Οταν συναντώ κόσμο που γνωρίζει ότι ασχολούμαι με το κρασί, υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που είναι δεδομένες, όπως «ποιο είναι το καλύτερο κρασί», «ποια είναι η άποψή σας για τα φυσικά κρασιά» ή «πες κανένα καινούργιο κρασί που δοκίμασες και σου άρεσε». Ειδικά στην τελευταία ερώτηση μου είναι δύσκολο να απαντήσω, κι ο λόγος είναι ότι αρκετές φορές δοκιμάζω κρασιά που είναι πειραματικά και κυκλοφορούν σε μικρές παραγωγές ή πωλούνται μόνο από το ίδιο το οινοποιείο. Ή δοκιμάζω κρασιά πριν κυκλοφορήσουν και γνωρίζω γι’ αυτά πριν φτάσουν στα ποτήρια των καταναλωτών. Ετσι, όταν πια κυκλοφορούν, στο μυαλό μου έχουν πάψει να θεωρούνται «νέα». Παρ’ όλα αυτά, κατάφερα να εντοπίσω πέντε σχετικά νέες ετικέτες που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια και πιστεύω ότι αξίζει κανείς να τις δοκιμάσει, για διαφορετικούς λόγους την καθεμία.
Τα κρασιά που πίνουμε τώρα!
Kaloupi, Μανδηλαριά-Μαυροτράγανο-Ασύρτικο, Αμπελώνες Vassaltis, Σαντορίνη
Ο οινολόγος Γιάννης Παπαοικονόμου σκέφτηκε για «πλάκα» να βγάλει ένα κρασί για αυτόν και τους φίλους του, αλλά υπολόγιζε χωρίς τον Γιάννη Βαλαμπούς! Το Καλούπι είναι ένα ερυθρό κρασί, με ελαφρύ χρώμα, φρέσκο ζουμερό κόκκινο φρούτο, ιδανικό να το απολαύσεις παγωμένο ένα καυτό βράδυ του καλοκαιριού με καλή παρέα. Ιδανικό ταίρι για λαδερά (βλέπε φασολάκια).
Thapsana, Μονεμβασιά, Κτήμα Μωραΐτη, Πάρος
Το Κτήμα Μωραΐτη από την Πάρο, γνωστό για τα λευκά κρασιά από Μονεμβασιά και ερυθρά από Μανδηλαριά, δημιούργησε το Θαψανά, ένα κρασί μικρής παραγωγής από αυτόριζους αμπελώνες ηλικίας 90 ετών σε υψόμετρο 400 μέτρων. Αρωματικά κυριαρχεί ο φρουτώδης χαρακτήρας των ώριμων πυρηνόκαρπων και εσπεριδοειδών φρούτων, νότες μελιού, μπαχαρικών και ένας mineral χαρακτήρας, με τραγανή οξύτητα και πλούσιο σώμα. Απολαύστε το μαζί με ψητό ψάρι.
Artana, Μοσχάτο Ασπρο, Κτήμα Πετρακόπουλου, Κεφαλονιά
Το Artana είναι ένα σχετικά νέο κρασί από το Κτήμα Πετρακόπουλου και, όπως όλα τα κρασιά του οινοποιείου, είναι πολύ μικρής παραγωγής. Ενα ξηρό Μοσχάτο με αρώματα φρέσκων ανθέων, εσπεριδοειδών, νότες αλμύρας, ισορροπημένη οξύτητα και μέτριο σώμα, ιδανικό κρασί δίπλα σε φρέσκες σαλάτες και ωμά ψάρια.
Mavrotragano, Οινοποιείο Vaptistis, Τήνος
Μία νέα ετικέτα από το νησί της Τήνου και το οινοποιείο Vaptistis. Ενα 100% Μαυροτράγανο από τον Γιάννη Μωραΐτη και την ομάδα του. Εχει δώσει έμφαση στο φρούτο και έχει προσεγγίσει με διαφορετικό τρόπο την ποικιλία εστιάζοντας στη δημιουργία ενός κομψού κρασιού με έντονη φρεσκάδα. Ενα καλοκαιρινό κόκκινο με ισορροπημένη οξύτητα, μέτριες προς υψηλές τανίνες και σώμα. Απολαύστε το με κεφτεδάκια.
Kokkymelo, Ξινόμαυρο, Κτήμα Κάππα, Ημαθία
Το Κτήμα Κάππα είναι ένα νέο οινοποιείο, μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη ζώνη Π.Ο.Π. της Νάουσας. Κάποιοι από τους αμπελώνες του οινοποιείου βρίσκονται εντός ζώνης, ενώ κάποιοι άλλοι εκτός. Το Kokkymelo είναι 100% Ξινόμαυρο, δεν μπορείς να το πεις Νάουσα, γιατί το οινοποιείο βρίσκεται εκτός ζώνης, αλλά στο ποτήρι έχει τον τυπικό χαρακτήρα της Νάουσας προς το παραδοσιακό στυλ, με τα αρώματα ντομάτας, ελιάς και γήινου χαρακτήρα να κυριαρχούν. Απολαύστε το με αρνί ή κατσίκι.