Η Λειψία αμφισβητεί την παντοκρατορία της Μπάγερν

Η Λειψία αμφισβητεί την παντοκρατορία της Μπάγερν

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποτελεί μια ομάδα με υποστηρικτές εκτός Γερμανίας και με ορκισμένους εχθρούς εντός της χώρας. Η Λειψία εντυπωσιάζει σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, ούσα μόνη πρώτη στην κορυφή της βαθμολογίας έπειτα από 12 αγώνες. Το πλήρες όνομα της ομάδας που πρωταγωνιστεί στη γερμανική Μπουντεσλίγκα, είναι RB Leipzig. Τα αρχικά «RB» παραπέμπουν σε γνωστή εταιρεία ενεργειακών ποτών, ωστόσο λόγω του νόμου που υπάρχει στη Γερμανία και απαγορεύει την ύπαρξη χορηγών πλάι στα ονόματα ομάδων, το «RB» αποδίδεται στα αρχικά RasenBallsport (μτφρ. μπάλα του γκαζόν).

Η πορεία της Λειψίας ήταν εντυπωσιακά ανοδική και μάλιστα σε πολύ σύντομη χρονική διάρκεια. Η ομάδα ιδρύθηκε το 2009 και για να λειτουργήσει με τον τρόπο που ήθελε ο ιδιοκτήτης της, βρήκε «παραθυράκια» στους ποδοσφαιρικούς νόμους της Γερμανίας που προβλέπουν ομάδες λαϊκής βάσης στις οποίες οι αποφάσεις λαμβάνονται με τον κανόνα του 50%+1. Η διοίκηση κατόρθωσε ουσιαστικά να τους παρακάμψει, ορίζοντας μια πολύ υψηλή ετήσια συνδρομή και τα μέλη με δικαίωμα ψήφου είναι μόλις 17…

Στην πορεία της Λειψίας από τα «αλώνια» στα «σαλόνια», οι επισκέψεις της ομάδας σε εκτός έδρας γήπεδα συνοδευόταν από αποδοκιμασίες, «πολεμική» ατμόσφαιρα και ακραίες συμπεριφορές. Σε έναν αγώνα, μάλιστα, οπαδοί πέταξαν ένα κεφάλι ταύρου μέσα στο γήπεδο σε μια συμβολική κίνηση που παραπέμπει στο σήμα της εταιρείας που έχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ομάδας. Η πλειονότητα των Γερμανών φιλάθλων ουσιαστικά αποκηρύσσει τον τρόπο λειτουργίας της Λειψίας από τη στιγμή της ίδρυσής της, θεωρώντας πως αντιβαίνει στις αρχές του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, ωστόσο, η Λειψία εντυπωσιάζει. Για μια ομάδα που ιδρύθηκε τόσο πρόσφατα απαιτείται οργάνωση, πειθαρχία και εντυπωσιακός σχεδιασμός που εκ των πραγμάτων απέδωσε. Η ομάδα ανέβηκε όλες τις κατηγορίες με την πρώτη και έχει ένα γήπεδο το οποίο γεμίζει κάθε εβδομάδα με περισσότερους από 40 χιλιάδες θεατές ανά αγωνιστική.

Το πείραμα της Λειψίας πέτυχε και λόγω του γεγονότος πως η πόλη δεν διέθετε ποτέ σημαντική ποδοσφαιρική ομάδα. Εκ του αποτελέσματος, η προσπάθεια δικαιώνεται και οι νίκες έρχονται στον αγωνιστικό χώρο. Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να γίνει μια «γερμανική» Λέστερ και αν θα μείνει στα ψηλά πατώματα του γερμανικού πρωταθλήματος…

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή