Ερώτημα η στάση των Βραζιλιάνων

Ερώτημα η στάση των Βραζιλιάνων

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρετός αφίξεων, με τις αποστολές των 32 ομάδων που συμμετέχουν στη διοργάνωση να καταφθάνουν στη Βραζιλία, επικρατεί στις πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες.

Η κινητοποίηση είναι μεγάλη από τη βραζιλιάνικη αστυνομία και τον στρατό, καθώς οι προετοιμασίες όλων των τελευταίων ετών, πρέπει να εφαρμοσθούν επί του πρακτέου. Καθόλη την προ-μουντιαλική περίοδο, τα επεισόδια, οι γιγαντιαίες αστυνομικές επιχειρήσεις, οι διαδηλώσεις και οι καθυστερήσεις στις κατασκευές των έργων αλλά και των γηπέδων είχαν φέρει τη Βραζιλία στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Οσο κι αν το νούμερο ακούγεται εξωπραγματικό, περίπου 170.000 αστυνομικοί, ιδιώτες και κρατικοί, αλλά και στρατιώτες κινητοποιούνται προκειμένου να τηρηθούν τα προβλεπόμενα αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας. Ο αριθμός αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, αλλά μοιάζει αναγκαίος, τηρουμένων των αναλογιών και των τεράστιων ανισοτήτων που χαρακτηρίζουν τη χώρα.

Το μέτρο σύγκρισης είναι το Κύπελλο Συνομοσπονδιών που διοργανώθηκε πέρυσι τέτοια περίοδο, όταν χιλιάδες κόσμου είχαν μποϊκοτάρει τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια, διαδηλώνοντας κοντά στα γήπεδα όπου διεξήχθησαν αγώνες. Το φαινόμενο αυτό, ενδέχεται να επαναληφθεί και κατά τη διάρκεια του Π.Κ. Αφορμή για τις εν λόγω διαδηλώσεις, έχει δώσει το γεγονός πως τεράστιος αριθμός πολιτών θεωρούν σπατάλη τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες, εκτιμώντας πως αυτά θα μπορούσαν να έχουν επενδυθεί σε άλλους τομείς που έχει ανάγκη η χώρα όπως η Παιδεία, η Υγεία και τα Συγκοινωνιακά Δίκτυα που θα συνδέουν τις πόλεις.

Τελευταίο σοβαρό κρούσμα επεισοδίων, ήταν η δολοφονία Βραζιλιάνου χορευτή από αστυνομικές δυνάμεις, που οδήγησε σε γενικευμένες συρράξεις προ ολίγων ημερών.

Ως προς τα γήπεδα, σε αρκετές περιπτώσεις το τελικό αποτέλεσμα παρουσίαζε απόκλιση σε σχέση με τα αρχικά σχέδια, καθώς αν και το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής έχει ολοκληρωθεί, τα παράπλευρα έργα δεν ήταν ακόμη έτοιμα. Το τηλεφωνικό δίκτυο, ή ο χλοοτάπητας δεν είναι στο απαιτούμενο επίπεδο, με τους ιθύνοντες πάντως να αναφέρουν πως μέχρι την τελευταία στιγμή, τα πάντα θα έχουν ολοκληρωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT