Καθηλωμένος στο σημείο μηδέν ο Αρης

Καθηλωμένος στο σημείο μηδέν ο Αρης

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις χειρότερες μέρες της ιστορίας του ζει ο Αρης τη χρονιά που συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Οσα συνέβησαν από τη μέρα που υποβιβάστηκε από τη Σούπερ Λίγκα μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν τιμούν τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης, αλλά πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο… έρευνας.

Η ομάδα υποβιβάστηκε αγωνιστικά εν μέσω δικαστικής κόντρας μεταξύ του Λάμπρου Σκόρδα και της προηγούμενης διοίκησης υπό την προεδρία του Παναγιώτη Στεφανίδη. Οι δυο τους πριν από μερικά χρόνια ήταν συνεργάτες και φίλοι. Φέτος έγιναν αντίπαλοι. Μόνιμο σκηνικό στην ομάδα ο διαχωρισμός σε στρατόπεδα, παρατάξεις, εμφυλίους τα τελευταία χρόνια.

Με τον Σκόρδα στη διοίκηση υποβιβάστηκε ο Αρης, καθώς εκδόθηκε υπέρ του δικαστική απόφαση με την οποία θα ήταν διοίκηση έως τον Ιούλιο. Εν τέλει μετά το τέλος του πρωταθλήματος η παράταξη Στεφανίδη κέρδισε μία από τις αμέτρητες δικαστικές μάχες και επανήλθε.

Ο Στεφανίδης έταξε πολλά, αλλά δεν έκανε τίποτα. Τον Μάιο εμφανίστηκε ο Γιώργος Γαλανός, γνωστός οπαδός του Αρη προερχόμενος από το συνδεσμικό κίνημα, ο οποίος στην πορεία των ετών αναπτύχθηκε επιχειρηματικά σε σημείο να μπορεί να κάνει πρόταση για να εμπλακεί στην ποδοσφαιρική ομάδα.

Ο Γαλανός έθεσε έναν όρο για να ασχοληθεί: Τον υποβιβασμό της ομάδας στην τρίτη εθνική κατηγορία, ώστε να γίνει εκκαθάριση της ΠΑΕ και να ξεκινήσει ο Αρης από το μηδέν, επιστρέφοντας με συγκεκριμένο πλάνο στη Σούπερ Λίγκα ύστερα από δύο χρόνια.

Ο φίλαθλος κόσμος των «κιτρίνων» διχάστηκε. Εγινε δημοψήφισμα για τα μέλη της Κοινωνίας Μελών Αρη, που ήταν μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ. Από τα 10.000 και πλέον εγγεγραμμένα μέλη, ούτε το 10% δεν προσήλθε να ψηφίσει…

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έδωσε εντολή στον Στεφανίδη να προχωρήσει στον σχεδιασμό της ομάδας που θα συμμετείχε στη Φούτμπολ Λιγκ. Ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Γιάννης Ψηφίδης με δηλώσεις του υπήρξε ξεκάθαρος υποστηρικτής του σεναρίου αλλαγής ΑΦΜ και έκανε συζητήσεις με τον Εθνικό Γαζώρου, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου ήταν (και είναι) ριζικά αντίθετη σε αυτό το ενδεχόμενο.

Ο Στεφανίδης υποσχέθηκε χορηγίες πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ. Προσέλαβε τον Δημήτρη Καλαϊτζίδη σε ρόλο προπονητή – μάνατζερ και άρχισε ο σχεδιασμός. Δεν δικαίωσε κανέναν η διοίκηση Στεφανίδη. Χορηγίες δεν ήρθαν ποτέ, μεταγραφές που θα δημιουργούσαν ένα ρόστερ να διεκδικήσει την άμεση επιστροφή στη Σούπερ Λίγκα δεν έγιναν και με την ομάδα σε επαγγελματική κατηγορία ήταν βέβαιο ότι θα ερχόταν η καταστροφή χωρίς τα απαιτούμενα έσοδα, αλλά με τη διατήρηση των χρεών εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Γαλανός επανήλθε και ανέπτυξε το πλάνο του για τη Φούτμπολ Λιγκ 2. Μέσα τον Αύγουστο ο Αρης ήταν το απόλυτο εκκρεμές του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ουδείς ήξερε τι ξημερώνει η επόμενη μέρα. Στις 27 Αυγούστου, το ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης με απόφαση που προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις επανέφερε τον Λάμπρο Σκόρδα στα κοινά. Λίγες μέρες μετά η απόφαση άλλαξε…

Ο Αρης έχοντας ήδη αποφασίσει –μέσω του Ερασιτέχνη– τη δήλωση αδυναμίας συμμετοχής στη Φούτμπολ Λιγκ, οδηγήθηκε στην τρίτη εθνική κατηγορία.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα ανήκε πλέον στον Α.Σ. Αρη, που έδωσε το χρίσμα –ελλείψει άλλου– στον Γαλανό, όμως οι σχέσεις του τελευταίου με τον Καλαϊτζίδη ήταν άσχημες. Η συνεργασία τους δεν κράτησε ούτε δύο μήνες με άσχημες συνέπειες.

Ο Αρης ύστερα από τέσσερις αγωνιστικές στη Φούτμπολ Λιγκ 2 μετράει δύο νίκες, μία ήττα και μία ισοπαλία, έχει ρόστερ το οποίο χρειάζεται ενίσχυση για να διεκδικήσει την άνοδο και πληρώνει την ανικανότητα παραγόντων, την κωλυσιεργία των φορέων του να λάβουν τις πιο κρίσιμες αποφάσεις για την ύπαρξη του συλλόγου και των λανθασμένων αγωνιστικών επιλογών του προπονητή – μάνατζερ Καλαϊτζίδη.

Αντίπαλος ο χρόνος

Από τη στιγμή που ο Γιώργος Γαλανός εν τέλει παρέμεινε στο ποδοσφαιρικό τμήμα και ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης αποχώρησε, επανήλθε η ηρεμία στην ομάδα και στον κόσμο. Οχι γιατί «κέρδισε» ο καλύτερος –αυτό θα φανεί στην πορεία–, αλλά γιατί πλέον δεν υπάρχει χρόνος για άλλη εσωστρέφεια και διχασμό στον Αρη. Δεν υπάρχουν ούτε αυτόκλητοι σωτήρες ούτε «επενδυτές» από την Αμερική, όπως πριν από λίγες ημέρες με την «προώθηση» του Αλεξ Κάλας, αδελφού του πρώην τεχνικού του Αρη, Καλαϊτζίδη.

Αυτό που απαιτείται πλέον από αυτούς που έχουν στα χέρια τους τις τύχες του ποδοσφαιρικού τμήματος είναι η συνέπεια στις πληρωμές, η ενίσχυση του ρόστερ τον Ιανουάριο με παίκτες που θα εγγυώνται την απαραίτητη ποιότητα για την άνοδο και έναν προπονητή που θα κατευθύνει αγωνιστικά την ομάδα με σωστό τρόπο μέσα στο γήπεδο, χωρίς να εμπλέκεται σε άλλες αρμοδιότητες όπως γινόταν πριν.

Ο 57χρονος Πάουλο Κάμπος, πρώην τεχνικός του Αστέρα Τρίπολης και του Ατρόμητου, θα είναι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αυτός που θα αναλάβει τους «κίτρινους». Υπάρχει προφορική συμφωνία για συμβόλαιο τριών ετών, η οποία θα επισημοποιηθεί με την άφιξη του Βραζιλιάνου τεχνικού στη Θεσσαλονίκη μέσα στα επόμενα 24ωρα. Μάλιστα, ο Βραζιλιάνος ήδη προχώρησε και στις πρώτες του δηλώσεις τονίζοντας: «Ο Αρης είναι μια τεράστια ομάδα. Από τότε που ήμουν προπονητής στον Αστέρα Τρίπολης θυμάμαι ότι ήταν μια από τις πιο δύσκολες έδρες του πρωταθλήματος το γήπεδο του Αρη. Παθιασμένοι οπαδοί και πάντα γεμάτο. Εύχομαι να οδηγήσω την ομάδα εκεί που της αξίζει».

Ο χρόνος δεν είναι «σύμμαχος» του Αρη, ποτέ δεν ήταν. Ο κόσμος είναι απογοητευμένος, αλλά ακόμη αντέχει και στηρίζει, παρότι νιώθει προδομένος κατ’ εξακολούθηση από παράγοντες που «γεννήθηκαν» στον σύλλογο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή