Ταξίδι στην ιστορία του μπάσκετ

Ταξίδι στην ιστορία του μπάσκετ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι λεπτά έξω από τη Γενεύη, στο προάστιο Μι της ελβετικής πόλης στο γαλλικό καντόνι, εκτίθεται ένας τεράστιος αθλητικός θησαυρός, μια ανεκτίμητη κληρονομιά. Το House of Basketball φιλοξενεί όχι μόνο τα κεντρικά γραφεία της FIBA, αλλά την ιστορία του αθλήματος μέσα από εικόνες, ήχους και ιστορικά αντικείμενα, από την πρώτη μέρα ανακάλυψης της καλαθόσφαιρας μέχρι σήμερα.

Με αφορμή την κλήρωση των δύο πρώτων φάσεων των πλέι οφ του νεοσύστατου Basketball Champions League, όπου συμμετέχουν ΑΕΚ, Αρης και ΠΑΟΚ, η «Κ» βρέθηκε στο «Σπίτι του Μπάσκετ» και η περιήγηση ήταν συναρπαστική.

Από το 2013 που άνοιξε τις πόρτες του, το House of Basketball έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μέσα σε μερικές χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα όλη την ιστορία του αθλήματος και συνεχίζει να μεγαλώνει.

Μια μικρή βόλτα στα ενδότερα καθηλώνει τον επισκέπτη. Στη Naismith Arena όπως ονομάζεται ο χώρος όπου βρίσκονται τα εκθέματα, μπορεί κανείς να δει από κοντά την πρώτη μπάλα που χρησιμοποιήθηκε για να παιχτεί το μπάσκετ, το 1891 από τον Τζέιμς Νέισμιθ και τους μαθητές του στο πανεπιστήμιο του Σπρίνγκφιλντ και το πιστό αντίγραφο του πρώτου καλαθιού, του οποίου η χρήση ήταν για συγκομιδή ροδακίνων.

Αντικείμενα όπως μια στεφάνη του 1920, χρονόμετρα, η στολή του Αμερικανού Λόου Κάμπελ τη δεκαετία του ’30, τα πρώτα All Star της Converse βρώμικα και ταλαιπωρημένα από τη χρήση τους σε ταξιδεύουν σε μιαν άλλη εποχή, όταν το δημοφιλές άθλημα και ευρέως διαδεδομένο στην Ελλάδα βάσει επιτυχιών και διακρίσεων – έκανε τα πρώτα του βήματα στην ανθρωπότητα.

Το μουσείο αυτό δεν είναι μόνο της FIBA. Είναι της μπασκετικής οικουμένης και αυτό φροντίζουν να το τονίζουν οι ίδιοι οι άνθρωποι της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Εκεί εκτίθενται και το πρώτο κύπελλο «Νέισμιθ» που δόθηκε σε Μουντομπάσκετ το 1967 στη Σοβιετική Ενωση, αλλά και το φύλλο αγώνα του πρώτου παιχνιδιού της πρώτης παγκόσμιας διοργάνωσης μπάσκετ, όπου το Περού κέρδισε τη Γιουγκοσλαβία με 33-27. Ηταν 22 Οκτωβρίου 1950 στην Αργεντινή. Το Νο 15 των πλάβι ήταν ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, ο οποίος σημείωσε 6 πόντους!

Με παρέα τον Ντίνο Ράτζα και τον Ρικάρντο Πίτις, επίσημους προσκεκλημένους του Basketball Champions League για την κλήρωση, η βουτιά στο παρελθόν ήταν και επιβεβλημένη και μαγευτική. «Από τη μια πλευρά βάλε όλα τα λεφτά του κόσμου και από την άλλη τα ντέρμπι στην Ελλάδα μεταξύ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού ή ΠΑΟΚ – Αρη και όσα ζήσαμε τότε. Δεν υπάρχει σύγκριση», μας είπε ο Ράτζα που παραμένει στο μπάσκετ ως κορυφαίο στέλεχος της κροατικής ομοσπονδίας και της αγαπημένης του Σπλιτ. «Δεν μπορώ να ξεχάσω ποτέ τους αγώνες με τον Αρη και με τις εθνικές ομάδες», σχολίασε ο Πίτις.

Τα θρυλικά Pony του Νίκου Γκάλη, μαζί με την κιτρινόμαυρη στολή που φορούσε στον Αρη, με το Νο6 στην πλάτη, βρίσκονται σε μια γωνιά της Naismith Arena. Σε ξεχωριστό σημείο από εκεί που είναι κρεμασμένες οι φανέλες των Αρβιντας Σαμπόνις, Ντίνο Μενεγκίν, Οσκαρ Σμιτ.

Στη βιβλιοθήκη «Pedro Ferrandiz» προς τιμήν του κορυφαίου Ισπανού προπονητή, της Ρεάλ και της Εθνικής Ισπανίας, βρίσκεται και το λεύκωμα της ιστορίας του μπασκετικού ΠΑΟΚ, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, υπό την επιμέλεια του Νίκου Σταυρόπουλου.

Η Ελλάδα είναι παρούσα με πολύ ιδιαίτερο τρόπο στο House of Basketball και αυτό αναδεικνύει τον ρόλο και τη σημασία που έχει το ελληνικό μπάσκετ παγκοσμίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή