Ωραίες ιδέες, λίγοι επισκέπτες

Ωραίες ιδέες, λίγοι επισκέπτες

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να απλώνεται ήδη στην Ευρώπη, ο χειμώνας προβλέπεται ακόμη πιο δύσκολος και για τα μουσεία. Ομως, οι άνθρωποι των μουσείων παλεύουν να υλοποιήσουν τον προγραμματισμό τους, να προσελκύσουν κοινό σε αντίξοες συνθήκες, κυρίως να τα κρατήσουν ανοιχτά. Παράλληλα μετρούν τις απώλειες που άφησε το lockdown του Μαρτίου, εξετάζουν τα νέα δεδομένα, ανασυντάσσονται, εστιάζουν σε ψηφιακές εφαρμογές, λύσεις και στρατηγικές. 

Ηδη από τον περασμένο Απρίλιο, το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Μουσείων κατέγραψε απώλειες έως και 80% στα μουσεία της Ευρώπης. Στην Ελλάδα οι απώλειες υπολογίζονται στο 60%-78%. Ακόμη όμως και με λιγότερους επισκέπτες, επιμένουν  με ενδιαφέρουσες εκθέσεις.

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα το αρχαιότερο μουσείο της χώρας, το Εθνικό Αρχαιολογικό, το περασμένο Σάββατο είχε 700 επισκέπτες και 600 την Κυριακή. «Τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά, οι φύλακες φορούν μάσκες, τηρούνται αποστάσεις και  μία διαδικασία ροής. Επιτρέπονται 9 άτομα, δέκα με τον φύλακα στην αίθουσα. Ο κόσμος διψάει για δράσεις και περιοδικές εκθέσεις στα μουσεία», μας λέει η διευθύντρια του ΕΑΜ, Μαρία Λαγογιάννη, η οποία δηλώνει πανέτοιμη για τη μεγάλη επετειακή έκθεση του μουσείου «Οι Μεγάλες Νίκες. Στα Ορια του Μύθου και της Ιστορίας», με αφορμή την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Μία αφήγηση η οποία ξεκινάει από τη Μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ.  και κλείνει με τη Μάχη των Πλαταιών το 479 π.Χ., μεταξύ των Ελλήνων και Περσών. Η έκθεση επρόκειτο να εγκαινιαστεί στις 29 Σεπτεμβρίου. Εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας, εγκαίνια δεν θα γίνουν. Θα ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα στις 5/10 με επίσκεψη-ξενάγηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.  

Το κοινό θα δει, μεταξύ άλλων, αιχμές χάλκινων περσικών βελών, από τις ανασκαφές του Σπ. Μαρινάτου στον λόφο Κολωνού των Θερμοπυλών, αντικείμενα από τις συλλογές του μουσείου, δάνεια από άλλα μουσεία καθώς και ένα ομοίωμα τριήρους από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, κ.ά. Ετοιμος είναι και ο 512 σελίδων κατάλογος και στα αγγλικά.

Ο Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, επιμένει επίσης στον προγραμματισμό του, την έκθεση για την Πυρπόληση της Ακρόπολης από τους Πέρσες, που θα δούμε σε λίγο καιρό, στην αίθουσα των αρχαϊκών γλυπτών. Ανάμεσα στα εκθέματα με ίχνη καταστροφής είναι και η μαρμάρινη Νίκη του Καλλίμαχου, η οποία δεσπόζει στην ψηλοτάβανη αίθουσα των αρχαϊκών γλυπτών, πάνω σε σκελετό από ανοξείδωτο χάλυβα. Το άγαλμα είχε βρεθεί στον Ιερό Βράχο σπασμένο σε δύο μέρη. Στο παλιό Μουσείο της Ακρόπολης βρέθηκαν άλλα τμήματα, επίσης θραύσματα σε λιθοσωρούς, ενώ στο Επιγραφικό Μουσείο φυλάσσονταν τμήματα του ενεπίγραφου κίονα του μνημείου. Θα υπάρχουν φυσικά και άλλα εκθέματα, όπως ο «Μοσχοφόρος» που βρέθηκε το 1864, ενώ η βάση του το 1887 στην Περσική Τάφρο (δίπλα 
στον Παρθενώνα).

Στο Μουσειο Κυκλαδικής Τέχνης, στις αρχές Δεκεμβρίου (10/12/2020 έως 5/4/2021) ο διευθυντής του, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, με την ιστορικό Τέχνης Φανή-Μαρία Τσιγκάκου επιμελήθηκαν την έκθεση «Αρχαιολατρία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου». Ενα αφήγημα με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση που στήνεται στο Μέγαρο Σταθάτου με τη σκηνογραφική επιμέλεια της Χλόης Ομπολένσκυ και του Ανδρέα Γεωργιάδη και περιλαμβάνει σημαντικά ευρωπαϊκά έργα (ελαιογραφίες και γλυπτά)  του 19ου αιώνα και του ελληνικού Νεοκλασικισμού σε διάλογο με αρχαία αριστουργήματα. 

Με απώλειες επισκεπτών όπως όλα τα μουσεία, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από την επαναλειτουργία του τον Ιούνιο έως τώρα, μετρά 3.000 άτομα όταν πέρυσι κατέγραψε σχεδόν 12.000 επισκέπτες. Μόνο τον Ιούλιο, το μουσείο επισκέφθηκαν 1.118 άτομα και πέρυσι αντίστοιχα, 4.689. Ακόμη και έτσι, η διευθύντριά του Κατερίνα Δελλαπόρτα, συνεχίζει τις επιτυχημένες ξεναγήσεις στην έκθεση «Εργα Κινεζικής τέχνης από τη Συλλογή Ι. & Δ. Πασσά» και προχωρά με  έντονους ρυθμούς την προετοιμασία της επανέκθεσης της συλλογής Λοβέρδου στο κτίριο της οδού Μαυρομιχάλη. Προγραμματίζει  επετειακές θεματικές παρουσιάσεις διαδικτυακά, όμως η μεγάλη διεθνής διοργάνωση του μουσείου το 2021 είναι για την επέτειο του Λέπαντο με τη συμμετοχή μουσείων  και φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οπως το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων Ζακύνθου, το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος καθώς και  το Ναυτικό Μουσείο Μαδρίτης και Βαρκελώνης, το Μουσείο Correr, Biblioteca Nacional de Espana, κ.ά.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ξεκινά νέο θεσμό περιοδικών εκθέσεων με τίτλο «νέα αποκτήματα / νέες προσεγγίσεις», την 1/10. Μία περίοπτη προθήκη στον χώρο υποδοχής του μουσείου συστήνει στο κοινό νέα ή παλιότερα εκθέματά του. Την Πέμπτη θα θαυμάσουμε τέσσερα  αργυρά νομίσματα. Τα τρία αποκτήθηκαν από το ΥΠΠΟΑ με αγορά και το τέταρτο, που είχε εξαχθεί παράνομα από τη χώρα, αποτελεί προϊόν κατάσχεσης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή