European Super League: Οι αντιδράσεις UEFA και μεγάλων συλλόγων για τη δικαστική δικαίωση

European Super League: Οι αντιδράσεις UEFA και μεγάλων συλλόγων για τη δικαστική δικαίωση

Αμεσες ήταν οι αντιδράσεις της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, αλλά και των κορυφαίων συλλόγων στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

6' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεσες ήταν οι αντιδράσεις της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, αλλά και των μεγάλων συλλόγων στο άκουσμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία UEFA και FIFA παραβίασαν τη νομοθεσία της Ε.Ε. όταν εμπόδισαν 12 ομάδες να σχηματίσουν τη δική τους ευρωπαϊκή Super League (ESL).

Ακολουθούν οι αντιδράσεις στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου:

UEFA

«Είμαστε σίγουροι για τη στιβαρότητα των νέων κανόνων μας»

«Αυτή η απόφαση δεν υποδηλώνει έγκριση ή επικύρωση της λεγόμενης “Super League”, αλλά μάλλον υπογραμμίζει ένα ιστορικό έλλειμμα στο πλαίσιο προέγκρισης της UEFA, μια τεχνική πτυχή που έχει ήδη αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί τον Ιούνιο του 2022», σημείωσε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία. «Η UEFA είναι σίγουρη για τη στιβαρότητα των νέων κανόνων της, και συγκεκριμένα ότι συμμορφώνονται με όλους τους σχετικούς ευρωπαϊκούς νόμους και κανονισμούς», πρόσθεσε.

FIFA

«Πιστεύουμε ακράδαντα στην ιδιαίτερη φύση του αθλητισμού»

«Η FIFA θα αναλύσει τώρα την απόφαση σε συντονισμό με την UEFA, τις άλλες συνομοσπονδίες και τις ομοσπονδίες-μέλη προτού σχολιάσει περαιτέρω», υπογράμμισε η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου. «Σύμφωνα με το καταστατικό της, η FIFA πιστεύει ακράδαντα στην ιδιαίτερη φύση του αθλητισμού, συμπεριλαμβανομένης της δομής της πυραμίδας, η οποία στηρίζεται στην αθλητική αξία, και στις αρχές της ανταγωνιστικής ισορροπίας και της οικονομικής αλληλεγγύης», συμπλήρωσε.

ECA

«Πιο ενωμένοι από ποτέ ενάντια στις προσπάθειες λίγων ατόμων»

Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι «πιο ενωμένο από ποτέ ενάντια στις προσπάθειες λίγων ατόμων» να ξαναρχίσουν ιδιωτικά τουρνουά, δήλωσε σήμερα η Ενωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), ανανεώνοντας την υποστήριξή της προς την UEFA. Για την ECA, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που ακυρώνει τους κανόνες που αντιτάχθηκαν το 2021 από την UEFA σε μια πρώτη προσπάθεια σε ανταγωνιστική διοργάνωση «δεν υποστηρίζει ούτε εγκρίνει σε καμία περίπτωση κανένα σχέδιο της ευρωπαϊκής Super League» σημειώνοντας ότι στο μεταξύ πραγματοποιήθηκαν «μεγάλες μεταρρυθμίσεις».

Μπερντ Ράιαρντ, διευθύνων σύμβουλος της A22 SPORTS MANAGEMENT*

«Οι σύλλογοι είναι πλέον απαλλαγμένοι από την απειλή κυρώσεων»

«Κερδίσαμε το δικαίωμα να αγωνιζόμαστε. Το μονοπώλιο της UEFA τελείωσε. Το ποδόσφαιρο είναι ελεύθερο. Οι σύλλογοι είναι πλέον απαλλαγμένοι από την απειλή κυρώσεων και ελεύθεροι να καθορίσουν το μέλλον τους», τόνισε. «Τώρα που οι σύλλογοι μπορούν να καθορίσουν το μέλλον τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσβλέπουμε σε περαιτέρω δέσμευση με ένα ευρύ σύνολο ποδοσφαιρικών φορέων για την επίτευξη του στόχου όλων των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων», είπε.

*Η εταιρεία που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League

Τμήμα Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου

«Ερχεται νομοθεσία που θα εμποδίζει τους συλλόγους να συμμετέχουν σε αποσχιστικές διοργανώσεις»

«Η προσπάθεια να δημιουργηθεί μια διοργάνωση που θα αποσχιζόταν ήταν μια καθοριστική στιγμή στο αγγλικό ποδόσφαιρο και καταδικάστηκε παγκοσμίως από τους οπαδούς, τους συλλόγους και την κυβέρνηση. Προχωρήσαμε σε αποφασιστική δράση εκείνη την εποχή, ενεργοποιώντας την αναθεώρηση της διακυβέρνησης του ποδοσφαίρου υπό την καθοδήγηση των φιλάθλων, η οποία ζητούσε τη δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής για το αγγλικό ποδόσφαιρο. Σύντομα θα παρουσιάσουμε νομοθεσία που θα το κάνει πραγματικότητα και θα εμποδίσει τους συλλόγους να συμμετέχουν σε παρόμοιες αποσχιστικές διοργανώσεις στο μέλλον», ανέφερε η ανακοίνωση.

Μπαρτσελόνα

Ανοίγει ο δρόμος για μια νέα ποδοσφαιρική διοργάνωση

«Ως ένας από τους συλλόγους που καθοδηγούν το σχέδιο της Super League, η Μπαρτσελόνα πιστεύει ότι η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για μια νέα ποδοσφαιρική διοργάνωση ελίτ στην Ευρώπη, αντιτιθέμενη στο μονοπώλιο στον κόσμο του ποδοσφαίρου, και επιθυμεί να ξεκινήσει νέες συζητήσεις για την πορεία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων στο μέλλον», ανακοίνωσε ο σύλλογος της Καταλονίας.

Μαν. Γιουνάιτεντ

«Παραμένουμε αφοσιωμένοι στη συμμετοχή στις διοργανώσεις της UEFA»

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Παραμένουμε πλήρως αφοσιωμένοι στη συμμετοχή στις διοργανώσεις της UEFA και στη θετική συνεργασία με την UEFA, την Premier League και άλλους συλλόγους μέσω της ECA για τη συνεχή ανάπτυξη του ευρωπαϊκού παιχνιδιού» ανακοίνωσε ο αγγλικός σύλλογος.

Μπάγερν

«Η Bundesliga είναι το θεμέλιο της ομάδας μας»

«Η Bundesliga είναι το θεμέλιο της Μπάγερν, όπως όλα τα εθνικά πρωταθλήματα είναι τα θεμέλια άλλων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Μπάγερν, Γιαν Κρίστιαν Ντρέεσεν, και συμπλήρωσε: «Είναι λοιπόν καθήκον μας και βαθιά πεποίθησή μας να τα ενισχύσουμε, όχι να τα αποδυναμώσουμε. Είμαστε επίσης αφοσιωμένοι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων υπό την ομπρέλα της UEFA».

Ρεάλ Μαδρίτης

«Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο συλλόγων δεν είναι ποτέ ξανά μονοπώλιο»

«Στη Ρεάλ Μαδρίτης χαιρετίζουμε με τεράστια ικανοποίηση την απόφαση που έλαβε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση των αρχών, των αξιών και των ελευθεριών μας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης και συνέχισε: «Τις επόμενες ημέρες θα μελετήσουμε προσεκτικά το εύρος αυτού του ψηφίσματος, αλλά προβλέπω δύο συμπεράσματα μεγάλης ιστορικής σημασίας. Πρώτον, ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο συλλόγων δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ ξανά μονοπώλιο και δεύτερον, ότι από σήμερα οι σύλλογοι θα είναι οι κύριοι της μοίρας τους. Με λίγα λόγια, σήμερα η Ευρώπη των ελευθεριών θριάμβευσε ξανά και σήμερα το ποδόσφαιρο και οι οπαδοί του θριάμβευσαν επίσης».

Ατλέτικο Μαδρίτης

«Υπέρ της προστασίας της μεγάλης οικογένειας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου»

«Η απόφαση σχετικά με το πλαίσιο προηγούμενης έγκρισης για άλλες διοργανώσεις αναφέρεται σε προηγούμενα καταστατικά της UEFA που είχαν ήδη τροποποιηθεί τον Ιούνιο του 2022. Η Ενωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) και η UEFA έχουν δημιουργήσει μια κοινωνία που έχει νόημα στην ιδέα ότι η UEFA είναι μονοπώλιο, αφού οι σύλλογοι, δυνάμει των συμφωνιών που έγιναν στο πλαίσιο αυτής της κοινής εταιρείας (“κοινοπραξία”), αποφασίζουν 50/50 σε ποιον να πουλήσουν τα χορηγικά και τηλεοπτικά δικαιώματα και τη διανομή των εσόδων αυτών, καθώς και τις μορφές των διοργανώσεων. Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική οικογένεια δεν θέλει την ευρωπαϊκή Super League. Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία (εκτός Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα) κ.λπ. δεν θέλουν τη ευρωπαϊκή Super League. Είμαστε υπέρ της προστασίας της μεγάλης οικογένειας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, της διατήρησης των εθνικών πρωταθλημάτων και της διασφάλισης ότι μέσω αυτών η πρόκριση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις επιτυγχάνεται κάθε περίοδο στο γήπεδο», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ισπανική ομάδα.

Χαβιέρ Τέμπας, πρόεδρος της LaLiga

«Οι κανόνες αποδοχής των αγώνων της FIFA και της UEFA είναι διαφανείς»

«Γιορτάζουν ήδη, όπως προειδοποίησα. Πάντα μπορούσαν να διοργανώνουν αγώνες εκτός του περιβάλλοντος της UEFA και της FIFA, και αυτό δεν μπορεί να απαγορευθεί. Το θέμα είναι οι προϋποθέσεις τους να είναι εντός της διοργάνωσης της UEFA και της FIFA», είπε ο Τέμπας. «Το ΔΕΕ λέει ότι οι κανόνες αποδοχής των αγώνων της FIFA και της UEFA είναι διαφανείς, αλλά όχι ότι δέχονται την ευρωπαϊκή Super League. Αντίθετα, επισημαίνει ότι τα κριτήρια για την αποδοχή των διοργανώσεων πρέπει να είναι διαφανή, αντικειμενικά και χωρίς διακρίσεις. Αρχές που είναι ακριβώς ασυμβίβαστες με τη Super League».

Διευθύνων σύμβουλος της FAIR GAME

«Ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες»

«Η ευρωπαϊκή Super League δεν είναι προς το ευρύτερο συμφέρον του ποδοσφαίρου και υπονομεύει το ίδιο το ήθος της πυραμίδας», σημείωσε. «Ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί ποτέ να επιτραπεί να περάσει ένα τέτοιο εγχείρημα. Εναπόκειται πλέον στην επερχόμενη ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή να βάλει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της ευρωπαϊκής Super League», δήλωσε ο Νίαλ Κοπιέρ.

Ενωση Φιλάθλων Ποδοσφαίρου

«Δεν υπάρχει χώρος για μια κακοσχεδιασμένη Super League»

«Δεν υπάρχει χώρος για μια κακοσχεδιασμένη αποσχισθείσα ευρωπαϊκή Super League», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της FSA (FOOTBALL SUPPORTERS’ ASSOCIATION), Κέβιν Μάιλς. «Οι φίλαθλοι, οι παίκτες και οι σύλλογοι έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλουν μια ραμμένη διοργάνωση, όλοι θέλουμε να δούμε τη σκανδάλη να πατιέται στο νεκρό τέρας που είναι η European Zombie League. Ενώ το πτώμα μπορεί να συνεχίσει να συσπάται στα ευρωπαϊκά γήπεδα, καμία αγγλική πλευρά δεν θα συμμετάσχει. Η εισερχόμενη ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή θα εμποδίσει κάθε σύλλογο να αγωνιστεί σε εγχώριες διοργανώσεις εάν ενταχθεί σε μια Super League που θα αποσχισθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή