Ποδόσφαιρο: Μια… σουρεαλιστική 2η αγωνιστική

Ποδόσφαιρο: Μια… σουρεαλιστική 2η αγωνιστική

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δεύτερη αγωνιστική του ελληνικού πρωταθλήματος έχει να διηγηθεί όμορφες ποδοσφαιρικές ιστορίες, όπως αυτές του Αρη και του Παναθηναϊκού, τραγικές όπως η ρίψη φωτοβολίδας από οπαδό του ΠΑΟΚ σε κερκίδα φιλάθλων του Πανιωνίου, πολυσυζητημένες αποφάσεις διαιτητών και βοηθών διαιτητών σε Τρίπολη και Νέα Σμύρνη, σημαντικές μεταγραφικές κινήσεις όπως η επιστροφή του Γιάγια Τουρέ στον Ολυμπιακό ύστερα από 12 χρόνια, αλλά και του Φεντερίκο Μακέντα στους «πράσινους». Το πρωτάθλημα είναι ακόμη στην αρχή του, αλλά η αντιπαλότητα και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεκίνησε δημιουργούν αναμφίβολα προβληματισμό. Στα θετικά και τα όμορφα του ελληνικού ποδοσφαίρου, που καλό θα ήταν να προβάλλονταν περισσότερο, το γεγονός πως το γκολ του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου με απευθείας φάουλ στο περσινό ΑΕΚ – Ολυμπιακός 3-2 είναι υποψήφιο για το βραβείο «Φέρεντς Πούσκας», δηλαδή διεκδικεί να ψηφιστεί ως το ωραιότερο γκολ της περσινής σεζόν, πλάι σε τέρματα όπως του Γκάρεθ Μπέιλ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο ΠΑΟΚ είχε το δύσκολο έργο να περάσει από μια σκληρή έδρα όπως είναι αυτή του Πανιωνίου, που στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Ανιγκό δείχνει να είναι «έξω από τα νερά του». Στον αγώνα διαδραματίστηκε ένα απαράδεκτο περιστατικό, καθώς μετά το γκολ του ΠΑΟΚ υπήρξε ένταση και αντεγκλήσεις, που κορυφώθηκαν με τη ρίψη φωτοβολίδας ευθείας βολής από οπαδό του ΠΑΟΚ προς την κερκίδα των φιλάθλων του Πανιωνίου.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» επικοινώνησε με τους γηπεδούχους, ζήτησε συγγνώμη και υποσχέθηκε να βρει τον δράστη. Στο αγωνιστικό σκέλος, ο ΠΑΟΚ, κουρασμένος από την προσπάθεια της προηγούμενης εβδομάδας με την Μπενφίκα, μπήκε υποτονικά στον αγώνα και κατόρθωσε να βρει το γκολ της νίκης με τον Ελ Καντουρί που έχει ξεκινήσει πολύ καλά τη χρονιά. Πριν από το γκολ του μεσοεπιθετικού του ΠΑΟΚ, βεβαίως, ακυρώθηκε κανονικό τέρμα του Ακπόμ ως οφσάιντ, ενώ και σε άλλη μια περίπτωση ο βοηθός διαιτητή αδίκησε με την υπόδειξή του τον «Δικέφαλο του Βορρά». Σε ένα γήπεδο που ο ΠΑΟΚ πέρυσι άφησε δύο βαθμούς, φέτος μπόρεσε να φύγει και με τους τρεις.

Στην Τρίπολη, η ΑΕΚ κατάφερε να περάσει από την έδρα του Αστέρα νικώντας με 1-0, χάρη σε εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Πέτρου Μάνταλου. Η απόφαση του διαιτητή Παπαδόπουλου να καταλογίσει παράβαση αμφισβητήθηκε έντονα τόσο από τον προπονητή των Αρκάδων, Σάββα Παντελίδη, όσο και από τους άμεσους ανταγωνιστές της ΑΕΚ. Εκ πρώτης όψεως, η απόφαση φαίνεται υπερβολική, ωστόσο σύμφωνα με καθηγητές διαιτησίας το παιχνίδι με το χέρι (όπως του Κότσιρα στον Μάνταλο) τιμωρείται με πέναλτι. Προβληματισμό στον κόσμο της ομάδας προκάλεσε η απόφαση να μην αποκτηθεί άλλος ποδοσφαιριστής την τελευταία μέρα των μεταγραφών, κυρίως λόγω της δύσκολης σεζόν που ακολουθεί με τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Ολυμπιακός συνέτριψε με 5-0 τον ΠΑΣ Γιάννινα που προβληματίζει έντονα με το ξεκίνημά του. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πέντε διαφορετικούς σκόρερ στον αγώνα και δείχνουν πως βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση. Τη γιορτινή ατμόσφαιρα ήρθε να «απογειώσει» και η έλευση του 35χρονου Γιάγια Τουρέ που υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ολυμπιακό και αποθεώθηκε από τους οπαδούς της ομάδας στα γραφεία του συλλόγου. Ο Τουρέ επιστρέφει στους Πειραιώτες από τους οποίους είχε φύγει το 2006. Σε αυτά τα 12 χρόνια κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπαρτσελόνα όπως και πρωταθλήματα Ισπανίας, ενώ συνετέλεσε τα μέγιστα στην αναγέννηση της Μάντσεστερ Σίτι. Πέρυσι συμμετείχε σε 17 αγώνες της Πρέμιερ Λιγκ. Παράλληλα, ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του τερματοφύλακα Ζοσέ Σα και του μεσοεπιθετικού Ναουέλ Ματίας Λέιβα.

«Πράσινος» ο Μακέντα

Στις ευχάριστες νότες του πρωταθλήματος αποτελούν το 2×2 των Aρη και Παναθηναϊκού στην έναρξη της σεζόν. Οι «μπέμπηδες» του Γιώργου Δώνη κέρδισαν τη Λαμία με 3-1, έχοντας ως μεγάλο πρωταγωνιστή τον 18χρονο Δημήτρη Εμμανουηλίδη που έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκοράρει στη Σούπερ Λίγκα και έχει γεννηθεί μετά την 1/1/2000. Οι «πράσινοι» ανακοίνωσαν χθες το βράδυ την απόκτηση του 27χρονου Ιταλού Φεντερίκο Μακέντα, ευελπιστώντας ότι ο παίκτης θα επιχειρήσει την επανεκκίνηση στην καριέρα του, καθώς επρόκειτο για έναν χαρισματικό επιθετικό. Ο Αρης νίκησε την ΑΕΛ με 2-0 και συνέχισε με νίκες τις υποχρεώσεις του.

Ο αγώνας έγινε στο Καυτανζόγλειο και οι «κίτρινοι» είχαν πολύ κόσμο στο πλευρό τους, υπενθυμίζοντας πως ανήκουν στην «ελίτ» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή