινφέεφ

Ημερομηνία Γέννησης: 08/04/1986

Σύλλογος: ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Αν και θεωρήθηκε αποτυχία το ότι δεν κατάφερε να πάει την Αγγλία στους 4 μιας μεγάλης διοργάνωσης, ο Καπέλο είναι ένας από τους πιο διάσημους προπονητές παγκοσμίως με τίτλους που θα ζήλευαν πολλοί συνάδελφοί του. Έχει επιβάλει το δικό του τρόπο παιχνιδιού στη ρωσική ομάδα και μέχρι στιγμής αυτό αποδίδει. Αν το Μουντιάλ δεν αποδειχθεί απόλυτη αποτυχία για τους Ρώσους, θα είναι στον πάγκο και για το Μουντιάλ της ρωσίας το 2008.

Φάμπιο Καπέλο

Ημερομηνία Γέννησης: 18/06/1946

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Ρωσία: Αλλαγή πλεύσης και στρατηγικής-1

Ο πιο παραγωγικός σκόρερ στην ιστορία της Ρωσίας, με πάνω από 200 γκολ σε επίσημους αγώνες, ο Αλεξάντερ Κερζακόφ έχει σημειώσει επίσης 24 γκολ με την εθνική, και πολλοί πιστεύουν ότι, μέσα στο 2014, θα σπάσει το ρεκόρ των 26 γκολ του πρώτου σκόρερ της Ρωσίας, το οποίο κατέχει ο Βλαντιμίρ Μπεστσάσνικ. Αν δεν συνήθιζε να γυρίζει τόσο πίσω για να παίζει κοντά στους μέσους στην πρώτη μπαλιά, θα το είχε ξεπεράσει εδώ και καιρό. Όμως του αρέσει να συμμετέχει στη δημιουργία, και στην καλή του μέρα είναι ικανός να διασπάσει τις καλύτερες άμυνες. Αν όμως η Ρωσία δεν πάει καλά, θα πρέπει να προσαρμοστεί για να μην αποδιοργανώσει το παιχνίδι με την ανυπομονησία του. Αποτελεί βασικό στέλεχος της Εθνικής Ρωσίας από το 2002.

Αλεξάντερ Κερζακόφ

Ημερομηνία Γέννησης:27/11/1982

Σύλλογος: Ζενίτ Αγίας

Πετρούπολης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

18/06 Νότια Κορέα

(Κουγιάμπα 01:00)

22/06 Βέλγιο

(Ρίο ντε Τζανέιρο 19:00)

26/06 Αλγερία

(Κουριτίμπα 23:00)

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

Η FIFA ανακήρυξε τον Ρώσο τερματοφύλακα Λεβ Γιασίν τον καλύτερο του 20ού αιώνα. Είχε 78 συμμετοχές με την εθνική ομάδα και 326 με τη Δυναμό Μόσχας, με ασύλληπτο μέσο όρο λιγότερο από 1 γκολ για κάθε αγώνα.Πραγματικός θρύλος.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Με την καθοδήγηση του Καπέλο και έχοντας μερικούς πολύ καλούς παίκτες, θα περάσουν από τους ομίλους. Όμως οι προημιτελικοί θα είναι πολύ δύσκολοι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή