Η μοναξιά του ελληνικού πόλο

Η μοναξιά του ελληνικού πόλο

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον… αφρό της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης βρίσκεται το ελληνικό πόλο. Μετά τις επιτυχίες και τις καλές εμφανίσεις των εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών ακολούθησαν αυτές των μικρότερων, οι οποίες έδειξαν ότι ο υδάτινος δρόμος που άνοιξαν κάποιοι ρομαντικοί φίλοι του υγρού στίβου, της δεκαετίας του 1990, έχει γίνει λεωφόρος και η ελληνική σημαία θα συνεχίσει να κυματίζει και στο μέλλον στους ιστούς των μεγάλων διοργανώσεων. Αρκεί, όμως, οι αρμόδιοι φορείς να ενδιαφερθούν γι’ αυτή τη νέα γενιά και οι υποσχέσεις να μη μείνουν στις αίθουσες του αεροδρομίου, όπως έγινε πέρυσι που το αντίστοιχο συγκρότημα των νέων ανδρών κατέκτησε το χρυσό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Στις 19 Αυγούστου του 2001, η τότε εθνική ομάδα των νέων ανδρών κατέκτησε την πρωτιά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της ηλικιακής κατηγορίας της. Οι περισσότεροι από τους συντελεστές της τίμησαν το εθνόσημο και στους άνδρες. Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν ανάλογη για τη νέα γενιά μέχρι και πέρυσι που ανέλαβε αυτή την κατηγορία ο Τεό Λοράντος. Υστερα από περίπου τρεις μήνες δουλειάς την έφερε στην κορυφή του κόσμου. Εφέτος, οι Νέοι Ανδρες του Κεφαλονίτη προπονητή πήραν τα σκήπτρα της Γηραιάς Ηπείρου. «Πρέπει να υπάρξει η ανάλογη προσοχή στις μικρές κατηγορίες για να μην έχουμε και πάλι αυτό το κενό. Χρειάζεται προγραμματισμός», μας λέει ο προπονητής των «χρυσών» επιτυχιών και όταν του ζητάμε να μας εξηγήσει τις διαχρονικές ρίζες των καλών εμφανίσεων του πόλο, μας απαντά: «Υπήρχαν άνθρωποι με μεράκι και ρομαντισμό για το άθλημα και ιδιαίτερα παλαιότερα που ήταν καθαρά ερασιτεχνικό. Ηταν το μοναδικό ομαδικό άθλημα με αδιάλειπτη παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτό το βοηθούσε να βρίσκεται στην επικαιρότητα και να προσελκύει παιδιά. Σήμερα, η διαφορά με τα άλλα αθλήματα είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη παραγωγή καλών αθλητών στα σωματεία».

Από τις μεσημεριανές προπονήσεις στον Αγιο Κοσμά και με τον καλοκαιρινό ήλιο να καίει ακόμα και τις πέτρες, βρέθηκαν στην κορυφή της Ευρώπης. Και ύστερα τα συγχαρητήρια, οι πανηγυρικές υποδοχές και οι υποσχέσεις για κολυμβητήρια. Ο Τεό Λοράντος, όμως, που τα έχει ξαναζήσει έμαθε να κρατάει… μικρό καλάθι. «Δεν θέλω και δεν με ενδιαφέρει να κάνω αντιπολίτευση. Λέω αυτά που νιώθω. Και πέρυσι μας είπαν πολλά και το αποτέλεσμα ήταν ίδιο. Το θέμα είναι να γίνει ένα βήμα, να πάμε μπροστά, αλλά, όπως βλέπω, τα βήματα πηγαίνουν προς τα πίσω. Η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Δεν νομίζω ότι κάτι θα αλλάξει μέχρι τον Μάιο και τον Μάιο που θα αρχίσω πάλι προετοιμασία θα έχω έξι μήνες χαμένους. Εχει καταντήσει κουραστικό να μιλάμε για τα προβλήματα. Εάν κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά να με ακούσει, εδώ είμαι», μας λέει.

Πολίστας –από τους πολύ καλούς– και ο ίδιος, κατανοεί καλύτερα από τον καθένα τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των νεαρών αθλητών του. «Παρεμβαίνω. Οσο μπορώ, στον χαρακτήρα τους εντός του αγωνιστικού χώρου. Για παράδειγμα, πέρυσι με τις εμφανίσεις μας αιφνιδιάσαμε το παγκόσμιο πόλο, αλλά εφέτος, πήγαμε με τον τίτλο του φαβορί. Αυτό για τα παιδιά αποτελούσε τεράστιο ψυχολογικό βάρος και έπρεπε να το διαχειριστούν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που είπα ότι η επιτυχία έχει ονοματεπώνυμο και είναι το δικό τους. Τα παιδιά έδειξαν χαρακτήρα. Αυτά σήκωσαν όλο το αγωνιστικό βάρος».

«Προπόνηση ίσον διάρκεια»

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Τεό Λοράντος φορούσε το σκουφάκι του πολίστα. Οταν του ζητάμε να συγκρίνει τη δικιά του γενιά με τη γενιά που προπονεί, η απάντηση ξαφνιάζει: «Η δικιά μας γενιά ήταν… προϊόν προπόνησης. Αυτοί διαθέτουν το ταλέντο. Ο παίκτης που είναι “προϊόν προπόνησης” έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Τα παιδιά πρέπει να δουλέψουν περισσότερο. Εχουν το ταλέντο και το μέλλον στα χέρια τους. Αυτό αποτελεί πολυτέλεια. Δεν θέλω ούτε να σκεφτώ ότι εξαιτίας κάποιας δυσκολίας θα σπαταλήσουν το ταλέντο τους. Τους είπα ότι θα βρίσκομαι πάντα εδώ για να τους βοηθήσω σε ό,τι χρειαστούν. Για εμένα πολύ πιο σημαντικό και από τα μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα είναι να βρεθεί ένα παιδί να πει «ο Λοράντος με πήγε ένα βήμα παρακάτω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή