Η πιο… απίθανη πρόκριση

5' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν κάποιος ευφάνταστος σεναριογράφος προσπαθούσε να σκεφθεί την Ελλάδα στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, λογικά θα επέλεγε μια πιο πιθανή και «λογική» διαδρομή. Ακόμη και αν είχε προβλέψει τη δραματική πρόκρισή της από τον Γ΄ όμιλο, μέσω της δεύτερης θέσης, πολύ δύσκολα θα είχε στείλει στον δρόμο για τους «8» ως αντίπαλο την Κόστα Ρίκα.

Πόσο μάλλον, όταν η ομάδα της Κεντρικής Αμερικής στην κλήρωση των ομίλων της διοργάνωσης έπεσε στον… λάκκο με τα θηρία της Ουρουγουάης, της Ιταλίας και της Αγγλίας. Και όμως οι Κοσταρικανοί μέσα από αυτόν τον όμιλο – φωτιά κατάφεραν να ρίξουν στην «πυρά» όλους τους αντιπάλους τους, τερματίζοντας πρώτοι και αήττητοι μπροστά από ομάδες που συνολικά έχουν κατακτήσει τα επτά από τα 19 Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου!

Αύριο, στις 23.00, στην «Αρένα Περναμπούκο» του Ρεσίφε, η Ελλάδα θα παίξει την πρόκρισή της στους προημιτελικούς του Μουντιάλ σε μια «ζαριά» τουλάχιστον 90 λεπτών και, μάλιστα, δεν θα βρίσκεται στη θέση του αουτσάιντερ. Οσο και αν η Κόστα Ρίκα έχει εντυπωσιάσει με τη μέχρι στιγμής παρουσία της στη Βραζιλία, η Ελλάδα δεν δύναται να τρομάξει από τη δυναμικότητα των σκληροτράχηλων Κεντροαμερικανών.

Η μπάλα βρίσκεται στα πόδια των Ελλήνων διεθνών και ένα νέο χρυσό κεφάλαιο παρουσιάζεται μπροστά στην ομάδα που έχει καταρρίψει κάθε γραπτό και άγραφο νόμο του ποδοσφαίρου. Στην ομάδα που κανείς δεν υπολογίζει, αλλά πάντα στο τέλος όλοι της βγάζουν το καπέλο. Αυτή η επιτυχία, βέβαια, δεν θα αλλάξει το σκηνικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αντιθέτως, μπορεί και να κρύψει κάποια προβλήματα κάτω από το χαλάκι.

Κορυφαίες δυνάμεις του πλανήτη, όπως Ισπανοί, Ιταλοί, Αγγλοι, Πορτογάλοι, θα βλέπουν αποστασιοποιημένοι από τις πατρίδες τους, αύριο το βράδυ, μια χούφτα ακούραστους εργάτες του ποδοσφαίρου να μάχονται για την είσοδό τους στους «8» της ελίτ του παγκόσμιου στερεώματος.

Σε μια περίοδο που η κατάκτηση του Euro 2004 κινδυνεύει να παραγραφεί, λόγω της άκρατης και ακατάσχετης μεμψιμοιρίας της πλειονότητας των Ελλήνων «ειδικών», η Εθνική μετατρέπει ξανά το σκληρό της μέταλλο σε ατόφιο χρυσάφι. Τα προγνωστικά και στη Βραζιλία ουδέποτε ήταν υπέρ της Ελλάδος και εν τέλει ουδέποτε επαληθεύτηκαν. Για μία ακόμη φορά, αυτή η παρέα με τους τσακωμούς της, τους εγωισμούς της και τα κουσούρια της δείχνει έτοιμη να παρατείνει την παρουσία της στη Βραζιλία τουλάχιστον μέχρι το επόμενο Σάββατο, όταν θα διεξαχθεί ο δεύτερος προημιτελικός της διοργάνωσης, στην «Αρένα Φόντε Νόβα» του Σαλβαδόρ. Εκεί, θα βρίσκεται η Ολλανδία ή το Μεξικό, που αναμετρούνται επίσης αύριο (19.00) στο «Καστελάο» της Φορταλέζα.

Η Ελλάδα παρουσιάστηκε στη διοργάνωση με «βαριά» ήττα από την Κολομβία με 3-0, συνέχισε με ένα ανιαρό 0-0 κόντρα στην Ιαπωνία παίζοντας με παίκτη λιγότερο για παραπάνω από 50 λεπτά, λόγω της αποβολής του Κατσουράνη, και έκλεισε την πρώτη αυλαία με εντυπωσιακή νίκη με 2-1 επί της Ακτής Ελεφαντοστού. Σε εκείνο το παιχνίδι – τελικό, η Εθνική είδε τον εκ των κορυφαίων παικτών της στη διοργάνωση Παναγιώτη Κονέ να τραυματίζεται μόλις στο 12΄, τον βασικό της τερματοφύλακα, Ορέστη Καρνέζη, να αποχωρεί με πόνους στη μέση στο 24΄ και τρεις φορές την μπάλα να χτυπάει στο δοκάρι. Οταν τέλειωνε η άμμος στην κλεψύδρα, όμως, ανέδειξε νέους ήρωες όπως τον Ανδρέα Σάμαρη και είδε τον Γιώργο Σαμαρά να ευστοχεί σε εκτέλεση πέναλτι και να χαρίζει μια πανάξια πρόκριση στην ομάδα που δεν τα παρατάει ποτέ. Στην ομάδα που αποδεικνύει πως στο τελευταίο λεπτό, υπάρχουν ακόμη 60 δευτερόλεπτα που δεν αξίζει να παραδοθείς.

«Μικρό» όνομα, μεγάλος… μπελάς η Κόστα Ρίκα

Αν για τους Ελληνες η λέξη «υπέρβαση» μπορεί να περιγράψει το μέγεθος της επιτυχίας, οι Κοσταρικανοί μάλλον βρίσκονται ακόμη βουτηγμένοι στα ισπανικά λεξικά, ψάχνοντας το κατάλληλο λήμμα που θα μεταφράζει όσα έχουν καταφέρει στα γήπεδα της Βραζιλίας. Εμοιαζαν με σάκο του μποξ απέναντι στην Ουρουγουάη, την Ιταλία και την Αγγλία, αλλά κόντρα σε όλες τις προβλέψεις μπήκαν από το πουθενά στη θέση του μποξέρ.

Η εντυπωσιακή επικράτηση με την Ουρουγουάη, 3-1, η ανέλπιστη νίκη με την Ιταλία με 1-0 και η «επαγγελματική» ισοπαλία με την Αγγλία με 0-0 συνέθεσαν το παζλ των επτά βαθμών, που αποκάλυψε την ομάδα του Χόρχε Λουίς Πίντο στην πρώτη θέση του πιο δύσκολου ομίλου του Μουντιάλ. Η Κόστα Ρίκα είναι η ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης και στην περίπτωσή της τα προγνωστικά δεν διαψεύστηκαν: καταποντίστηκαν.

«Ο πρώτος είναι και ο καλύτερος», ανέφερε πρόσφατα ο Κολομβιανός προπονητής της, ο οποίος εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη δεύτερη ευκαιρία που του παρουσιάζεται. Ο Πίντο είχε αναλάβει την Κόστα Ρίκα και το 2004, αλλά απολύθηκε περίπου ένα χρόνο αργότερα, χωρίς να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Αύριο, η ομάδα της Κεντρικής Αμερικής θα τεθεί απέναντι στην Εθνική μας και θα θέλει με τη σειρά της να περάσει για πρώτη φορά στους προημιτελικούς ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αντίθετα, με την Ελλάδα, η Κόστα Ρίκα έχει βρεθεί σε παρόμοια θέση το 1990, όταν στην πρώτη από τις τέσσερις (μαζί με τη φετινή) συμμετοχές της έφθασε στη φάση των «16», όπου αποκλείστηκε από την Τσεχοσλοβακία από την οποία ηττήθηκε με 4-1. Τότε είχε τερματίσει στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από τη Βραζιλία και μπροστά από Σκωτία και Σουηδία.

Οι «Λος Τίκος» παρατάσσονται στον αγωνιστικό χώρο με ένα «σφιχτό» 5-4-1 το οποίο εκμεταλλεύονται στις αντεπιθέσεις τους, χάρη στην ταχύτητα των μεσοεπιθετικών τους. Κύρια απειλή για την Ελλάδα αποτελεί ο Τζόελ Κάμπελ, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την Κόστα Ρίκα. Ο 21χρονος επιθετικός πραγματοποίησε μια εξαιρετική σεζόν με τον Ολυμπιακό, ως δανεικός από την Αρσεναλ, και συνεχίζει με τις εμφανίσεις του στη Βραζιλία να ανεβάζει τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Από τη θέση του σέντερ φορ και όχι στα άκρα της επίθεσης, όπως τον είχαμε συνηθίσει στους «ερυθρόλευκους», ο Κάμπελ είναι ο παίκτης που αυτόματα μπαίνει στο αμυντικό στόχαστρο του Σάντος. Πίσω του, υπάρχουν παίκτες με ποιότητα όπως οι Oσκαρ Ντουάρτε, Ζούνιορ Ντίαζ, Σέλσο Μπόρχες, Μπράιαν Ρουίς και Μάρκο Ουρένια, ενώ σταθερή αξία αποτελεί ο τερματοφύλακας Κέιλορ Νάβας.

Η Κόστα Ρίκα δεν είναι ομάδα – φόβητρο ούτε καλύτερη από το σύνολο του Φερνάντο Σάντος. Και να ήταν όμως, μικρή σημασία έχει. Αλλωστε, κανείς δεν θέλει για αντίπαλο την Ελλάδα…

Την ανάγκη να παρουσιαστεί η Εθνική Ομάδα συγκεντρωμένη και ανταγωνιστική εντός γηπέδου στην αναμέτρηση με την Κόστα Ρίκα ώστε να προκριθεί στους "8" του Μουντιάλ 2014, τόνισε ο Κώστας Κατσουράνης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή