Τα έχουμε αποφασίσει όλα. Το αρνί θα γίνει στη σούβλα, έχουμε κανονίσει και για κοκορέτσι. Μια χορτόπιτα οπωσδήποτε, ντολμαδάκια, κόκκινα αυγά, σαλάτα τσεκ. Τι ξεχνάμε; Το γλυκό. Ελα, μωρέ, όλο και κάποιος θα φέρει. Θα φέρει; Δεν θα αφήσουμε μια τόσο σημαντική παράμετρο στην τύχη της. Και γλυκό θα φτιάξουμε. Ενα γλυκό που είναι η επιτομή της άνοιξης και που με τη δροσερή εμφάνισή του αναγγέλλει καθετί χαρμόσυνο.
Εχουν αυτή την ιδιότητα τα γλυκά, τα ωραία γλυκά. Μας συγκινούν με την ομορφιά τους, είναι άγγελοι ευτυχίας και απόλαυσης. Πλασματικής ίσως, πάντως έχουν αυτό το συναισθηματικό εφέ.
Αν δεν έχουμε πολύ χρόνο να διαθέσουμε και δεν έχουμε και φοβερό χέρι στα γλυκά, επιλέγουμε, σοφά και έξυπνα, μια συνταγή που δεν μπορεί να αποτύχει και που έχει καλές πιθανότητες να αρέσει σε όλους. Η δική μας πρόταση: τάρτα με φράουλες, αμύγδαλα και μπαχαρικά.
Αν το αποφασίσετε, λάβετε υπόψη τα εξής: η ζύμη περιέχει τριμμένο αμύγδαλο και ανοίγει πιο εύκολα από την κλασική ζύμη τάρτας. Την αρωματίζουμε με τζίντζερ και κανέλα, που της δίνουν μια πιο γιορτινή αίσθηση και λίγο ξύσμα λεμονιού για να «διασκεδάσει» τη χειμωνιάτικη αίσθηση αυτών των μπαχαρικών. Ωστόσο, αν δεν σας αρέσει η ιδέα των μπαχαρικών, τα παραλείπετε. Η γέμιση έχει μια δόση ποτού –ρούμι, κονιάκ ή αμαρέτο είναι οι προτάσεις μας–, αλλά μπορείτε να πειραματιστείτε ελεύθερα. Αν πρόκειται να φάνε και παιδιά, μπορείτε να τα παραλείψετε (είναι κρίμα, αλλά τι να κάνουμε). Ομως συστήνουμε ενθέρμως να μην παραλείψετε τη φυσική βανίλια. Το άρωμά της δεν έχει καμία σχέση με τη βανιλίνη ούτε με το εκχύλισμα βανίλιας. Είναι πολύ πιο βαθύ, περίπλοκο και ενδιαφέρον. Δείτε και τι θα κάνετε με το κλωναράκι που θα περισσέψει.
Τάρτα με φράουλες, αμύγδαλα και μπαχαρικά
ΥΛΙΚΑ (για 10-12 μερίδες)
Για τη ζύμη
180 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
160 γρ. άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη
ξύσμα από 1 λεμόνι
3 κρόκοι αυγών
260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
140 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα, αλεσμένα σε σκόνη στον πολυκόφτη
2 κουτ. γλυκού κανέλα
2 κουτ. γλυκού τζίντζερ
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για τις φράουλες
700 γρ. φράουλες, σε μεγάλα κομμάτια + λίγες ακόμα για σερβίρισμα
70 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
30 γρ. κορν φλάουρ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
50 γρ. ρούμι ή κονιάκ ή αμαρέτο
1 λοβός βανίλιας (τον χαράσσουμε κατά μήκος στη μέση και με ένα μαχαιράκι ξύνουμε και παίρνουμε τα σποράκια από το εσωτερικό)
1 αυγό για το άλειμμα της ζύμης
άχνη ζάχαρη, για το πασπάλισμα
παγωτό (προαιρετικά), για το σερβίρισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ζύμη: Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με την άχνη και το ξύσμα μέχρι να γίνουν ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους χτυπώντας καλά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν σε ζύμη, χωρίς να επιμείνουμε πολύ. Τυλίγουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί 1 ώρα.
Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και την ανοίγουμε με τον πλάστη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε στρογγυλό φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών. Το στρώνουμε μέσα σε ταρτιέρα διαμέτρου 24-25 εκ., καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Κόβουμε όση ζύμη εξέχει και σκεπάζουμε το σκεύος με διάφανη μεμβράνη ή με πετσέτα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, ώστε να παγώσει η ζύμη της βάσης, για να μη μαζέψει πολύ στο ψήσιμο.
Παράλληλα, ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια σε φύλλο πάχος 4 χιλιοστών. Τη μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και τη βάζουμε και αυτή στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
Γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το ξύσμα, το ποτό και τα σποράκια της βανίλιας. Αδειάζουμε το μείγμα στη ζύμη που έχουμε στρώσει στην ταρτιέρα. Με το ροδάκι της πίτσας ή με απλό μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη που ανοίξαμε χωριστά σε μακριές λωρίδες πάχους 1,5 εκ. και τις τοποθετούμε στην επιφάνεια του γλυκού, τις μισές οριζόντια και τις άλλες κάθετα, αφήνοντας ακάλυπτες τις φράουλες σε κάποια σημεία. Κολλάμε τις άκρες από τις λωρίδες στη ζύμη που έχει «σκαρφαλώσει» στα τοιχώματα. Αλείφουμε τα σημεία της ζύμης με αυγό και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα η ζύμη.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με ελάχιστη άχνη ζάχαρη και, αν θέλουμε, με παγωτό.