Με κίνητρα το γόητρο και τα ρεκόρ

Με κίνητρα το γόητρο και τα ρεκόρ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Ιντερλάγκος της Βραζιλίας στρέφονται τα βλέμματα των φίλων της Φόρμουλα 1 στο προτελευταίο γκραν πρι της σεζόν. Τα πάντα έχουν κριθεί ως προς τους τίτλους των οδηγών και των κατασκευαστών, δεδομένου ότι τόσο ο Λιούις Χάμιλτον όσο και η Μερσέντες έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Το 1973 ήταν η πρώτη χρονιά στην οποία διεξήχθη γκραν πρι στο Ιντερλάγκος, σε μια πίστα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον θρύλο του αθλήματος, τον Βραζιλιάνο Αϊρτον Σένα. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως σε αυτή την πίστα είναι εξαιρετικά δύσκολο, με βάση την προϊστορία, να υπάρξει συνεχόμενη κατάκτηση του αγώνα, καθώς από το 2004 και το 2005 όταν ο Χουάν Πάμπλο Μοντόγια είχε κατακτήσει δύο σερί φορές τη νίκη, ουδείς άλλος οδηγός έχει καταφέρει να αντικρίσει πρώτος την καρό σημαία σε διαδοχικές περιπτώσεις.

Ο πρωταθλητής Λιούις Χάμιλτον, μάλιστα, δεν έχει καταφέρει ποτέ να πάρει τη νίκη στην συγκεκριμένη πίστα. Από τους τωρινούς συμμετέχοντες στο πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1, μονάχα δύο οδηγοί έχουν κερδίσει στο Ιντερλάγκος περισσότερες από μία φορά. Οι Φελίπε Μάσα (το 2006 και το 2008) και Σεμπάστιαν Φέτελ (το 2010 και το 2013). Ο Χάμιλτον έχει καταφέρει να ανέβει δύο φορές στο βάθρο, ως τρίτος το 2009 και ως δεύτερος στο περυσινό γκραν πρι.

Τις προηγούμενες μέρες ο Βρετανός πιλότος μπήκε στο στόχαστρο αρκετών φιλάθλων της F1, λόγω ορισμένων δηλώσεών του για τον Μίκαελ Σουμάχερ. «Δεν έκανα ποτέ τα πράγματα που έχει κάνει ο Μίκαελ, για να κερδίσω τίτλους. Νικάω περισσότερο χάρη στις φυσικές μου ικανότητες» είπε ο Χάμιλτον και οι υποστηρικτές του «Σούμι», που συνεχίζει να δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή εδώ και περίπου δύο χρόνια, έπεσαν να τον… κατασπαράξουν. Μετά τις αντιδράσεις γι’ αυτή την τοποθέτηση, ο Βρετανός ανασκεύασε λέγοντας: «Θέλω να ξέρετε πόσο μεγάλος οπαδός και θαυμαστής του Μίκαελ είμαι. Μεγάλωσα βλέποντάς τον από τις πρώτες μέρες μέχρι τον έβδομο τίτλο του. Είμαι περήφανος που τον γνώρισα και είμαι ευγνώμων που έτρεξα μαζί του, ήταν και είναι ο καλύτερος της εποχής του».

Εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο της πίστας, είναι το γεγονός ότι στους 32 αγώνες που έχουν διεξαχθεί στο Ιντερλάγκος, μόνο στις 11 περιπτώσεις αναδείχθηκε νικητής ο οδηγός που ξεκίνησε πρώτος την κούρσα. Συνολικά στη Βραζιλία, έχουν πραγματοποιηθεί 43 αγώνες από καταβολής Φόρμουλα 1. Ο Γάλλος Αλέν Προστ είναι ο πολυνίκης της πίστας έχοντας κερδίσει έξι φορές το βραζιλιάνικο γκραν πρι και αν μπορεί να βρεθεί ένα κίνητρο για τον τωρινό πρωταθλητή την περίοδο που διανύουμε, αυτό αφορά στον Προστ. Ο Γάλλος έχει 51 νίκες σε γκραν πρι και ο Λούις Χάμιλτον τον ακολουθεί από κοντά έχοντας 43, στοχεύοντας να τον ξεπεράσει.

Ο 30χρονος Χάμιλτον μάλιστα, σε συνέντευξη που παραχώρησε, δήλωσε πως θα αγωνίζεται μέχρι τα 37 του στη Φόρμουλα 1. Οπως μάλιστα πρόσθεσε ο Βρετανός: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνω χώρο για τους νεότερους».

Η πίστα του Ιντερλάγκος στο Σάο Πάολο είναι από τις μικρότερες με μήκος 4,309 χιλιόμετρα και οι οδηγοί τρέχουν 71 φορές την πίστα διανύοντας συνολικά 305,909 χιλιόμετρα. Ο Λιούις Χάμιλτον έχει τον ταχύτερο γύρο που έχει πραγματοποιηθεί με χρόνο 1:13:555, ενώ περυσινός νικητής είχε αναδειχθεί ο Γερμανός Νίκο Ρόσμπεργκ σε 1:30:02:555. Από τις ομάδες, η Μακ Λάρεν έχει τις περισσότερες νίκες έχοντας καταφέρει να πάρει 12 στην ιστορία του γκραν πρι της Βραζιλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή