Η απάντηση είναι μονόδρομος. Ναι, το κρασί θέλει παρέα, όπως και η ζωή. Το κρασί είναι για να το μοιραζόμαστε με κόσμο, να σιγοντάρει την κουβέντα και να ανάβει το κέφι. Υπάρχουν φορές βέβαια που η ζωή ή η διάθεση τα φέρνει έτσι ώστε να βρισκόμαστε μόνοι μας, με ένα ποτήρι κρασί και τις σκέψεις μας. Εκεί, θα ήθελα να έχω κρασιά που θα μου κρατούσαν «καλή» παρέα!
5 κρασιά που πίνουμε και κατά μόνας
Νάουσα, Ξινόμαυρο, Oenos Nature
Το να ανοίξεις ένα Ξινόμαυρο πάντα είναι καλή ιδέα! Το Oenos Nature είναι ένα project του Νίκου Ιωαννίδη, σε συνεργασία με παραγωγούς από όλη την Ελλάδα που ακολουθούν πρωτόκολλα ήπιας οινοποίησης. Στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας, αυτό θα ήθελα να έχω στο ποτήρι μου, μαζί με ένα πεκορίνο και λίγη φρέσκια τρούφα, έτσι για μια μικρή πολυτέλεια μέσα στην ημέρα. Σίγουρα είναι καλή παρέα και, παρακολουθώντας το πώς αλλάζει με κάθε γουλιά, θα ξεχάσετε τα καθημερινά που σας βαραίνουν.
Negoska Cabronic, Κτήμα Χατζηβαρύτη, Γουμένισσα
Ενα ζωηρό κρασί, με ελαφρύ αφρισμό από τη Χλόη Χατζηβαρύτη. Η τεχνική οινοποίησης που χρησιμοποιεί (carbonic maceration) παράγει κρασιά με έντονο φρούτο, ήπιο αφρισμό, ελαφρύ σώμα, μέτριες προς χαμηλές τανίνες. Οταν επιστρέφω κουρασμένος, θα το ήθελα στο ποτήρι μου για να με ξυπνήσει και να μου δώσει ενέργεια. Ιδανικό ταίρι για αλλαντικά.
Σύνοδος, Μαυροδάφνη – Βοστιλίδι, Κτήμα Σκλάβου, Κεφαλονιά
Ενα κρασί-χαρμάνι από μια ερυθρή (Μαυροδάφνη) και μια λευκή (Βοστιλίδι) ποικιλία, από αμπελώνες άνω των 70 ετών που καλλιεργούνται βιοδυναμικά από τον Ευρυβιάδη Σκλάβο. Ενα εξαιρετικά πολύπλοκο κρασί για στοχασμό και περισυλλογή, που μπορείς να ανοίξεις διάλογο μαζί του και να το δεις πώς αλλάζει στο ποτήρι ενώ το κουνάς. Θα το συνδύαζα δίπλα σε μια αρκετά παλαιωμένη παρμεζάνα ή γραβιέρα.
Ασύρτικο, Ακραθος Newlands Winery, Χαλκιδική
Ενα Ασύρτικο από τη Χαλκιδική από ένα σχετικά νέο στην οινική σκηνή οινοποιείο, που μετά το χρυσό βραβείο στον Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης μπήκε για τα καλά στο προσκήνιο. Σαφώς με πιο φρουτώδη χαρακτήρα από τα Ασύρτικα της Σαντορίνης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και ο ορυκτός χαρακτήρας του δεν είναι εξίσου έντονος. Η οξύτητα είναι τονισμένη και το σώμα μέτριο προς γεμάτο. Βάλτε δίπλα του πιο φρέσκα και όξινα τυριά, όπως ένα κατσικίσιο μαλακό τυρί.
Robola Wild Paths, Ρομπόλα, Gentilini Winery, Κεφαλονιά
Η Ρομπόλα είναι μια αγαπημένη μου ποικιλία σε όποιο στυλ και να τη συναντήσω. Ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος με τον οινολόγο του Αλέξανδρο Δούκα παράγουν κρυστάλλινα κρασιά με φινέτσα και τρομερή δυνατότητα παλαίωσης. Δοκιμάστε όπου βρείτε παλιές χρονιές και ειδικά εμφιαλωμένο με screw cap (καπάκι) και θα με θυμηθείτε! Ενα κρασί που σε ταξιδεύει στο εξωτερικό, με έντονο χαρακτήρα εσπεριδοειδών, πυρηνόκαρπων φρούτων, ορυκτό χαρακτήρα, με υψηλή οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Ιδανικό ταίρι δίπλα σε όστρακα.