Το Ηράκλειο για μερικά χρόνια είχε την τύχη να είναι η πατρίδα ενός από τα καλύτερα καφεκοπτεία νέας γενιάς, του Crop, το οποίο, προς μεγάλη μας έκπληξη και θλίψη, έκλεισε πριν από λίγο καιρό. Εκεί έμαθε η πόλη πώς μυρίζει ο φρεσκοκαβουρδισμένος espresso και τι σημαίνει όταν λέμε «πίνω Βραζιλία ή Αιθιοπία», κ.ο.κ. Ευτυχώς υπάρχουν σήμερα αρκετά σημεία που μπορεί να πιει κανείς καλοφτιαγμένο καφέ και οι Ηρακλειώτες, αλλά και οι χιλιάδες επισκέπτες του που φτάνουν ολοχρονίς στον προορισμό, έχουν πολλές και καλές επιλογές όταν πρόκειται για μια δόση καφεΐνης.
Το Think Tank (Ιδαίου Αντρου 7, τηλ. 2811-112954) είναι ένα από τα μαγαζιά που σημάδεψαν μια νέα εποχή για τη διασκέδαση της πόλης. Αυτό το καλόγουστο all-day café-bar σερβίρει ποιοτικό καφέ από την πρώτη κιόλας μέρα. Συνεργάζεται με την αθηναϊκή Kudu και στον βασικό του μύλο έχει κόκκους από το ισορροπημένο και σοκολατένιο χαρμάνι Habit. Στεγάζεται σε μια διατηρημένη μονοκατοικία του ’50 και τους πιο ζεστούς μήνες σερβίρουν και στη διαμορφωμένη ταράτσα τους, μια «ανάσα» με φυτά ανάμεσα στα παλαιότερα σπίτια του κέντρου. Το προτιμάμε για την ωραία του ατμόσφαιρα, τη φιλική εξυπηρέτηση και το πολύ νόστιμο μενού που είναι διαθέσιμο όλη μέρα.
To 2013 άνοιξε στην περιοχή του Μασταμπά το Hacienda (Α. Παπανδρέου 25, τηλ. 2811-810261) και εκείνο το πρώτο κατάστημα ήταν η αφετηρία ώστε σήμερα να λειτουργούν άλλα τέσσερα στην πόλη. Μπορείτε να κάνετε μια στάση στο Hacienda της Νέας Αλικαρνασσού (Λεωφόρος Ικάρου 22, τηλ. 2810-339037), που βρίσκεται στον δρόμο που ενώνει το αεροδρόμιο με το κέντρο. Σερβίρουν ένα house blend που φτιάχνει για αυτούς η εταιρεία Taf, με κόκκους από τη Βραζιλία, την Κολομβία και τη Γουατεμάλα. Παρασκευάζουν και επιλεγμένους καφέδες που φτάνουν απευθείας από τους παραγωγούς στην Taf, όπως είναι ο δημοφιλής Finca Catarata, από τα ορεινά της Γουατεμάλα. (haciendacafe.com)
Χωμένο κάτω από τα δέντρα στην πλατεία του Αγίου Μηνά, το Frankly (Καρτερού 60, τηλ. 2816-007743) είναι ένα στυλάτο καφέ, που λειτουργεί ως βάση για τους digital nomads της πόλης. Το πρωί δύσκολα θα δείτε τραπεζάκι χωρίς κάποιον με laptop. Σερβίρουν καφέ καβουρδισμένο από το boutique roastery The Roosters στο Περιστέρι. Το βασικό χαρμάνι προέρχεται από τη Βραζιλία, ιδανικό και για τους κρύους καφέδες, διαθέτει όμως και επιλογές από το Ελ Σαλβαδόρ και την Αιθιοπία. Για το καλοκαίρι λάνσαραν μια νόστιμη vegan μπάρα με φράουλα και σοκολάτα, και ωραία smoothies για να συμπληρώσετε το πρωινό σας. Ολο τον χρόνο σερβίρουν churros με σοκολάτα, αλλά και τα απίθανα κρουασάν από τον καλό φούρνο Kostis, που είναι το ιδανικό συνοδευτικό δίπλα σε ένα διπλό εσπρέσσο, single origin. Ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες, τα εξωτερικά τραπέζια που βρίσκονται στο στενό, δροσίζονται από ένα ευχάριστο αεράκι.
Το πιο πρόσφατο opening στην κατηγορία speciality είναι το The Batch (Νικολάου Γιαμαλάκη 50, τηλ. 2810-223308), στο παραλιακό μέτωπο, λίγα μέτρα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που έχει πάντα κάτι ενδιαφέρον να δείτε. Συνεργάζονται με την Area 51 και σερβίρουν καφέδες μοναδικής προέλευσης, εξαιρετικά παρασκευασμένους. Αν επιθυμείτε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, ρωτήστε τους για τους καφέδες που σερβίρουν την τρέχουσα περίοδο. Πολύ νόστιμη, με υψηλή οξύτητα, είναι η Κόστα Ρίκα, ενώ πολύπλοκα αρώματα θα βρείτε και σε ένα αρκετά εκφραστικό φλιτζάνι από την Αιθιοπία. Το απόγευμα οι θαμώνες πίνουν και spritz, ενώ όλη τη μέρα είναι διαθέσιμο ένα πλούσιο brunch μενού, με όλες τις συνταγές που τρεντάρουν στα μοδάτα cafés.