Ο Cédric Grolet, με τα μπουτίκ ζαχαροπλαστεία του σε Παρίσι, Λονδίνο, Σιγκαπούρη, αλλά και στο πολυτελές χιονοδρομικό resort της Γαλλίας, την Κουρσεβέλ, άνοιξε προχθές το πρώτο του café στον αριθμό 6 της rue Danielle Casanova, λίγα μέτρα μακριά από το Palais Garnier, την παριζιάνικη Οπερα, όπου σερβίρει croissant-beignet, δηλαδή κρουασάν τηγανισμένα, αφράτα, και ένα μεγάλο μπισκότο σε σχήμα πίτσας με διάφορες νόστιμες επικαλύψεις. Και φυσικά πολύ καλό καφέ.
Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο Grolet θεωρείται ένας βιρτουόζος της υψηλής ζαχαροπλαστικής, ο οποίος με αφοσίωση στην τέχνη του και με εκλεκτές συνεργασίες βγήκε στην επιφάνεια εδώ και μια δεκαετία. Πιο πρόσφατα κατάφερε μέσα από τον λογαριασμό του στο Ιnstagram να καθιερωθεί ως trendsetter προκαλώντας ευρεία αίσθηση και θαυμασμό σε ένα παγκόσμιο κοινό. Σήμερα έχει 9,4 εκατ. ακολούθους που λατρεύουν κάθε βίντεό του. Οι δημιουργίες του, ακραία εντυπωσιακές, τόσο λόγω του αφύσικα μεγάλου μεγέθους τους όσο και χάρη στη φαντασία του, αιχμαλωτίζουν το κοινό, ψηφιακό αλλά και αυτό του πραγματικού κόσμου. Σε κάθε σύντομο βίντεο που ποστάρει μπορεί να παρατηρήσει κανείς τις ορδές καταναλωτών που στέκονται έξω από το κατάστημα σαν σε διαδήλωση, μέχρι ο «Μεσσίας της ζάχαρης» να βγει και να τους προσφέρει μια μπουκιά πάνω σε καραμελόχαρτο. Πριν δε το μοιράσει, έχει εμφανιστεί on camera να καταβροχθίζει μια τεράστια Galette de rois ή έναν κατακίτρινο κορμό με yuzu, ή μια κόκκινη «πιπεριά», φτιαγμένη από ζύμη, κρέμα και κάποια πραλίνα, αλλά και υπέροχα γεμιστά κρουασάν που τα βουτάει σε μια μεγάλη κούπα με καπουτσίνο.
Πίσω στην Αθήνα, πριν από δύο ημέρες άνοιξε στο Σύνταγμα το Νεροπίστολο (Βουλής 35), μια γαλλική μπουλανζερί με πρώτης τάξης κρουασάν και καλό καφέ – αυτή την περίοδο σερβίρουν από τη Ρουάντα. Στο Νεροπίστολο έχουν συνεργαστεί με τον γνωστό Γάλλο patissier Kamel Saci, άσο στις ζύμες, και τη νεαρή, ταλαντούχα Γεωργιάννα Fontrier που επέστρεψε πριν από λίγους μήνες από το σούπερ κουλ και δημοφιλές Juno Bakery της Κοπεγχάγης. Εδώ, είτε στα λίγα τραπεζάκια είτε στο χέρι, τρώμε ωραία μοσχομυριστά κρουασάν και σάντουιτς που φτιάχνουν με δικό τους ψωμί αργής ωρίμανσης. Υπάρχει κι ένα, μικρό για την ώρα, μενού με γλυκά, πιο ψωμένια, όπως είναι το μιλφέιγ με ζύμη κρουασάν.
Tα πιο γνωστά και νόστιμα κρουασάν, με άπειρες κυψέλες τα φτιάχνει η Kora (Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι). Εξαιρετικές πρώτες ύλες και καλό βούτυρο στην καλύτερη συνταγή με την υπογραφή της Ιάνθης Μιχαλάκη. Περίπου 72 ώρες ωριμάζει αυτό το ζυμάρι και έπειτα κόβεται και τυλίγεται με το χέρι σε ένα τέλειο ρολάκι. Οπως λένε και οι ίδιοι, παίρνει τρεις ημέρες για να φτιαχτεί και χρειάζονται μόλις 30 δευτερόλεπτα για να το εξαφανίσει κάποιος. Εχουν και με σοκολάτα, αλλά προσωπικά προτιμώ το κρεμώδες, με γέμιση αμυγδάλου και ωραία τραγανά φιλέ αμυγδαλάκια από πάνω. Δεν έχει χώρο για να καθίσετε, μπορείτε όμως να σταθείτε εκεί στο ωραίο μπαλκονάκι και να πάρετε το πρωινό σας στο χέρι.
Σε σημείο πέρασμα βρίσκεται το Fika (Βούρβαχη 6, Ακρόπολη). Στο micro bakery της Ιφιγένειας Ζάχου βρίσκουμε κρουασάν βουτύρου, αλλά πολλά γεμιστά, γλυκά και αλμυρά, εποχικά με φρούτα, όπως είναι το κρουασάν με μήλο, αλλά και το αλμυρό με ζαμπόν και μπεσαμέλ. Η ζύμη τους είναι πιο βαριά, το στυλ πιο σπιτικό ίσως, αλλά σίγουρα είναι πολύ νόστιμα. Εδώ φάγαμε και το απίθανο κρουασάν-καλτσούνι με μυζήθρα, θυμαρίσιο μέλι και ξερά σύκα. Ωραίος, καλοφτιαγμένος καφές. Μπορείτε να φέρετε το δικό σας ποτηράκι για τον καφέ για τον δρόμο ή να καθίσετε στα μικρά χαμηλά σκαλάκια του πεζοδρομίου.