Την Κυριακή των Βαΐων πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα συνηθίζεται να τρώμε ψάρι για να προετοιμαστούμε για την αυστηρή νηστεία που ακολουθεί έως την Κυριακή του Πάσχα. Για τον λόγο αυτό διάλεξα τέσσερα λευκά και ένα ροζέ κρασί που συνδυάζονται ωραία με το ψαροφαγικό μενού της ημέρας.
Κυδωνίτσα βαρέλι, Κτήμα Ζαχαριά, Πελοπόννησος
Το Κτήμα Ζαχαριά είναι γνωστό για τις εναλλακτικές γηγενείς ποικιλίες που παράγει όπως η Σκλάβα και η Κυδωνίτσα (πριν αυτή γίνει cool). Το οινοποιείο παράγει δύο εκδοχές, μία ζυμωμένη σε δεξαμενή και μία περασμένη από βαρέλι. Η Κυδωνίτσα βαρέλι είναι ένα κρασί με ένταση, αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, εσπεριδοειδών, δρυός, λιπαρή υφή, μέτρια οξύτητα και γεμάτο σώμα. Απολαύστε το δίπλα σε ένα λαβράκι με βλίτα στην κατσαρόλα.
Lacomatia, Ρομπόλα, Κτήμα Σκλάβου, Κεφαλονιά
Τα Lacomatia (λακομάτια) από το Κτήμα Σκλάβου είναι η επιτομή της Ρομπόλας! Ενα single vineyard κρασί από πιστοποιημένο βιοδυναμικό αμπελώνα, με τρομερή πολυπλοκότητα και ένταση. Αρώματα εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων, mineral χαρακτήρας, αίσθηση αλμύρας, υψηλή οξύτητα, τρομερή δομή στο στόμα και γεμάτο σώμα. Απολαύστε το δίπλα σε ένα παραδοσιακό πιάτο από τα νησιά του Ιονίου, το μπιάνκο.
PetNat Rosé, Μοσχοφίλερο, Κτήμα Μποσινάκη, Πελοπόννησος
Η οικογένεια Μποσινάκη δίνει έμφαση στην ποικιλία Μοσχοφίλερο και προσπαθεί να εξαντλήσει όλα τα στιλ της ποικιλίας. Ο νέος κωδικός τους είναι το αφρώδες ροζέ με τη μέθοδο Petillant Naturel. Ενα ροζέ αφρώδες κρασί με ήπιο αφρισμό, λίγο θολό γιατί δεν έχει φιλτραριστεί, με αρώματα κόκκινων φρούτων, ανθέων και εσπεριδοειδών, με τραγανή οξύτητα και μέτριο σώμα. Απολαύστε το με ένα ψάρι πλακί με πατάτες.
Pyritis, Ασύρτικο, Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος, Σαντορίνη
Το οινοποιείο Καραμολέγκου είναι εκ των παλαιοτέρων στη Σαντορίνη και έχει στην κατοχή του πολλούς ιδιόκτητους αμπελώνες, κάτι αρκετά δύσκολο και σπάνιο για το terroir του νησιού. Ο Pyritis είναι ένα χαρμάνι από τρία διαφορετικά αμπελοτόπια σε Πύργο και Μεγαλοχώρι. Είναι ένα κρασί με έντονο ορυκτό χαρακτήρα όπως δηλώνει και το όνομά του, αρώματα εσπεριδοειδών, αλμυρή αίσθηση, υψηλή οξύτητα και γεμάτο σώμα. Ιδανικό ταίρι δίπλα σε μια ψητή σφυρίδα.
Tρία Αμπέλια, Ασύρτικο, Oeno Π, Σαντορίνη
Το Oeno Π είναι το νέο project του Πάρι Σιγάλα στην περιοχή των μπαξέδων της Οίας. Τα Τρία Αμπέλια, όπως λέει και το όνομά τους, είναι ένα χαρμάνι από τρεις αμπελώνες ηλικίας 60 ετών και το κρασί έχει ζυμωθεί και παλαιώσει για 16 μήνες σε αμφορείς με τις φίνες οινολάσπες του. Ενα κρασί με δομή, έντονο mineral χαρακτήρα, αρώματα τσακμακόπετρας, εσπεριδοειδών, με υψηλή οξύτητα, γεμάτο σώμα και τρομερή δυνατότητα παλαίωσης. Δοκιμάστε το μαζί με μια σκορπίνα γιουβέτσι.