ΜΠΑΣΚΕΤ

Φάιναλ 4: όσα δεν έδειξαν οι κάμερες

Φάιναλ 4: όσα δεν έδειξαν οι κάμερες

Πόσα μπορεί να κρύψει κάτω από το χαλάκι ο τηλεοπτικός φακός; Χωρίς καμία υπερβολή, έναν ολόκληρο κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το φάιναλ 4 της Κωνσταντινούπολης.

Η εικόνα που έφθασε στα σπίτια εκατομμυρίων φίλων του αθλήματος σε όλο τον κόσμο σίγουρα ήταν εντυπωσιακή. Τα πλάνα από το «Σινάν Ερντέμ» παρέπεμπαν σε αγώνα ΝΒΑ. Για τον τηλεθεατή η παράσταση ήταν συσκευασμένη σε ένα πανάκριβο κουτί. Ωστόσο, η «βιομηχανία» της διοργάνωσης λειτούργησε σε μία χώρα η οποία σε καμία περίπτωση δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσει ένα τόσο μεγάλο αθλητικό γεγονός. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που αποδεικνύουν του λόγου το ασφαλές. Πρώτα από όλα, ο τρόπος διάθεσης των εισιτηρίων ήταν αντιεπαγγελματικός. Η UEFA μοιράζει ισομερώς στους φιναλίστ τα εισιτήρια των τελικών (Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ). Γιατί να μην είχε συμβεί κάτι ανάλογο και στο ραντεβού της Πόλης; Επειτα, οι διάδρομοι στις εξέδρες ήταν κενοί μόνο στα δημοσιογραφικά θεωρεία. Και όποιος συνάδελφος τολμούσε να καθίσει στα σκαλάκια, οι εθελοντές τον έβαζαν στη θέση του. Αντιθέτως, στις θέσεις των οπαδών της Φενέρ, δηλαδή σχεδόν σε όλες τις εξέδρες, οι διάδρομοι ήταν κατειλημμένοι από κόσμο.

Οι «κακές» γλώσσες λένε πως οι… τζαμπατζήδες ήταν αστυνομικοί! Πληροφορία την οποία μας μετέφεραν Τούρκοι συνάδελφοι. Δεν έχουμε κανένα λόγο να την αμφισβητήσουμε. Χωρίς δεύτερη κουβέντα, τα μέτρα ασφαλείας σε έναν ευρωπαϊκό τελικό πρέπει να είναι πάντα αυστηρά, ενώ οι κανόνες ασφαλείας των θεατών είναι επιβεβλημένο να εφαρμόζονται. Ειδικά σε μία χώρα όπως η Τουρκία, όπου ο κίνδυνος της τρομοκρατίας είναι υπαρκτός. Η συνύπαρξη φιλάθλων τεσσάρων ξένων ομάδων στην Πόλη αποδείχθηκε αδύνατη με ευθύνη των γηπεδούχων. Διότι αρκετοί οπαδοί της Φενέρ έστηναν ενέδρες σε φίλους των αντιπάλων τους στο κέντρο της Πόλης, αλλά και σε μία ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το «Σινάν Ερντέμ», τόσο την ημέρα των ημιτελικών όσο και του τελικού. Αστυνομικοί υπήρχαν μόνο γύρω από το γήπεδο και έξω από τις θύρες. Ακόμη και στη στάση του μετρό που απέχει 1,5 χιλιόμετρο από το «Σινάν Ερντέμ», η αστυνομία έλαμπε διά της απουσίας της. Και έτσι οι οπαδοί της Φενέρ δρούσαν ανενόχλητοι, με επιθέσεις κυρίως σε Ελληνες και Ρώσους οπαδούς.

Πρόβλημα σημαντικό για τους απεσταλμένους του Τύπου στο φάιναλ 4 της Πόλης ήταν η έλλειψη νερού στην αίθουσα Τύπου όπου περνούσαν ώρες ατελείωτες. Χρειάστηκε να κάνουν διάβημα προκειμένου οι διοργανωτές να αρχίσουν να μοιράζουν νερά σε μικρά χάρτινα ποτηράκια. Τα πλαστικά μπουκαλάκια έμειναν όνειρο μαγιάτικης νυκτός. Ομως, όλα αυτά τα (μεγάλη ή μικρά) προβλήματα, μπήκαν κάτω από το χαλάκι. Δεν ήταν μόνο δουλειά του τηλεοπτικού φακού. Και οι υπεύθυνοι της Ευρωλίγκας βοήθησαν στην περιθωριοποίησή τους, αφού βασικός χορηγός της διοργάνωσης είναι οι τουρκικές αερογραμμές.