O «Ιανός» πέρασε, τα προβλήματα παραμένουν

O «Ιανός» πέρασε, τα προβλήματα παραμένουν

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή της έγκρισης του κονδυλίου από το υπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας για την αγορά κοντέινερ και την πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να προχωρήσουν ο καθαρισμός και η συντήρηση των αρχαιοτήτων που πλημμύρισαν από το πέρασμα του «Ιανού». 

Περίπου 100.000 είναι τα αντικείμενα κεραμικής και μετάλλου που βρίσκονταν στις πλημμυρισμένες υπόγειες αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας και σήμερα, δύο εβδομάδες μετά, έχει ξεκινήσει η διαδικασία καθαρισμού και συντήρησης σε ένα μικρό ποσοστό από αυτά, με τη βοήθεια συντηρητών από την κεντρική υπηρεσία του ΥΠΠΟ και την Εφορεία Τρικάλων. «Κλείσαμε το μουσείο για τουλάχιστον τρεις μήνες και μέχρι να αγοραστούν τα κοντέινερ χρησιμοποιούμε τους ελεύθερους χώρους του μουσείου για τον καθαρισμό των αντικειμένων», σημειώνει στην «Κ» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας Μαρία Βαϊοπούλου και προσθέτει ότι όλο το προσωπικό της υπηρεσίας απασχολείται στον καθαρισμό και τη συντήρηση. Η στάθμη όμως του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή της Καρδίτσας έχει ανεβεί, με αποτέλεσμα το υπόγειο του Αρχαιολογικού Μουσείου, όπως και της Δημοτικής Πινακοθήκης που βρίσκεται δίπλα, να γεμίζει νερό σχεδόν καθημερινά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι ακόμη δυνατή η ακριβής εκτίμηση της ζημιάς που έχει υποστεί ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός του μουσείου και να παρουσιάζονται προβλήματα στη λειτουργία του εξαερισμού, της θέρμανσης και του κλιματισμού. 

Η εικόνα είναι παρόμοια και στη Δημοτική Πινακοθήκη. Από τις περίπου 2.500 ζωγραφικά έργα και σχέδια που πλημμύρισαν, βγήκαν από την αποθήκη σχεδόν τα μισά, στα οποία γίνονται σωστικές επεμβάσεις με τη βοήθεια συντηρητών του ΥΠΠΟ. «Παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες στα έργα με τις οδηγίες των συντηρητών, οι οποίοι δουλεύουν σε έκτακτες συνθήκες καθώς δεν έχουμε εργαστήριο συντήρησης», τονίζει η υπεύθυνη της πινακοθήκης Μαρία Γιαννέλου. Εργα, όπως ακουαρέλες και σχέδια, που ήταν τοποθετημένα σε κορνίζες είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλα, μας λέει η κ. Γιαννέλου, ενώ ορισμένα έργα έχουν μεταφερθεί στην Αθήνα για συντήρηση. 

Ακόμη ωστόσο δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση του μεγέθους των ζημιών στα έργα, καθώς ανάμεσα στα πληγέντα υπάρχουν και ορισμένα που είχαν παραληφθεί ως δωρεά πριν από χρόνια και δεν είχαν συντηρηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή