Δικαίωμα στην ελπίδα η Εθνική

Δικαίωμα στην ελπίδα η Εθνική

5' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψαράδες, ξυλοκόποι ή όπως αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές των Ν. Φερόε, είναι αυτοί που προσφέρανε στην εθνική μας ομάδα την πιο πικρή ήττα στη σύγχρονη ιστορία της και τη στρίμωξαν για τα καλά στη γωνία. Αυτό το απίστευτο 0-1 στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» έκανε τον γύρο του κόσμου και πλήγωσε από κάθε πλευρά μια ομάδα που ήταν μαθημένη αλλιώς τα τελευταία 13 χρόνια.

Πέρα από τη ρωγμή στη βιτρίνα και το τσαλακωμένο γόητρο, η ήττα από τις Ν. Φερόε στέρησε από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τρεις βαθμούς που στο τελικό ταμείο μπορεί να κάνουν τη διαφορά και να μας αφήσουν εκτός της τελικής φάσης του Euro 2016. Κι αν έλθει αυτή η κατάληξη, θα είναι θλιβερή πολύ απλά επειδή αυτός ο όμιλος ήταν (στα χαρτιά τουλάχιστον) ο πιο εύκολος προκριματικός που είχε ποτέ η εθνική μας ομάδα.

Σώζεται η παρτίδα; Μάλλον όχι, αλλά ίσως και ναι. Για να σωθεί με απευθείας πρόκριση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το «5 στα 5» στα ματς του β΄ γύρου και μια σειρά απίθανων συνδυασμών αποτελεσμάτων που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να τρυπώσει ανάμεσα στη Ρουμανία και τη Β. Ιρλανδία ώστε να πάρει τη δεύτερη θέση. Μια ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης αφήνει ελπίδες μόνο αν κατεβάσουμε τον πήχυ των προσδοκιών ένα σκαλοπάτι παρακάτω. Στην πραγματική ζωή και όχι στα όνειρα, ο μόνος εφικτός στόχος είναι η 3η θέση που δίνει τη δυνατότητα πρόκρισης μέσω μπαράζ. Δύσκολος κι αυτός ο στόχος μιας και η απόσταση είναι ήδη μεγάλη πέντε στροφές πριν από το τέλος, αλλά αν γίνει το «5 στα 5» ίσως και να μη χρειαστεί να συνωμοτήσει το σύμπαν για να έλθει η 3η θέση του ομίλου.

Η αρχή γι’ αυτό το νικηφόρο σερί πρέπει να γίνει απόψε (21.45) στα Ν. Φερόε. Αλλες εποχές δεν θα υπήρχε θέμα συζήτησης. Τώρα υπάρχει. Κι αυτό όχι γιατί ψήλωσαν οι αποψινοί μας αντίπαλοι τόσο πολύ μετά το ιστορικό 0-1 στην Ελλάδα ώστε να φαντάζουν στην έδρα τους ακόμα πιο απειλητικοί, όσο γιατί η εθνική μας δεν έχει ξεπεράσει ακόμα ούτε αγωνιστικά ούτε και ψυχολογικά το σοκ από το σερί των αρνητικών αποτελεσμάτων και των αναιμικών εμφανίσεών της σε όλα τα ματς του α΄ γύρου. Είναι σε μια μεταβατική φάση με νέο προπονητή και πολλά νέα πρόσωπα στην αποστολή της, υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να σταθεί απότομα στα πόδια της μέσα σε συνθήκες αφόρητης πίεσης.

Θα την αντέξουν αυτήν την πίεση παίκτες που μέχρι τώρα πνίγηκαν σε μια κουταλιά νερό; Τα μέλη της τωρινής φουρνιάς των διεθνών μας δεν έχουν στην πλειοψηφία τους μεγάλη εμπειρία για να διαχειριστούν μια τόσο δύσκολη κατάσταση. Ακόμα και οι «παλιοσειρές» της ομάδας είχαν μάθει να ζουν σ’ ένα περιβάλλον που τα επί σειρά ετών θετικά αποτελέσματα το έκαναν πολύ ασφαλές. Τέτοια άνεση δεν υπάρχει τώρα και απαιτούνται άμεσα αντανακλαστικά για να βγει η εθνική μας από την αγωνιστική (και όχι μόνο) κρίση.

Η παρουσία του Σέρχιο Μαρκαριάν μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, με την έννοια ότι πρόκειται για έναν προπονητή άριστο στην ψυχολογία. Παρά τη μεγάλη διαφορά ηλικίας με τους παίκτες του, έχει τον τρόπο να τους προσεγγίζει και να τους βοηθά να αντιμετωπίζουν πιο χαλαρά τις καταστάσεις, όπως φάνηκε στο παλαιότερο πέρασμά του από πάγκους άλλων ελληνικών ομάδων, κυρίως του Παναθηναϊκού όπου το περιβάλλον ήταν αντίστοιχα πιεστικό.

Στα 71 του χρόνια και ζώντας μακριά από την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, ο Μαρκαριάν ήταν υποχρεωμένος να βουτήξει απευθείας στα βαθιά μετά το… τσουνάμι Ρανιέρι και να ξαναφέρει το καράβι σε ήρεμα νερά. Από την αρχή έδειξε ότι πρώτο μέλημά του ήταν η ψυχολογική ανάταση των παικτών του και στο κομμάτι αυτό, το πρώτο δείγμα γραφής είναι ενθαρρυντικό. Η ισοπαλία τον Μάρτιο στη Βουδαπέστη ήταν ένα σημάδι αντίδρασης, αλλά ο πήχυς παραμένει ψηλά…

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για όλες τις ομάδες

Γυρνώντας σελίδα στον πρώτο γύρο της προκριματικής φάσης του Euro 2016 και έχοντας, πλέον, όλοι παίξει με όλους, αρχίζει ο δεύτερος κύκλος της προσπάθειας των ευρωπαϊκών ομάδων να φθάσουν μέχρι τα γήπεδα της Γαλλίας.

Εκτός από τον όμιλο της Ελλάδας, σήμερα στη σέντρα θα πάρουν θέση και οι ομάδες του 4ου και του 9ου γκρουπ. Το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι εντοπίζεται πέριξ της Μεγάλης Βρετανίας, όπου η Ιρλανδία θα φιλοξενήσει τη γειτονική Σκωτία. Ο νικητής θα θέσει γερή υποψηφιότητα τουλάχιστον για την τρίτη θέση, που οδηγεί στα μπαράζ. Αντίθετα, η Πολωνία θα έχει την ευκαιρία να κρατήσει την πρώτη θέση, νικώντας τη Γεωργία, ενώ η Γερμανία θα πραγματοποιήσει άλλη μία… εύκολη προπόνηση αντιμετωπίζοντας το φτωχό πλην τίμιο Γιβραλτάρ.

Στον 9ο όμιλο, η Αλβανία έχει το ρεπό της και θα αντιμετωπίσει σε φιλική αναμέτρηση, στο Ελμπασάν, τη Γαλλία, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τέσσερις ομάδες που θα ριχτούν σε δύο σκληρές μάχες. Η πρωτοπόρος Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος θα δοκιμαστεί στην Αρμενία, ελπίζοντας σε ένα ακόμη πολύτιμο τρίποντο έστω και με… μισό μηδέν. Στην Κοπεγχάγη, η Δανία θα κοντραριστεί με την απογοητευμένη Σερβία, η οποία μετά την αφαίρεση βαθμών στο παιχνίδι με την Αλβανία έχει μείνει πίσω στη διεκδίκηση της πρόκρισης.

Η δράση συνεχίζεται και αύριο σε τρεις ομίλους. Στον 3ο, η κατάσταση μοιάζει αρκετά ξεκάθαρη με Σλοβακία και Ισπανία να εμφανίζονται ως φαβορί για την κατάληψη των δύο πρώτων θέσεων. Οι Σλοβάκοι είναι η μία από τις δύο ομάδες των προκριματικών που έχει πετύχει το απόλυτο σε πέντε αναμετρήσεις και, αύριο, θα έχει την ευκαιρία να διευρύνει το σερί της, υποδεχόμενη την ΠΓΔΜ. Η δεύτερη του ομίλου Ισπανία, αν δεν θέλει να μπει σε περιπέτειες, θα πρέπει να φύγει νικήτρια από τη Λευκορωσία. Το… εύκολο έργο της αγωνιστικής έχει η Ουκρανία, που θα υποδεχθεί το Λουξεμβούργο.

Η δεύτερη ομάδα που μετράει πέντε νίκες σε ισάριθμους αγώνες είναι η Αγγλία στον 5ο όμιλο. Τα «τρία λιοντάρια» έχουν καθηλωθεί στην πρώτη θέση, από όπου κανείς δεν θα τολμήσει να τα κουνήσει. Ακόμη κι αν στο σημερινό ντέρμπι της αγωνιστικής, οι Αγγλοι ηττηθούν στη Σλοβενία, η διαφορά θα μειωθεί στους τρεις βαθμούς. Οι Σλοβένοι ευελπιστούν στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης, όπως και οι Ελβετοί που θα έχουν και αυτοί δύσκολη αποστολή στη Λιθουανία. Στο αδιάφορο παιχνίδι του ομίλου, η Εσθονία θα φιλοξενήσει το Σαν Μαρίνο.

Τέλος, στον 7ο όμιλο τα δύο φαβορί, Σουηδία και Ρωσία, βρίσκονται στο κυνήγι της Αυστρίας που πραγματοποίησε εξαιρετικό πρώτο γύρο. Οι Ρώσοι θα υποδεχθούν την επικεφαλής του ομίλου και μπορούν με νίκη να πλησιάσουν στους δύο βαθμούς. Ευνοημένοι περιμένουν να βγουν από αυτή την αναμέτρηση και οι Σουηδοί, εφόσον πράξουν το καθήκον τους κόντρα στο Μαυροβούνιο. Ματς δίχως ουσιαστικό ενδιαφέρον διεξάγεται ανάμεσα στο Λιχτενστάιν και στη Μολδαβία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή