Από τις ηλιόλουστες κορυφές των βουνών έως τις γαλήνιες ακτές των νησιών, η πασχαλινή Ελλάδα μας καλεί να ταξιδέψουμε στο φυσικό της μεγαλείο. Οσοι πρόκειται να περάσετε το Πάσχα εκτός του αστικού ιστού –παραμένοντας εντός συνόρων– ετοιμαστείτε για μερικά από τα πιο ωραία έθιμα, αλλά και για όλα τα μικρά γευστικά θαύματα που έχει να προσφέρει η μεγάλη ύπαιθρος.
Πολλά χρόνια πριν καθιερωθεί στη σύγχρονη γαστρονομία η έννοια «εστιατόριο-προορισμός» υπήρχε ήδη η Ζέρζοβα. Πρωτοάνοιξε στο χωριό Παναγιά της Αρκαδίας και, για να φτάσει κανείς εκεί, χρειαζόταν να οδηγήσει μια απαιτητική διαδρομή περίπου 70 χιλιομέτρων από την Τρίπολη, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ήταν φιδογυριστές στροφές. Ο Γιάννης και η Βαγγελιώ Αγγελακοπούλου όλα αυτά τα χρόνια προσφέρουν ένα γεύμα-εμπειρία στους επισκέπτες τους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι σταθεροί εδώ και χρόνια και θα τους ακολουθούσαν και μακρύτερα από το διπλανό χωριό Μάρκου, εκεί όπου μετέφεραν την επιχείρηση τα τελευταία χρόνια. Τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα (Κυριακή κλειστά) θα σερβίρουν σιγοψημένο αρνάκι και πρόβειο κρέας στη λαδόκολλα με λαδορίγανη, υπέροχες χειροποίητες πίτες, αλλά και χυλοπίτες με τυρί, που έχουν καβουρδίσει σε αιγοπρόβειο βούτυρο (!). Και, για το τέλος, γαλακτομπούρεκο, τραγανό από τα καψαλισμένα φύλλα και ζουμερό και γαλατένιο στο εσωτερικό τους, ένα γλυκό «ποίημα». Είναι διαθέσιμη μια μικρή λίστα από επιλεγμένες ετικέτες κρασιού.
Στο Πήλιο στην πλατεία της Πορταριάς, η Κρίτσα (Τ/24280-99.121, 24280-90.006) είναι μια παραδοσιακή ταβέρνα, για χρόνια συνεπής στην ποιότητα και την εντοπιότητα. Η οικογένεια Καραΐσκου προμηθεύεται πολλά από τα προϊόντα που χρησιμοποιεί από την ιδιόκτητη φάρμα της, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό. Το Μ. Σάββατο θα σερβίρουν ωραία χυλωμένη μαγειρίτσα με μπόλικα χόρτα εποχής, αλλά και κοκορέτσι, ενώ είναι ανοιχτά και την Κυριακή με όλα τα κλασικά του πασχαλινού τραπεζιού, νόστιμες πίτες και το καθιερωμένο τους μενού.
Στο Ζαγόρι, ενδείκνυται να γιορτάσετε τη φύση με μια απίθανη πεζοπορία στη σκιά της Γκαμήλας και της Αστράκας και να καταλήξετε στην πέτρινη αυλή του ξενώνα-εστιατορίου Astra Inn (Τ/26530-42.108) στο Μεγάλο Πάπιγκο. Με απρόσκοπτη θέα στους πύργους της Τύμφης θα δοκιμάσετε τοπικές σπεσιαλιτέ από τα αδέλφια Σπύρο και Κώστα Τσουμάνη. Οι δυο τους, γιοι κτηνοτρόφων, μαθημένοι στα εκλεκτά προϊόντα της ηπειρώτικης οικοτεχνίας, μαγειρεύουν εξαιρετικά παραδοσιακές συνταγές της δωρικής, ορεινής ηπειρώτικης κουζίνας. Το αναστάσιμο μενού περιλαμβάνει μαγειρίτσα και ψητό αρνί, την Κυριακή τα κρέατα μπαίνουν στη σούβλα, οι πίτες στον ξυλόφουρνο και οι σαλάτες τους φρεσκοκόβονται από τον κήπο τους πριν σερβιριστούν ολόδροσες στο τραπέζι σας.
Στην Καλλίπολη Πέλλας, ένα μικρό χωριό 300 κατοίκων κοντά στα Γιαννιτσά, υπάρχει ο Βασιλικός (Τ/2381-50.37.07). Πρόκειται για ένα εστιατόριο farm to table, όπου επίσης καλλιεργούν τα δικά τους κηπευτικά και μαγειρεύουν με ντόπιο κρέας. Οι ιδιοκτήτες φτιάχνουν σχεδόν τα πάντα από το μηδέν – από αλλαντικά και ψωμί μέχρι ζωμούς και σάλτσες. Θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα του Πάσχα και θα σερβίρουν καπνιστό σιδηρόδρομο, μοσχαράκι ταζίν στον ξυλόφουρνο, ένα ζουμερό κοτόπουλο με ζεστή πατατοσαλάτα και όλα τα εποχικά λαχανικά που δίνει το μποστάνι τους εξαιρετικά μαγειρεμένα.
Στα Κύθηρα στο χωριό Φράτσια, εδώ και δέκα χρόνια λειτουργεί το εστιατόριο Φαμίλια (Τ/27360-33.908). Από τα χέρια του Γιάννη Βουλγαράκη έχουμε φάει μερικά αξέχαστα πιάτα, που ισορροπούν ανάμεσα στο παραδοσιακό και το ασυνήθιστο, πατούν όμως πάντα γερά στη νοστιμιά. Ενα τέτοιο είναι ο κόκορας κοκκινιστός με φάβα και ροδοπέταλα, ένα εξωτικό γλύκισμα. Για φέτος το Πάσχα έχει ετοιμάσει ένα αναστάσιμο μενού πέντε πιάτων (και επιδόρπιο) που περιλαμβάνει και την παραδοσιακή σούπα των Κυθήρων, από βοδινό μεγάλης ηλικίας και αντίστοιχα μεγάλου γευστικού βάθους. Θα σερβίρουν και την κλασική μαγειρίτσα, αλλά και μια σούπα με μανιτάρια φρικασέ. Την Κυριακή το αρνάκι θα ψηθεί αντικριστά, ενώ από το μενού δεν θα λείψουν τα φρυγαδέλια λευκαδίτικα, η μελωμένη πανσέτα, τα ντόπια λουκάνικα – ένα κρεοφαγικό γεύμα της Μπαμπέτ με τα απαραίτητα συνοδευτικά, δηλαδή ζυμωτό ψωμί και τέλειες τηγανητές πατάτες.
Στα Χανιά, στο χωριό Δρακώνα λειτουργεί η ταβέρνα ο Ντουνιάς (Τ/28210-65.083), ένας «ιδιωτικός» κόσμος που έχει δημιουργήσει ο Στέλιος Τριλυράκης μόλις μισή ώρα από την πόλη. Καλλιεργεί ντόπιους και παλιούς σπόρους λαχανικών, έχει μελίσσια, περιποιείται και συγκομίζει τις ελιές του, φροντίζει κότες, γαλοπούλες και αμνοερίφια μέχρι τη σπάνια αυτόχθονη φυλή βοοειδών της Κρήτης, που βόσκουν κάτω από τα Λευκά Ορη. Στην ταβέρνα του τα μαγειρεύει όλα στα ξύλα. Πουθενά αλλού δεν θα δοκιμάσετε τέτοια λαδερά, αργοψημένα στη φωτιά, με συμπυκνωμένη γεύση των άνυδρων λαχανικών και σε τέτοιους συνδυασμούς. Μελιτζάνες με ντόπιο κρητικό τραχανά, χόντρο δηλαδή, αγκινάρες με αρακά, ρεβίθια και φασολάκια θα ζωντανέψουν το τραπέζι με τα ντόπια κρεατικά που μελώνουν στις πήλινες γάστρες. Οι τηγανητές πατάτες σε ελαιόλαδο, τηγανισμένες αργά σε ξυλοκάρβουνα, είναι μάλλον οι καλύτερες που θα δοκιμάσετε ποτέ.
Στη Σύρο εξερευνήστε την Απάνω Μεριά. Εδώ που τα αμπέλια μεγαλώνουν σε πεζούλες και δροσίζονται από τους αλμυρούς ανέμους, δίπλα σε μποστάνια με κηπευτικά και σε ξωκλήσια, δυο μάγειρες ανέστησαν μια παλιά ταβέρνα. Ο Λυγερός (Τ/694-50.37.930), η ταβέρνα που πήρε το όνομά της από τη ρεματιά του Λυγερού στον οικισμό Χαλανδριανή, έκανε πάταγο με το άνοιγμά της πριν από έναν χρόνο. Ο Στέλιος Θεοδωράκης και ο Θοδωρής Κασσαβέτης μαγειρεύουν με τοπικά προϊόντα στο μέτρο του δυνατού, τα φαγάκια τους γλυκαίνουν ακόμα περισσότερο με το αργό μαγείρεμα στις γάστρες και στον ξυλόφουρνο. Το Πάσχα (κλειστά το Μ. Σάββατο) θα σερβίρουν αρνάκι αντικριστό, σούβλας και στον ξυλόφουρνο, μεζέδες με συκωταριά, αργοψημένη ρεβιθάδα και ζυμωτό ψωμί, για να βουτήξετε σε όλα τα ωραία ζουμάκια του φαγητού τους.
Στη Νάξο ανεβείτε στον Κυνίδαρο, «στου Βασιλαρακιού». Εκεί βρίσκεται η χασαποταβέρνα της οικογένειας Κλουβάτου, που χρονολογείται από το 1931 όταν ξεκίνησε ως καφενές. Αργότερα εξυπηρετούσε και ως κουρείο ενώ τις τελευταίες δεκαετίες άνοιξαν δίπλα το κρεοπωλείο τους. Ο Βασίλης Κλουβάτος, εγγονός του πρώτου ιδιοκτήτη, επιλέγει τα ζώα, και μάλιστα σιτεύει μοσχάρια από ντόπιους κτηνοτρόφους. Εκτός από τα υπέροχα αξιώτικα dry age τους, την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα θα σερβίρουν ντόπιο αρνάκι στη σούβλα. Πολύ νόστιμα και τα συνοδευτικά τους – αξιώτικες πατάτες στο τηγάνι και πολύ ωραία πρόβεια τυριά. Ρωτήστε αν είναι διαθέσιμη η γλυκιά μυζήθρα που σερβίρουν με μέλι αντί επιδορπίου.