Για την κρίσιμη περίοδο 2015-2019

Για την κρίσιμη περίοδο 2015-2019

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περίοδος 2015-2019, μία από τις πιο κρίσιμες της νεότερης ελληνικής Ιστορίας, και «Η υπομόνευση της Δημοκρατίας», είναι το θέμα του βιβλίου του Πέτρου Παπασαραντόπουλου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Επίκεντρο. «Η δοκιμασία της περιόδου 2015-2019 ήταν πρωτίστως θεσμική και αισθητική. Ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος, –έγκυρος και επίμονος αναλυτής του εθνικολαϊκισμού–, αποκάλυπτε τις προβληματικές πτυχές της περιόδου εν τω γίγνεσθαι. Τώρα βλέπουμε τη συστηματικότητα, τη διορατικότητα και την ιστορικότητα των αναλύσεών του», σημειώνει για το βιβλίο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ο Γιάννης Βούλγαρης υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που «ανασυστήνει μια στέρεη και μαχητική ιδεολογική άποψη για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον σύγχρονο κόσμο, με οξυδερκή πολιτική ανάλυση της εθνικής μας εξέλιξης στην πιο δραματική περίοδο της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Την έκδοση προλογίζει ο Δημήτρης Κ. Ψυχογιός. 

Η Ατγουντ και η ειρήνη

Μια τιμητική διάκριση που φέρει το όνομα του Αμερικανού διπλωμάτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, πρόκειται να απονεμηθεί στην Καναδή συγγραφέα Μάργκαρετ Ατγουντ, όπως ανακοίνωσαν χθες εκπρόσωποι του  φορέα, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για το λογοτεχνικό βραβείο Ειρήνης «Ντέιτον». Αιτία, σύμφωνα με τη λογική της βράβευσης, η συμβολή της Ατγουντ στην προώθηση της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της διεθνούς αλληλοκατανόησης, μέσα από λογοτεχνικά έργα της όπως η «Ιστορία της θεραπαινίδας» (εκδ. Ψυχογιός). Η διάκριση, που στο παρελθόν έχει απονεμηθεί σε συγγραφείς όπως ο Κολμ Τόιμπιν και η Μέριλιν Ρόμπινσον, συνοδεύεται και από έπαθλο 10.000 δολαρίων. 

Η πολυκατοικία στο… Γκαίτε

Η σύγχρονη Αθήνα και η πολυκατοικία της θα βρεθούν στο επίκεντρο της παρουσίασης του βιβλίου «The Public Private House – Modern Athens and its polykatoikia» και της συζήτησης που θα ακολουθήσει στην εκδήλωση της Τρίτης 22/9 στο αίθριο του Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας (Ομήρου 14-16) στις 8 μ.μ. Η παρουσίαση εντάσσεται στο πλαίσιο του αφιερώματος του Ινστιτούτου στην Αρχιτεκτονική και το Μπάουχαους στην Αθήνα και θα λάβουν μέρος οι Αλκηστις Π. Ρόδη, Πάνος Δραγώνας, Michalis Langenfass, Θωμάς Μαλούτας, Παναγιώτης Τουρνικιώτης και Richard Woditsch. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και για αυτό απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο [email protected].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή