500 λέξεις με τον Σπύρο Αθανασίου

500 λέξεις με τον Σπύρο Αθανασίου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σπύρος Αθανασίου, με σπουδές στις οικονομικές επιστήμες, διατηρεί το βιβλιοπωλείο Adagio II στη Ναύπακτο. Εναν τόπο συνάντησης για τους λάτρεις του βιβλίου, του κινηματογράφου, της μουσικής και του καλού καφέ.
 
Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;
«Ο άντρας που επέστρεψε» του Τζορτζ Πελεκάνος, «Τα αγόρια του Νίκελ» του Κόλσον Γουάιτχεντ, «Τίποτα δεν χάνεται» της Κλοέ Μεντί, «Οι φράουλες» του Γιόζεφ Ροτ, «Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο» του Ζαν-Πολ Ντιμπουά, «Πόσες λέξεις;» της Ολγας Σελλά (βιβλίο αναφοράς για τον κόσμο του βιβλίου), «Ταξίδι στο άγνωστο – Φιλελεύθερη Δημοκρατία και κρίση πολιτισμού» του Νικόλα Σεβαστάκη (δοκίμιο που πρέπει να παρακινήσει τη δημόσια συζήτηση για το παρόν και το μέλλον των θεσμών).
 
Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί; 
Φροντίζοντας για την υστεροφημία μου και όχι μόνο, θα ήθελα να είμαι ο Μεγκρέ του Ζορζ Σιμενόν.
 
Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;
Θα καλούσα τον Ζαν-Κλοντ Ιζό, τον Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ, τον Μορίς Ατιά, τον Τζορτζ Πελεκάνο, να συζητούν για τη σκοτεινή πλευρά της σύγχρονης ζωής, για τις αγαπημένες τους μουσικές και για τις αγαπημένες τους ταινίες.
 
Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;
Τη δύναμη του έρωτα από τον «Ανθρώπινο παράγοντα» του Γκράχαμ Γκριν και πώς συνθλίβεται από τους απάνθρωπους μηχανισμούς.
 
Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;
«Αρμαντέιλ» του Γουίλκι Κόλινς. Συναρπαστικό όπως και τα άλλα βιβλία του.
 
Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;
Τη «Γραμμή σκιάς» του Τζόζεφ Κόνραντ. Είναι ευχαρίστησή μου να τη μοιράζομαι με τον Γιάννη και τον Παναγιώτη.
 
Σας έμαθε κάτι ιδιαίτερο για τα βιβλία και τους συγγραφείς το Adagio II;
Να επιλέγω τα καλά βιβλία και τους συγγραφείς που θα δοκιμάζονται στις παρουσιάσεις. Να διακρίνω την ευαισθησία και την εντιμότητα του συγγραφέα.
 
Τι σημαίνει ένα τέτοιο βιβλιοπωλείο για μια πόλη όπως η Ναύπακτος;
Ο επισκέπτης θα δει τις ομορφιές της πόλης, παράλληλα θα τον κερδίσει το μικρό, το απλό και το σύνθετο, δηλαδή ένα μικρό βιβλιοπωλείο με τίτλους ιδιαιτέρως έγκαιρους της εποχής (θα ικανοποιήσει τις ανάγκες του σύγχρονου αναγνώστη). Για τη Ναύπακτο σαφώς είναι χώρος συνάντησης και διεξόδου πνευματικών αναζητήσεων, χαλάρωσης και γνωριμίας με τους σύγχρονους συγγραφείς. Η καρδιά του Adagio II είναι οι άνθρωποι και οι ιδέες που πρεσβεύουν. 
 
Θα συνεχίσετε με τις ωραίες βραδιές με συγγραφείς, σινεμά, μουσική ή σας αναχαίτισε ο κορωνοϊός;
Ελπίζουμε η ανάσχεση των δραστηριοτήτων μας λόγω της θανατηφόρου επιδημίας να είναι σύντομη. Πιστεύουμε στη βοήθεια της επιστήμης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή