Η μεγάλη του Γκουαρδιόλα σχολή

Η μεγάλη του Γκουαρδιόλα σχολή

Ο Καταλανός τεχνικός δεν κατακτά μόνο τίτλους, αλλά δημιουργεί και τους διαδόχους του με τελευταίο τον Εντσο Μαρέσκα

5' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τους περισσότερους από τους ισπανόφωνους προπονητές (και όχι μόνο), ο μέντοράς τους είναι ο Μαρσέλο Μπιέλσα. Ο 67χρονος Αργεντινός τεχνικός που πλέον βρίσκεται στον πάγκο της εθνικής ομάδας της Ουρουγουάης, παρά το γεγονός ότι δεν έχει πανηγυρίσει αρκετούς τίτλους στην καριέρα του έχει αποτελέσει το πρότυπο για πολλούς νεότερους συναδέλφους του.
Ένα από τα πολλά ποδοσφαιρικά παιδιά του είναι και ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Μπορεί ο Καταλανός να πήρε τα ποδοσφαιρικά του μαθήματα από τον Γιόχαν Κρόιφ τον οποίο είχε προπονητή στην Μπαρτσελόνα, όμως πολλές από τις θεωρίες του και τις τακτικές του αποτελούν εξέλιξη των όσων διδάσκει μέσα στα γήπεδα ο Μπιέλσα.

Τώρα φαίνεται ότι είναι η σειρά του Πεπ Γκουαρδιόλα να μεταλαμπαδεύσει τις δικές του αστείρευτες, όπως τελικά αποδεικνύεται, γνώσεις.  

Ηδη τρία δικά του παιδιά αφήνουν πλέον το στίγμα τους στους πάγκους. Ο Μικέλ Αρτέτα που μάλιστα χτύπησε στα ίσα τον τίτλο στην Premier League με την Αρσεναλ, ο Τσάβι που οδήγησε την Μπαρτσελόνα στην κατάκτηση της La Liga και ο Βισέντ Κομπανί, που πανηγύρισε με την Μπέρνλι την άνοδο της ομάδας από την Championship στην μεγάλη κατηγορία της Αγγλίας και για τον οποίο ο ίδιος ο Γκουαρδιόλα έχει πει ότι θα είναι ο επόμενος προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι. Τώρα ακόμα ένα «παιδί» του Καταλανού θα δοκιμάσει την τύχη του στην Championship και μάλιστα στον πάγκο της Λέστερ που υποβιβάστηκε φέτος, μόλις λίγα χρόνια μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Πρόκειται για τον Εντσο Μαρέσκα, που είχε φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού το καλοκαίρι του 2009 προερχόμενος από τη Σεβίλλη. Είχε αγωνιστεί επίσης σε Γιουβέντους, Φιορεντίνα, Μάλαγα, Παλέρμο και Σαμπντόρια πριν κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 2017.

Οι Αγγλοι έγραψαν πρόσφατα για αυτόν ότι ο Μαρέσκα είναι ένα ρίσκο που αξίζει να πάρει κάποια ομάδα. Η αποστολή του είναι αρκετά δύσκολη, καθώς στόχος είναι να οδηγήσει άμεσα την Λέστερ στην Premier League κάτι που για τον ίδιο είναι ένα ταξίδι προς το άγνωστο. Αλλωστε την προηγούμενη φορά που προσπάθησε να ανοίξει τα φτερά του και να αναλάβει πρώτος προπονητής ήταν πριν από δύο χρόνια όταν το 2021 βρέθηκε στη Serie B και στην Πάρμα του Μπουφόν. Εμεινε για 14 παιχνίδια, όπου πέτυχε μόλις τέσσερις νίκες και όπως ήταν φυσικό δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη σεζόν. Εχοντας έναν χρόνο νωρίτερα οδηγήσει στον τίτλο της Premier League 2 την ομάδα Κ23 της Μάντσεστερ Σίτι, επέστρεψε στο πλευρό του Πεπ Γκουρδιόλα και μαζί του πανηγύρισε το φετινό τρεμπλ.  

Όταν οι «αλεπούδες» ανακοίνωσαν την πρόσληψή του, τα αρνητικά σχόλια που εμφανίστηκαν στα social media από τους φίλους της ομάδας ήταν πάρα πολλά και είχαν να κάνουν κυρίως με την απειρία του. Όπως η επιλογή του δεν είχε να κάνει με το πόσο έμπειρος είναι ως προπονητής, αλλά με τον χαρακτήρα που είχε ως παίκτης. Οι άνθρωποι της Λέστερ εξέτασαν ακριβώς αυτό το ιστορικό του και είδαν ότι πρόκειται για κάποιον που είχε γεννηθεί νικητής και πως έχοντας πλέον βάλει τα θεμέλια, μπορεί να εξελιχθεί σε έναν πολύ καλό προπονητή. H Λέστερ επέλεξε τον 43χρονο Εντσο Μαρέσκα, γιατί θέλει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα και χρειάζεται κάποιον που θα της δώσει όραμα στο απαιτητικό πρωτάθλημα της Championship. Όπως γράφτηκε χαρακτηριστικά στον αγγλικό Τύπο, «η Λέστερ στο πρόσωπο του Μαρέσκα βλέπει τον δικό της Ρομπέρτο Ντε Ζέρμπι».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μαρέσκα δοκιμάζει την τύχη του στην Championship. Το μεγάλο βήμα να πατήσει στο Νησί το είχε κάνει σε ηλικία 18 ετών όταν πήγε στη Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον για να δοκιμαστεί. Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι οι άνθρωποι της ομάδας είχαν αποφασίσει να τον υπογράψουν πριν καν τελειώσει εκείνη η πρώτη προπόνηση. Παρά τα περιορισμένα αγγλικά του στην αρχή, ο Μαρέσκα κατάφερε να προσαρμοστεί σχετικά γρήγορα στη νέα του ζωή στο Αλμπιον και να γίνει ιδιαίτερα αγαπητός και στην ομάδα και στην εξέδρα. Εκεί έμεινε σχεδόν 18 μήνες, αλλά αυτοί ήταν αρκετοί για να τραβήξουν την προσοχή της Γιουβέντους, η οποία το 2000 δαπάνησε 4,3 εκατ. λίρες για τον κάνει να επιστρέψει στην πατρίδα. Με την «Γηραιά Κυρία» κατέκτησε έναν τίτλο στη Serie A και πέρασε τέσσερα χρόνια εκεί -μαζί με δανεισμούς σε Μπολόνια και την Πιατσέντζα- πριν μετακομίσει στη Φιορεντίνα. «Πάντα λέω ότι με τη Γιουβέντους έμαθα να κερδίζω», έχει δηλώσει ο Μαρέσκα στην ιστοσελίδα της Μάντσεστερ Σίτι. «Με τη Γιουβέντους, πρώτα απ’ όλα, πρέπει να κερδίζεις, οπότε δουλεύοντας εκεί μαζί τους καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι αυτό».

Η ποδοσφαιρική του Ιθάκη ήταν όμως η Σεβίλλη με την οποία κατέκτησε δύο Κύπελλα UEFA, ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και ένα Κόπα ντελ Ρέι. Εκεί γνώρισε επίσης τη σύζυγό του, Maria Jesus Pariente και μαζί της απέκτησε έναν γιο – τον Paolo – ενώ βρισκόταν στην Ισπανία. Μετά από ένα χρόνο στον Ολυμπιακό, επέστρεψε στην Ισπανία και στη Μάλαγα για να παίξει υπό τις οδηγίες του Μανουέλ Πελεγκρίνι. Ο Χιλιανός τεχνικός ήταν αυτός που του έσπειρε για πρώτη φορά τον σπόρο για να γίνει προπονητής, όταν θα ερχόταν η ώρα να κρεμάσει τα παπούτσια του. «Πάντα έλεγα ότι όσον αφορά την εμπειρία για το ποδόσφαιρο, ο Μανουέλ είναι για μένα σαν πατέρας», παραδέχεται ο Μαρέσκα. «Δούλευα ακόμα μαζί του ως παίκτης στη Μάλαγα και μια μέρα, κατά τη διάρκεια μιας κουβέντας μαζί του, μου είπε: “Πρέπει να προσπαθήσεις να γίνεις προπονητής γιατί πιστεύω ότι μπορείς να γίνεις καλός προπονητής”. Ήταν απλώς μια κουβέντα, αλλά από εκείνη την ημέρα και μετά άρχισα να σκέφτομαι ότι ίσως όντως είχα μέλλον ως προπονητής. Έτσι ξεκίνησε». Μετά τη Μάλαγα, ο Μαρέσκα πέρασε από τη Σαμπντόρια, την Παλέρμο και, τέλος, την Ελλάς Βερόνα, προτού ασχοληθεί με την προπονητική, έχοντας σπουδάσει στο Κοβερτσιάνο – το πανεπιστήμιο ποδοσφαίρου της ιταλικής ομοσπονδίας.

Εκεί έγραψε μια διατριβή με τίτλο «Ποδόσφαιρο και σκάκι», στην οποία συνέκρινε την προπονητική και τακτική φιλοσοφία του με εκείνη του επιτραπέζιου παιχνιδιού. «Υπάρχουν πολλές ομοιότητες», λέει. «Το πιο σημαντικό είναι το παιχνίδι θέσεων και η στρατηγική. Για έναν προπονητή, είναι σημαντικό να έχει τη νοοτροπία ενός σκακιστή: να αναπτύσσει ένα σχέδιο, να μελετάει τις αντίπαλες κινήσεις, να επιλέγει τη διάταξη των κομματιών».

Το 2017 είναι βοηθός στην Ασκολι, μετά στη Σεβίλλη, ενώ στη συνέχεια βρίσκει ξανά τον Πελεγκρίνι στην Γουέστ Χαμ όπου γίνεται το δεξί του χέρι, καθώς του αναθέτει την ευθύνη του να αναλύει την τακτική του κάθε αγώνα στους παίκτες. Συνέχισε την προπονητική του εκπαίδευση στη Μάντσεστερ Σίτι, αρχικά ως τεχνικός της ομάδας κάτω των 23 ετών, οδηγώντας την στον πρώτο τίτλο της Premier League 2, και ως βοηθός του Γκουαρντιόλα την περασμένη σεζόν στην ιστορική χρονιά κατάκτησης του τρεμπλ. Σε όλο αυτό το σύντομο ταξίδι, η μοναδική κακή παρένθεση για αυτόν ήταν η Πάρμα.

Οι Αγγλοι θεωρούν ότι ο Μαρέσκα στην Λέστερ θα προσπαθήσει να περάσει όλα εκείνα που έχει μάθει δίπλα στον Γκουαρδιόλα, αλλά και στον Πελεγκρίνι δίνοντας έμφαση στο επιθετικό ποδόσφαιρο, αρκεί οι «αλεπούδες» να του δώσουν τον χρόνο που χρειάζεται. Αλλωστε όπως ήδη υποστηρίζουν στο «King Power» για το νέο δημιούργημα του Γκουαρδιόλα, το ρίσκο μάλλον αξίζει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή