Τρία τομίδια από την Εθνική Βιβλιοθήκη

Τρία τομίδια από την Εθνική Βιβλιοθήκη

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο της εκδοτικό πρόγραμμα εγκαινίασε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, με τρία τομίδια που περιλαμβάνουν κείμενα τα οποία εκφωνήθηκαν στο πρόγραμμα εκδηλώσεων «Λόγος», το διάστημα μεταξύ Απριλίου – Μαΐου 2018 και υπό τη γενική επιμέλεια του προέδρου του εφορευτικού συμβουλίου της ΕΒΕ, Σταύρου Ζουμπουλάκη. Το πρώτο τομίδιο αφορά το κριτικό έργο του Τάκη Παπατσώνη (με κείμενα των Γ. Δημητρακάκη, Β. Μακρυδήμα, Β. Βασιλειάδη και Β. Λέτσιου), το δεύτερο είναι αφιερωμένο στον Γιώργο Ιωάννου (για τον οποίο μιλούν οι Σ. Ιακωβίδου, Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλος, Α. Δρουκόπουλος, Στ. Ζουμπουλάκης), ενώ το τρίτο ερευνά τη θέση που ενέχουν στα ποιήματα του Διονύσιου Σολωμού οι έννοιες της Κόλασης και του Παραδείσου (γράφουν οι Μ. Πασχάλης και Δ. Πολυχρονάκης).

«Αντίο» στον Νίκο Μπελογιάννη

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών και έπειτα από νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας ο Νίκος Μπελογιάννης, γιος των αγωνιστών της Αριστεράς Νίκου Μπελογιάννη και Ελλης Παππά. Γεννημένος στη φυλακή, αφού η μητέρα του ήταν πολιτική κρατούμενη, και μεγαλωμένος από τη θεία του, Διδώ Σωτηρίου, ο Νίκος Μπελογιάννης σπούδασε χημικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εργάστηκε στα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης και σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Ασχολήθηκε με το έργο των γονιών του και της θείας του, ενώ έγραψε τα βιβλία «Σταλινισμός: Η τέταρτη μονοθεϊστική θρησκεία» και «Αυτά λοιπόν τα νέα του Αλέξανδρου – Στιγμιότυπα της μνημονιακής εποχής δεξιάς και αριστεράς» (Αγρα). Με ανακοινώσεις τους τον αποχαιρέτισαν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η Εταιρεία Συγγραφέων.

Διά χειρός Τζέιν Οστιν

Τη δυνατότητα να διαβάσουν ένα λογοτεχνικό έργο της Τζέιν Οστιν με τον αυθεντικό γραφικό χαρακτήρα, αλλά και με τις διορθώσεις της, έχουν οι αγγλόφωνοι θαυμαστές της συγγραφέως. Πρόκειται για την επιστολική νουβέλα «Lady Susan», που η Οστιν έγραψε στα εφηβικά της χρόνια, αλλά πρωτοδημοσιεύθηκε το 1871, δεκαετίες μετά τον θάνατό της. Η νουβέλα «Lady Susan», το μόνο έργο της Οστιν του οποίου το χειρόγραφο διασώζεται πλήρως, παρακολουθεί τη ζωή της ομώνυμης γοητευτικής ηρωίδας του τίτλου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις SP Books σε περιορισμένα αντίτυπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή