«Από εδώ περνάει το 227», λέει ο Παντελής Τσομπάνης, ο συνάδελφος που γράφει τη στήλη «Δρομολόγια» στην τελευταία σελίδα του περιοδικού «Κ» και ξέρει τον χάρτη των ΜΜΜ της πόλης πιθανώς καλύτερα από οδηγό του ΟΑΣΑ. Για να έρθει κάποιος στο νέο καφενείο που συζητιέται εντόνως εδώ και δέκα ημέρες, δεν χρειάζεται απαραιτήτως να πάρει το λεωφορείο της γραμμής Αγιος Αρτέμιος – Ανω Πετράλωνα. Στη γειτονιά παρκάρει κανείς εύκολα αν φτάσει με αυτοκίνητο, ενώ το μαγαζί βρίσκεται μόλις 500 μέτρα μακριά από το μετρό Κεραμεικός και άλλα τόσα από τον σταθμό του ηλεκτρικού Θησείο, στην αρχή της Τριών Ιεραρχών. Το σημείο είναι φιλέτο, πέρασμα και σταυροδρόμι.
Είναι επτά το απόγευμα και μόλις έχουμε καθίσει στις μεταλλικές καρέκλες τύπου cinema, αυτές με το τυλιγμένο καλώδιο, στο μπιστρό-καφενέ «Αφαία». Ο ήλιος χτυπάει την πρόσοψη όλη την ημέρα, αλλά αυτή την ώρα που το φως έχει κατέβει πιο χαμηλά, σχεδόν κάτω από τη γέφυρα Πουλοπούλου, είναι κάθε άλλο παρά ενοχλητικό και ίσως είναι η καλύτερη στιγμή να το επισκεφτεί κάποιος. Το βράδυ γίνεται εξαιρετικά πολυπληθές.
Πριν από λίγο καιρό τέσσερις φίλοι πήραν το παλιό καφενείο της γειτονιάς, δυο βήματα από το ιστορικό καπελάδικο «Πιλ Πουλ» και απέναντι από το δημοφιλές tattoo place Electric Mama. Στη νέα του εποχή το «Αφαία» έχει κρατήσει από την πρότερη χρήση του το ίδιο όνομα και ένα απλό, απροσποίητο στυλ, κάποια σκεύη που παραπέμπουν σε καφενειακή κατάσταση, όπως είναι τα ποτήρια νερού Βάκχος της Γιούλα και τα χαμηλά κρασοπότηρα. Ο χώρος ανακαινίστηκε, η αναβάθμιση είναι φανερή, και διακοσμητικά ρέπει και προς το μπιστρό, με τα ψηλά σκαμπό με ρατάν στο μπαρ και τα μαρμάρινα τραπέζια στο εσωτερικό. Κατά τα άλλα το φαγητό δεν θα το χαρακτήριζα καφενείου. Δεν πρόκειται για τσιμπολόγημα ή μεζέδες σε πιατάκια. Το μενού έχει δομή, ιδέα και πολλά σεφίστικα κόλπα. Πήραμε αθηναϊκή σαλάτα με καπνιστό ψάρι και ωραία μαγιονέζα με λαχανικά, μια αεράτη μους ταραμά, κατσικίσιο κορμό (τυρί) πάνω σε άζυμο ψωμάκι τύπου flatbread. Μας άρεσαν τα τηγανητά αυγά μέσα σε φωλιές από τσιπς πατάτας, ένα πιάτο που λάνσαρε και σύστησε στην Αθήνα το εστιατόριο Base Grill στο Περιστέρι πριν από πολλά χρόνια και έκτοτε έχει αντιγραφεί πιστά – περισσότερο γευτήκαμε κακέκτυπα του αρχικού πιάτου. Εδώ όμως σερβίρουν μια καλή εκδοχή αυτού, μάλιστα με ωραία φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης που αναβαθμίζει το όλο. Το καλύτερο πιάτο που πήραμε ήταν τα μακαρόνια με κιμά – ίσως σκεφτείτε πως είναι αταίριαστο με την υπόλοιπη παραγγελία, και δεν θα έχετε άδικο. Ομως, πάλι, μια καλή pasta με ωραίο σαλτσερό και σπυρωτό κιμά πάει παντού και πάντα, όχι; Αυτή εδώ είχε και κρέμα από πεκορίνο Αμφιλοχίας, που έδινε και υφή και ιδανική αλατότητα. Το ψωμί τους είναι προζυμένιο, με ωραία υγρασία –κολλάει λίγο στα χέρια σαν να πρέπει να το ζουλήξεις ανάμεσα στα δάχτυλα πριν το φας–, το προμηθεύονται από το ποιοτικό παρασκευαστήριο Betty’s Bakery. Η εξυπηρέτηση εγκάρδια, η ατμόσφαιρα ζωηρή, η μουσική ίσως όχι για όλους, αλλά γενικά είναι ένα μαγαζί συμπεριληπτικό, χαλαρό, άνετο για να βγεις με φίλους. Στα αρνητικά θα βάλω το χύμα κρασί. Γιατί χύμα δίπλα σε ένα τόσο ωραίο φαγάκι; Πόσω μάλλον όταν τα 500ml ανώνυμου στοιχίζουν 8 ή 9 ευρώ, την ώρα που υπάρχουν τόσα αξιόλογα εμφιαλωμένα στην ίδια τιμή, αν όχι σε χαμηλότερη. Ελπίζω να αναθεωρήσουν και να προσθέσουν και κάποιο εμφιαλωμένο. Υπολογίστε περίπου 20 ευρώ/άτομο.
Στην άλλη άκρη της οδού Τριών Ιεραρχών, στον αριθμό 188, βρίσκεται το Κοπερτί, ένα ήσυχο, επίσης παρεΐστικο μαγαζί, όπου το κρασί έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Στη γωνία ενός πεζοδρόμου, με λίγους πάγκους και τραπέζια έξω, αυτό το wine bar έχει γίνει στέκι για οινόφιλους και μη. Δεν πρόκειται για ένα αυστηρό και στημένο μαγαζί, αλλά για ένα μπαρ που σε καλοδέχεται. Η ιδιοκτήτρια είναι οινοποιός 5ης γενιάς, έχει γνώση αλλά και αίσθηση της φιλοξενίας. Οταν είναι παρούσα, υπάρχει παλμός και πολύ καλή διάθεση.
Εδώ διαθέτουν περίπου 80 ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, με πολλές επιλογές σε ποτήρι και φιλικές τιμές, δίκαιη τιμολόγηση τόσο στις οικονομικότερες όσο και σε πιο ακριβές φιάλες. Το φαγητό κομπλιμεντάρει το κρασί και τούμπαλιν. Στην τελευταία επίσκεψη πήραμε ένα πιάτο με γαρίδες και καβούρι, τόσο ωραία ψημένες που το παραγγείλαμε δύο φορές. Δοκιμάσαμε και μπρουσκέτες με καπονάτα (μελιτζάνες και πιπεριές με σάλτσα, ας πούμε σαν μπριάμ εξ Ιταλίας) και άλλες με τόνο Αλοννήσου, και ήπιαμε Κυδωνίτσα και μερικές μοντέρνες ρετσίνες. Θα ξαναπάμε σύντομα. Προτείνεται να κάνετε κράτηση.
Καφενείο Ουζερί Αφαία, Αίθρας 1, Πετράλωνα
Το Κοπερτί, Τριών Ιεραρχών 188, Πετράλωνα
*Τα καταστήματα και τα προϊόντα που προτείνονται είναι επιλογές της δημοσιογράφου και δεν έχουν εμπορικό σκοπό.