Η Μπάγερν και οι… υπόλοιποι

Η Μπάγερν και οι… υπόλοιποι

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει ομάδα που να μπορεί να στερήσει το πρωτάθλημα από την Μπάγερν Μονάχου; Αυτό είναι το διαχρονικό ερώτημα που συντροφεύει κάθε έναρξη του γερμανικού πρωταθλήματος, τέτοιες μέρες κάθε χρόνο, στα τέλη Αυγούστου. Η εύκολη όσο και εν μέρει ασφαλής απάντηση μοιάζει να είναι «μάλλον όχι». Η Μπάγερν προέρχεται από μια τετραετή κυριαρχία στην Μπουντεσλίγκα, με ισάριθμες κατακτήσεις τίτλων. Στις τρεις εκ των τεσσάρων περιπτώσεων, μάλιστα, αυτή η κυριαρχία ήταν μη αμφισβητήσιμη. Το «μάλλον», όμως, προκύπτει από το γεγονός ότι η χρονιά στην οποία εν μέρει αμφισβητήθηκε η πορεία της Μπάγερν προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος ήταν η περυσινή.

Οι Βαυαροί ναι μεν κατέκτησαν τη «σαλατιέρα», ωστόσο η Ντόρμουντ βρισκόταν αρκετά κοντά στην κορυφή μέχρι και 4 αγωνιστικές πριν από το τέλος της σεζόν. Η πρόσληψη του Κάρλο Αντσελότι, που αντικατέστησε τον Πεπ Γκουαρδιόλα, θεωρητικά εγγυάται τη συνέχιση των επιτυχιών, δεδομένου ότι ο Ιταλός είναι άριστος διαχειριστής σπουδαίων ποδοσφαιρικών προσωπικοτήτων. Η Μπάγερν διαθέτει, βεβαίως, πολλές. Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, Μάνουελ Νόιερ, Τόμας Μίλερ, Αριεν Ρόμπεν και Αρτούρο Βιδάλ είναι μερικές εξ αυτών, ενώ αν σε αυτούς προστεθούν και οι νεοαποκτηθέντες Ρενάτο Σάντσες και Ματς Χούμελς, η Μπάγερν πιθανώς διαθέτει το πιο πλήρες ρόστερ της Ευρώπης.

Οπως και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η Μπάγερν είναι και φέτος το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο, ωστόσο στο μυαλό όλων κυριαρχεί η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Η προσθήκη του Χούμελς που ήρθε από την Ντόρτμουντ ενισχύει σε μεγάλο βαθμό την αμυντική γραμμή των Βαυαρών και ολοκληρώνει ένα ήδη καταπληκτικό ρόστερ, που παρατάχθηκε χθες για πρώτη φορά στον παρθενικό αγώνα με τη Βέρντερ Βρέμης.

Την αντίθετη διαδρομή από τον Χούμελς πραγματοποίησε ο Μάριο Γκέτσε. Το άλλοτε «παιδί θαύμα» του γερμανικού ποδοσφαίρου δεν κατάφερε ποτέ να αποδώσει στο υψηλότερο επίπεδο στην Μπάγερν Μονάχου.

Στη τελευταία τριετία δεν έπεισε ποτέ τον Πεπ Γκουαρδιόλα και η επιστροφή στην ομάδα που ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά, αποτελώντας το σπίτι του για 12 χρόνια (συμπεριλαμβανομένων και των ετών στις ακαδημίες) είναι η ευκαιρία για ποδοσφαιρική αναγέννηση. Η Ντόρτμουντ απέκτησε και τον Αντρέ Σίρλε, ουσιαστικά ως αντικαταστάτη του Μιχιταριάν, τον Μαρκ Μπάρτρα που αγωνιζόταν στην Μπαρτσελόνα, αλλά κυρίως τον Ουσμάν Ντεμπελέ. Γι’ αυτόν τον ποδοσφαιριστή ακούγονται τα πιο εγκωμιαστικά σχόλια, ενώ αρκετοί αναλυτές τον προσδιορίζουν ως ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Είναι Γάλλος κεντρικός επιθετικός, 19 ετών και προέρχεται από μια εξαιρετική χρονιά με τη Ρεν πετυχαίνοντας 12 γκολ σε 26 παιχνίδια στην πρώτη χρονιά που έπαιξε επαγγελματικό ποδόσφαιρο.Μπορούσια Μένχενγκλαντμπαχ, Σάλκε, Βόλφσμπουργκ και Μπάγερ Λεβερκούζεν, θα βρίσκονται –λογικά– στις θέσεις 3-7, συνθέτοντας μια κατηγορία σχεδόν ισάξιων ομάδων που έχουν υψηλές βλέψεις και τα τελευταία χρόνια διεκδικούν τη συμμετοχή τους στο Τσάμπιονς Λιγκ. Παραδοσιακά στη Γερμανία, άλλη μια ομάδα «έκπληξη» προστίθεται σε αυτές. Πέρυσι ήταν η Χέρτα που λόγω δικών της «παιδικών» λαθών δεν κέρδισε τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ, φέτος θα φανεί και πάλι από τις πρώτες αγωνιστικές ποια θα ακολουθήσει το γκρουπ των ισχυρών.

Το φαινόμενο Νάιγκελσμαν

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στον 29χρονο(!) προπονητή της Χόφενχαϊμ Γιούλιαν Νάιγκελσμαν που είναι ο νεότερος όλων των εποχών και που πέρυσι με πορεία πρωταθλητισμού στις τελευταίες αγωνιστικές, κράτησε από το… πουθενά την ομάδα του στην Μπουντεσλίγκα. Προσελήφθη για να πάρει εμπειρίες ενόψει της δεύτερης κατηγορίας και τελικώς κατόρθωσε ένα τεράστιο ποδοσφαιρικό θαύμα, διατηρώντας την ομάδα στην πρώτη κατηγορία. Ο Nάιγκελσμαν ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα ως κεντρικός αμυντικός, αγωνιζόμενος στις ακαδημίες της Μόναχο 1860 και στη συνέχεια στη δεύτερη ομάδα της Αουγκσμουργκ.

Οι αλλεπάλληλοι τραυματισμοί του στο γόνατο, ωστόσο, του στέρησαν τη δυνατότητα να συνεχίσει την ποδοσφαιρική του καριέρα. Από τα 21 του,ανέλαβε βοηθός προπονητή στην Αουγκσμπουργκ και ξεκίνησε τα πρώτα του προπονητικά βήματα. Λόγω της εξαιρετικής του έφεσης στην προπονητική, η Χόφενχαϊμ στην περίοδο των μεγάλων της επενδύσεων τον ενέταξε στο δυναμικό της ως βοηθό και στη συνέχεια προπονητή της ομάδας κάτω των 17 ετών. Η διοίκηση της Μπάγερν Μονάχου του πρότεινε προ τριετίας μια θέση στο προπονητικό τιμ των ακαδημιών της ομάδας, βλέποντας στο πρόσωπό του έναν μελλοντικό τεχνικό της πρώτης ομάδας. Ο Νάιγκελσμαν απέρριψε την πρόταση, διαβλέποντας πως η ευκαιρία να βρεθεί στο κορυφαίο επίπεδο μπορεί να μην αργούσε και πολύ. Εκ του αποτελέσματος, δικαιώθηκε πανηγυρικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή