Αγωνία για τις μικρές αίθουσες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν κάτι συνδέει την πανδημία με τις παγκόσμιες εξελίξεις στον κινηματογράφο, αυτό είναι αναμφισβήτητα πως όλοι λίγο-πολύ βράζουν στο ίδιο καζάνι. Φεστιβάλ που γίνονται online, κυκλοφορίες ταινιών που αναβάλλονται και (κυρίως) κλειστές αίθουσες. Εχθές δόθηκε στη δημοσιότητα μια επιστολή, η οποία φέρει μερικές από τις πιο «βαριές» υπογραφές του χολιγουντιανού κινηματογραφικού στερεώματος: Μάρτιν Σκορσέζε, Κλιντ Ιστγουντ, Τζέιμς Κάμερον, Μάικλ Μπέι και δεκάδες άλλοι σκηνοθέτες απευθύνουν έκκληση στην αμερικανική Γερουσία και τη Βουλή να στηρίξουν έμπρακτα τις κινηματογραφικές αίθουσες, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση «είναι πιθανό να μην επιζήσουν από το χτύπημα της πανδημίας». Οι καλλιτέχνες του σινεμά υποστηρίζουν ακόμα πως δίχως αρωγή, το 69% των μικρών και μεσαίου μεγέθους κινηματογράφων θα αναγκαστεί να δηλώσει χρεοκοπία μέσα στους επόμενους μήνες.

Πριν από μερικές ημέρες ανάλογη ανοιχτή επιστολή απεύθυνε στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η διοίκηση του ιστορικού «Αστυ», το οποίο παραμένει τον τελευταίο καιρό κλειστό, σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τις χειμερινές αίθουσες στον νομό Αττικής. «Αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε δάνεια ή εκπτώσεις φόρων αλλά κανονική επιχορήγηση, έστω μικρή, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις όπως εμείς, το “Ιντεάλ” ή ο “Δαναός” δεν έχουν πίσω τους κεφάλαια για να στηριχθούν όπως ενδεχομένως οι μεγαλύτερες αλυσίδες. Ακόμα κι αν ανοίξουν οι αίθουσες χρειάζεται ένα μίνιμουμ 500-700 εισιτηρίων την εβδομάδα για να βγουν κουτσά-στραβά τα έξοδα», μας λέει ο Γιώργος Στεργιάκης, εκ των ιδιοκτητών του «Αστυ».

Η αίθουσα που βρίσκεται στην πλατεία Κοραή, συμπλήρωσε φέτος 80 χρόνια ζωής και όπως αναφέρει η προ ημερών επιστολή, ζητεί βοήθεια ώστε να συνεχίσει ανεμπόδιστα να παρέχει «πολιτισμό, κοινωνικότητα και γιατί όχι, λίγη μαγεία στην πεζή καθημερινότητα του πολίτη, χάρη στην ιερή μυσταγωγία του σινεμά». Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι σπουδαίοι κινηματογραφιστές αναφέρουν: «Οι αίθουσες αποτελούν κρίσιμο κομμάτι της βιομηχανίας, είναι ο τόπος όπου εκπροσωπείται ό,τι καλύτερο το αμερικανικό ταλέντο και η δημιουργικότητα έχουν να προσφέρουν».

Ανάμεσα άλλωστε στους υπογράφοντες, υπάρχουν και δημιουργοί όπως η Πάτι Τζένκινς της «Wonder Woman» ή οι παραγωγοί Μπάρμπαρα Μπρόκολι και Μάικλ Γουίλσον του «James Bond», ταινιών δηλαδή που η κυκλοφορία τους έχει αναβληθεί λόγω πανδημίας. Η προσπάθεια που έγινε και στις ΗΠΑ με το μερικό άνοιγμα αιθουσών τους δύο τελευταίους μήνες, είχε μάλλον απογοητευτικά αποτελέσματα, με το «Tenet» να μην καταφέρνει να προσελκύσει πραγματικά μεγάλες μάζες θεατών στις αίθουσες. Στη χώρα μας το φιλμ του Κρίστοφερ Νόλαν ξεπέρασε τελικά τις 100.000 εισιτήρια, αριθμός ωστόσο που οποιαδήποτε άλλη χρονιά θα έμοιαζε μικρός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT