Ο οινικός τουρισμός μπορεί στη χώρα μας να είναι κάτι σχετικά καινούργιο, αλλά σε άλλες χώρες είναι αρκετά διαδεδομένος εδώ και δεκαετίες. Οταν όμως σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων κατοίκων έρχονται πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες, τα δεδομένα αλλάζουν και παρουσιάζονται τεράστιες δυνατότητες εξέλιξης και στο κομμάτι του οινοτουρισμού.
Για να μπορέσει να αναπτυχθεί ο οινοτουρισμός σε μια περιοχή, εκτός φυσικά από τα ίδια τα κρασιά των οινοποιείων, θα πρέπει να υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες για να συνδυάσει η παρέα. Μια από αυτές είναι το φαγητό, που μαζί με το κρασί και τα τοπικά προϊόντα είναι μέρος της γαστρονομίας ενός τόπου. Επιπλέον, οι παραλίες, τα όμορφα μονοπάτια, οι καταρράκτες, οι αρχαιολογικοί χώροι και πολλά ακόμα συνθέτουν τον απόλυτο προορισμό για έναν τουρίστα.
Προσωπική εμπειρία: Φέτος το καλοκαίρι, αποφασίσαμε για πρώτη φορά να επισκεφθούμε για διακοπές την Κρήτη. Πρώτος προορισμός ήταν τα όμορφα και γραφικά Χανιά. Σε κοντινή απόσταση μόλις 30 λεπτών από το κέντρο, στο Βατόλακκο Χανίων, συναντήσαμε το οινοποιείο Μανουσάκη. Μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε από τον Θεόδωρο Μανουσάκη, Ελληνα επιχειρηματία με βάση τις Ηνωμένες Πολιτείες, που η αγάπη του για τον τόπο του τον οδήγησε να κάνει αυτό το βήμα. Το οινοποιείο τώρα έχει περάσει στην επόμενη γενιά, την κόρη του Αλεξάνδρα και τον άντρα της Afshin Molavi.
Στο οινοποιείο Μανουσάκη στα Χανιά
Το οινοποιείο Μανουσάκη ξεκίνησε με τις ποικιλίες της περιοχής του Ροδανού, το λευκό Roussanne και τα ερυθρά Grenache, Syrah και Mourvèdre. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχει προσθέσει και γηγενείς κρητικές και άλλες ελληνικές ποικιλίες όπως το Μοσχάτο Σπίνας, το Βιδιανό, το Ρωμέικο και το Ασύρτικο. Το όνομά του το έχει πάρει από τα μανουσάκια, ενώ τα ίδια αυτά άνθη έχουν γίνει και το λογότυπο του οινοποιείου.
Ο χώρος του κτήματος μοιάζει με αυλή χωριού, με τις ελιές και τα υπόλοιπα δέντρα να δημιουργούν φυσική σκιά. Αν θέλετε, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξεναγήσουν και να συνεχίσετε έπειτα με γευστική δοκιμή και φαγητό, γιατί μέσα στο οινοποιείο υπάρχει και εστιατόριο με παραδοσιακά κρητικά πιάτα. Μάλιστα, πολλές από τις πρώτες ύλες είναι δικής τους παραγωγής. Οι καλλιτεχνικές πινελιές που βρίσκονται παντού στον χώρο δίνοντας ένταση, χρώμα και ζωή είναι της ίδιας της Αλεξάνδρας Μανουσάκη, ενώ υπάρχει και μπουτίκ από όπου μπορείτε να αγοράσετε μπλούζες, πετσέτες θαλάσσης, δημιουργίες της Αλεξάνδρας, λάδι και αλάτι παραγωγής του οινοποιείου, ρακί και φυσικά τα κρασιά.
Είναι ένας μοναδικός προορισμός για πριν ή μετά την παραλία, αν το επισκεφτείτε καλοκαιρινούς μήνες και κάτι παραπάνω από φιλικό για τους μικρούς τετράποδους φίλους μας γιατί τα παιδιά εκεί αγαπάνε όλα τα ζώα (σε μια από τις ετικέτες των κρασιών υπάρχει και σκίτσο του σκύλου τους, της Σοκοφρέτας)!
Το αγαπημένο μου κρασί του Κτήματος
Nostos Roussanne, Οινοποιία Μανουσάκη
Το Nostos Roussanne είναι από τα αγαπημένα μου λευκά κρασιά. Εχει ένταση, αρώματα πυρηνόκαρπων και εσπεριδοειδών φρούτων, αρώματα δρυός και ξηρών καρπών, λιπαρή υφή, ισορροπημένη οξύτητα, γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση. Ενα κρασί με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης αντίστοιχης των μεγάλων κρασιών του Ροδανού, από όπου κατάγεται αυτή η ποικιλία.
Πού θα φάτε ωραία στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων
Salis Restaurant
Οποιος είναι λάτρης του κρασιού, δεν πρέπει να χάσει την εμπειρία αυτή. Η wine list του Salis είναι μία εκ των κορυφαίων στην Ελλάδα, με σπάνιες ετικέτες και παλιές χρονιές, ενώ ο sommelier Γρηγόρης Ράππος είναι πάντα έτοιμος να σας βοηθήσει στην επιλογή. Ενας εκ των ιδιοκτητών του εστιατορίου είναι ο Afshin Molavi, γνωστός και από το οινοποιείο Μανουσάκη και σύζυγος της Αλεξάνδρας Μανουσάκη. Το φαγητό είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, με φιλοσοφία zero waste ενώ πολλές από τις πρώτες ύλες είναι δικής τους παραγωγής.
Ακτή Ενώσεως 3, Χανιά, Τ/ 28210-43.700
Alibertos Food & Wine
Ακόμα ένα μαγαζί που αγαπάει και δίνει έμφαση στο καλό κρασί και φαγητό, στην περιοχή Κουνουπιδιανά, λίγα λεπτά μακριά από την πόλη των Χανίων. Ο Γιώργος Μπαδογιάννης έχει μια αρκετά μεγάλη λίστα κρασιών, με επιλογές από τον διεθνή και ελληνικό αμπελώνα, συνδυάζοντας τη μεσογειακή με την κρητική κουζίνα.
Λεωφόρος Ελευθέριου Βενιζέλου 91, Κουνουπιδιανά, Τ/ 6958-05.84.04
Ντουνιάς Slow Food
Θα χρειαστεί να οδηγήσετε 45 λεπτά από το κέντρο για να φτάσετε στο χωριό Δρακώνα όπου βρίσκεται η ταβέρνα Ντουνιάς και θα είστε τυχεροί αν βρείτε να κάτσετε, γιατί δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο. Αυτό το παραδοσιακό γαστρονομικό στέκι μένει ανοιχτό μόνο μέχρι τις 6-7 το απόγευμα. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση και όλες οι πρώτες ύλες που θα φάτε είναι δικές τους, από το κρέας και το ελαιόλαδο έως τα λαχανικά. Ολα τα φαγητά μαγειρεύονται χωρίς ηλεκτρικό, στη φωτιά όπως παλιά… Γι’ αυτό κάποιες φορές μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση αλλά ένα είναι σίγουρο: το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Την ταβέρνα βράβευσε ο Γαστρονόμος το 2021.
Δρακώνα, Χανιά, Τ/ 28210-65.083
Ταβέρνα Τεμένια
Πάμε τώρα και σε μια περιοχή με αρκετούς αμπελώνες κρασιού, τα Τεμένια! Στην επιστροφή μας από το μπάνιο στη Νότια Κρήτη, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα στοπ στα Τεμένια (χρειάζεται ζακέτα ακόμα και τον Αύγουστο γιατί είναι σε υψόμετρο), στην παραδοσιακή ταβέρνα του χωριού. Δεν χρειάζεται να σας πω πολλά, αντικριστό, τσιγαριαστό, κάστανα στιφάδο και δεν χάνεις!
Τεμένια, Χανιά, Τ/28230-51.081
Καφενείο «Η Μάζα»
Το παραδοσιακό καφενείο του χωριού Μάζα βρίσκεται στην πλατεία, ένα ωραίο πλακόστρωτο με τραπεζάκια έξω και μια οικογένεια που σου σερβίρει ό,τι θα σέρβιρε και στο τραπέζι του σπιτιού της. Πραγματικά ό,τι δοκίμασα είχε μια νοστιμιά που σου θύμιζε τα παιδικά σου χρόνια. Αν βρείτε μαγειρευτά μην τα χάσετε, όπως επίσης και τα κρέατα είναι ένα ποίημα.
Μάζα, Αποκόρωνας, Τ/28250-51.615