Αναδρομή: Το ’50 στοιχειώνει ακόμη τη Βραζιλία

Αναδρομή: Το ’50 στοιχειώνει ακόμη τη Βραζιλία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε εικοσιτετράωρα απέμειναν για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στη χώρα που το ποδόσφαιρο λατρεύεται ως θρησκεία. Το Μουντιάλ αποτελεί κάτι σαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες για το ποδόσφαιρο. Μια γιορτή που προσελκύει σε μια χώρα, διαφορετικές κουλτούρες με κοινό τόπο την αγάπη για το λαοφιλέστερο σπορ του κόσμου.

Η πρώτη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε το 1930 με νικήτρια τη γηπεδούχο Ουρουγουάη, αλλά ο μύθος που χτίστηκε γύρω από το Μουντιάλ, δημιουργήθηκε το 1950, στη Βραζιλία. Υπήρξε τεράστια προσέλευση του κόσμου. Συντελέστηκε μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές εκπλήξεις όλων των εποχών με τη νίκη της Ουρουγουάης επί της Βραζιλίας και ο κόσμος ασχολήθηκε όσο ποτέ με το ποδόσφαιρο, έστω και με άσχημο αντίκτυπο.

Εκτοτε, άρχιζαν να χτίζονται οι μεγάλοι παίκτες μέσω των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Ο 17χρονος το 1958 Πελέ, δημιούργησε εκπληκτικά ρεκόρ που μοιάζουν απλησίαστα. Η θρυλική Ουγγαρία του 1954 συναρπάζει με το ποδόσφαιρό της αλλά χάνει τον τίτλο από τη Δυτική Γερμανία. Το άστρο του Γκαρίντσα αποκαλύπτεται το 1962 και η Βραζιλία χτίζει τον δικό της μύθο. Η τηλεόραση αρχίζει να καλύπτει τις διοργανώσεις και δισεκατομμύρια άνθρωποι στήνονται μπροστά από τις οθόνες. Το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελεί ένα ψηφιδωτό στιγμών. Η στιγμή που ο Ρομπέρτο Μπάτζιο χάνει το κρισιμότατο πέναλτι στο Μουντιάλ του 1994 στις ΗΠΑ. Η στιγμή στην οποία ο Ρονάλντο σκοράρει δύο φορές στον τελικό της Νοτίου Κορέας. Το τελευταίο παιχνίδι του Ζινεντίν Ζιντάν, με το χτύπημα στον Ιταλό Ματεράτσι. Το γκολ του Ινιέστα στο περασμένο Μουντιάλ, που αποτελεί τη δικαίωση της ποδοσφαιρικής σχολής της Ισπανίας. Η ταυτόχρονη απώλεια ενός ακόμη τίτλου για μια άλλη μεγάλη ποδοσφαιρική σχολή, αυτή των Ολλανδών. Το πρόσωπο του Μαραντόνα που σκοράρει κατά της Εθνικής μας το 1994. Ο Μπεμπέτο που αφιερώνει το γκολ στην έγκυο γυναίκα του.

Λίγες μέρες απέμειναν για να απλωθεί ο ποδοσφαιρικός καμβάς προκειμένου να προστεθούν νέες ιστορίες, αλλά και παίκτες που θα βάλουν το όνομά τους στο πάνθεον του αθλήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT