Το δέος «Φέντερερ» και η προφητεία του Μακ Ενρο

Το δέος «Φέντερερ» και η προφητεία του Μακ Ενρο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο Ρότζερ Φέντερερ κατακτούσε το Γουίμπλεντον το 2009 υπό το βλέμμα του Πιτ Σάμπρας στο κεντρικό κορτ του All England Club, ο Τζον Μακ Ενρο προέβλεψε πως ο Ελβετός θα έχει φθάσει τους 19 τίτλους σε γκραν σλαμ όταν αποφασίσει να κρεμάσει τη ρακέτα του. Εκείνος ο τίτλος ήταν ο 15ος για τον 28χρονο τότε Φέντερερ στα σημαντικότερα τουρνουά στον κόσμο, που φιλοξενούνται σε Μελβούρνη, Παρίσι, Λονδίνο και Νέα Υόρκη (είναι το Αυστραλιανό Οπεν, το Ρολάν Γκαρός, το Γουίμπλεντον και το Αμερικανικό Οπεν αντίστοιχα). Τότε ήταν που έσπασε το ρεκόρ των 14 τίτλων του Ελληνοαμερικανού. Ακολούθησαν οι επιτυχίες του στο Αυστραλιανό Οπεν του 2010 και στο Γουίμπλεντον του 2012.

Ετσι, σήμερα την τροπαιοθήκη του κοσμούν 17 γκραν σλαμ. Στην παρούσα φάση δεν γνωρίζουμε πότε θα κρεμάσει τη ρακέτα του ο 34χρονος πια Ελβετός τενίστας, ο οποίος με βάση τις επιτυχίες του και τη γενικότερη διαδρομή του θεωρείται ο πιο επιτυχημένος τενίστας όλων των εποχών. Φυσικά, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν θα βγει και η «προφητεία» του Μακ Ενρο.

Επομένως, ακόμη δυσκολότερη είναι η προσέγγιση της υπόθεσης που αφορά τις φιλοδοξίες του Τζόκοβιτς. Στα 28 του χρόνια, ο Σέρβος έχει 11 γκραν σλαμ, δηλαδή τέσσερα λιγότερα από όσα είχε κατακτήσει ο Φέντερερ στην ίδια ηλικία. Στο θεωρητικό ερώτημα εάν μπορεί να τον ξεπεράσει και να φθάσει ακόμη και τους 20 τίτλους όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί του αθλήματος μετά τον θρίαμβο του Τζόκοβιτς στην Αυστραλία, η απάντηση είναι καταφατική.

Ωστόσο, η θεωρία από την πράξη απέχει συχνά πάρα πολύ. Ειδικά στον κόσμο του αθλητισμού, και δη σε ένα τόσο απαιτητικό σπορ όπως είναι το τένις, τα δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Επιπλέον, κάθε χρόνος που θα κυλάει, τόσο θα δυσκολεύει το έργο του Τζόκοβιτς για να μείνει στην ιστορία ως ο πιο επιτυχημένος τενίστας όλων των εποχών.

Για να το θέσουμε διαφορετικά, χρειάζεται ακόμη επτά τίτλους σε γκραν σλαμ για να ξεπεράσει τον Ελβετό. Είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί, αλλά σε καμία περίπτωση ακατόρθωτο. Με το τένις που παίζει σήμερα, φαντάζει ανίκητος. Για πόσο διάστημα, ωστόσο, θα συνεχίσει να παίζει το ίδιο αποτελεσματικά; Ο ίδιος ο Τζόκοβιτς «πλημμυρίζει» από αυτοπεποίθηση και αισθάνεται ικανός να κάνει τον μεγάλο του στόχο πραγματικότητα.

Πάντως, το παιδικό του όνειρο το έχει ήδη πραγματοποιήσει. Θα σας αναφέρουμε τι είχε πει το 1994, σε ηλικία 7 ετών: «Παίζω τη νύχτα. Την ημέρα έχω σχολείο, το απόγευμα κάνω προπόνηση, τελειώνω τις εργασίες μου μετά την προπόνηση και παίζω τη νύχτα. Το τένις για μένα είναι καθήκον. Ο στόχος μου είναι να είμαι στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης».

Τώρα, όταν του ζητάνε να στρέψει το βλέμμα του στο μέλλον, δεν διστάζει να παραδεχθεί πως θέλει να γίνει ο κορυφαίος στην ιστορία του τένις: «Είναι ένα κίνητρο, ένας στόχος για τις προκλήσεις και την επόμενη περίοδο στην καριέρα μου». Στην παρούσα φάση, απολαμβάνει την παρουσία του στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για 83η εβδομάδα στη σειρά και 184η συνολικά στην καριέρα του. Ενδεχομένως, τα καλύτερα να έρχονται για τον Νόλε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή