Ταξίδι στην ιστορία της Μίλαν

Ταξίδι στην ιστορία της Μίλαν

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ιστορία μας δεν είναι το παρελθόν. Είναι ο τρόπος που έχουμε επιλέξει για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον. Είναι διασκέδαση και πάθος. Αυτό είναι η Μίλαν: υπόθεση καρδιάς, της δικής σας, της δικής μας». Με αυτό το μήνυμα, που υπογράφεται από την Μπάρμπαρα Μπερλουσκόνι, την κόρη του ιδιοκτήτη της Μίλαν και πρώην πρωθυπουργού, ξεκινάει το ταξίδι στο Casa Milan, ίσως το πιο σύγχρονο και τεχνολογικά εξελιγμένο μέρος για να τιμήσει μια ομάδα το παρελθόν της, τις προσωπικότητές της, τον κόσμο της, την ίδια την πόλη της.

Στο βορειοανατολικό τμήμα του Μιλάνου, στην περιοχή Πορτέλο, εκεί όπου παλιότερα βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις της φημισμένης Εκθεσης (Fiera Milano), υπάρχει από το 2014 ένα έργο τέχνης· όχι απλώς ένα σύγχρονο κτίριο. Φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Φάμπιο Νοβέμπρε και στα ενδότερά του μπορεί κανείς να ταξιδέψει στον… χωροχρόνο, κι αν δεν υποστήριζε τη Μίλαν, είναι πολύ πιθανό βγαίνοντας να γίνει από τους πιο πιστούς οπαδούς της.

To «Σπίτι της Μίλαν» εκτείνεται σε 9.000 τετραγωνικά μέτρα – χώρος υπεραρκετός για να περάσει ο επισκέπτης το λιγότερο 3-4 ώρες, συνδυάζοντας τη… βουτιά στο παρελθόν με την περιήγηση στο μουσείο της ομάδας, τα ψώνια του από την μπουτίκ που καλύπτει και τον πιο απαιτητικό οπαδό και, στο τέλος, έναν καφέ ή ένα γεύμα στο εστιατόριο της Μίλαν.

Το ταξίδι ξεκινάει από τη στιγμή της ίδρυσης της ομάδας, το 1899, και περπατώντας κάποιος στο Mondo Milan (έτσι ονομάζεται το μουσείο) μπορεί να γίνει γνώστης των κορυφαίων στιγμών της τεράστιας ιστορίας της ομάδας ανά αγωνιστική περίοδο, με τρόπο διαδραστικό, με βίντεο, με ήχους, με εικόνες. Στην αριστερή πλευρά του μουσείου ταξιδεύει κανείς ανά χρονιά στις στιγμές που έκαναν τους «ροσονέρι» από τα πιο σπουδαία κλαμπ στο κόσμο και δεξιά μπορεί να παρατηρεί εκθέματα που συνέλεξε η Μίλαν από πρώην ποδοσφαιριστές – φανέλες, παπούτσια, κάλτσες, τσάντες, γάντια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί. Δίχως άλλο, ξεχωριστό χώρο στο Mondo Milan κατέχει η φανέλα του φυσικού ηγέτη και αρχηγού Φράνκο Μπαρέζι, ο οποίος αγωνίστηκε στην ιταλική ομάδα για 20 χρόνια, από το 1977 έως το 1997!

Αφήνοντας πίσω το παρελθόν της Μίλαν, ο επισκέπτης εισέρχεται στο πιο διαδραστικό σημείο του Mondo Milan. Η αίθουσα τροπαίων φιλοξενεί τους 47 τίτλους του συλλόγου. Σε περίοπτη θέση έξι Τσάμπιονς Λιγκ και στο κέντρο της αίθουσας ένα γιγάντιο αντίγραφο του έβδομου τροπαίου που σήκωσε η Μίλαν, το 2007, στην Αθήνα. Τα φώτα κλείνουν, ο ήχος από τις συγκλονιστικές μεταδόσεις τελικών και άλλων κορυφαίων στιγμών της ιταλικής ομάδας… τρυπάει τα αυτιά των επισκεπτών, που γίνονται ένα με τον χώρο!

Το σκηνικό δεν αλλάζει λίγο πιο πέρα. Με ένα τρισδιάστατο βίντεο κλιπ, η Μπάρμπαρα Μπερλουσκόνι, ο Φράνκο Μπαρέζι, ο Πάολο Μαλντίνι, ο Αντρέι Σεφτσένκο και ο Κακά εξηγούν τι εστί Μίλαν, εξηγούν γιατί πρέπει να υποστηρίξει κανείς τη Μίλαν. Ο επισκέπτης καθηλώνεται μπροστά σε αυτό το θέαμα και βλέπει κορυφαίες προσωπικότητες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου να φορούν φανέλα και σορτσάκι στη σημερινή ηλικία τους και να κάνουν κόλπα με την μπάλα τρισδιάστατα.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο φίλαθλος της Μίλαν όχι απλώς νιώθει υπερήφανος που υποστηρίζει την ομάδα του, αλλά δικαιωμένος, γιατί βλέπει με τα ίδια τα μάτια του, με πράξεις, την ομάδα του να τιμάει με τον πιο επιβλητικό τρόπο την ιστορία και το παρελθόν της.

Η Μίλαν δεν περιορίζεται στο Μιλάνο ούτε καν στην Ιταλία. Είναι ένα κλαμπ με παγκόσμιο αντίκτυπο, μια ομάδα που έχει κάνει αισθητή την παρουσία της μέσω των παικτών που διέθετε και διαθέτει σε Μουντιάλ και άλλες κορυφαίες διοργανώσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι είναι η πρώτη ομάδα που φιλοξενεί στο μουσείο της την έκθεση «La Fabbrica Delle Coppe», η οποία ολοκληρώνεται τέλη Ιανουαρίου. Ενα ξεχωριστό κομμάτι στο Mondo Milan αφορά την ιστορία της κατασκευής του περίφημου Ζιλ Ριμέ, του τροπαίου που σηκώνει ψηλά ο αρχηγός της εθνικής ομάδας που κατακτά το Μουντιάλ κάθε τέσσερα χρόνια. Μέσα από ανέκδοτες εικόνες μπορεί κανείς να απολαύσει τη «γέννηση» του τροπαίου, τον τρόπο κατασκευής του από τον Ιταλό γλύπτη Σίλβιο Γκαζανίγκα, ενώ περίοπτη θέση κατέχει το αυθεντικό Ζιλ Ριμέ του Μουντιάλ 2006, το οποίο κατέκτησε η Εθνική Ιταλίας στο Βερολίνο.

Στον πάνω όροφο του Casa Milan βρίσκεται η μπουτίκ της ομάδας, στην οποία μπορεί να βρει ο επισκέπτης στην κυριολεξία ό,τι θέλει. Φανέλες, σύγχρονες και ιστορικές, ρούχα της ομάδας, αλλά και προϊόντα χαμηλότερου κόστους. Είναι ένας χώρος που γεννά έσοδα για τη Μίλαν, όπως φυσικά και το Cuccinelo, το εστιατόριο ακριβώς δίπλα από την μπουτίκ, όπου μπορεί κάποιος ολοκληρώνοντας τη βόλτα του να απολαύσει έναν καπουτσίνο ή παραδοσιακή ιταλική κουζίνα.

Το εισιτήριο για την επίσκεψη στο Casa Milan κοστίζει 15 ευρώ και αξίζει κάθε σεντ με όσα προσφέρει στον επισκέπτη η ιταλική ομάδα. Μπορεί εύκολα κανείς να φτάσει στη Βία Αλντο Ρόσι 5, παίρνοντας την κόκκινη γραμμή του μετρό (Metropolitana) από το Ντουόμο. Θα κατέβει στη στάση Lotto και από εκεί θα περπατήσει περίπου 10 λεπτά μέχρι να φτάσει έξω από το αριστούργημα του Φάμπιο Νοβέμπρε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή