Το σινεμά βλέπει το… χρώμα του χρήματος

Το σινεμά βλέπει το… χρώμα του χρήματος

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από οκτώ μήνες, παλινωδίες, καταγγελίες για αδιαφάνεια και μια παραίτηση διοικητικού συμβουλίου, φαίνεται πως πλέον το ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης COVID-19 του υπουργείου Πολιτισμού για τη στήριξη του ελληνικού σινεμά, βαδίζει προς την ολοκλήρωσή του. Αυτό τουλάχιστον γνωστοποίησε χθές με μια μακροσκελή ανακοίνωση το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου που αφορά ταινίες κινουμένων σχεδίων, μικρού μήκους μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Αν προσθέτουμε τον προσδιορισμό «τουλάχιστον», είναι διότι με όσα έχουμε δει αυτούς τους μήνες, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο, σε μια υπόθεση που ξεκίνησε με καλές προθέσεις, όμως εξελίχθηκε σε σίριαλ καχυποψίας με ευθύνη τόσο του ΥΠΠΟΑ (προκήρυξε εξαρχής έναν προβληματικό διαγωνισμό) όσο και του ΕΚΚ (χειρίστηκε επιπόλαια μια όντως δύσκολη κατάσταση) αλλά και μέρους της κινηματογραφικής κοινότητας, η οποία επέδειξε τη συνηθισμένη (μηδενική) ψυχραιμία της.

Εν πάση περιπτώσει, το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί και αυτό θα γίνει σε δύο συν μία φάσεις. Αρχικά όλα τα σενάρια –animation, μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ– που έχουν εγκριθεί στην Α΄ φάση ενισχύονται με το ποσό των 2.500 έκαστο, ενώ στη συνέχεια επιλέγονται 25 σχέδια μικρού μήκους και 25 ντοκιμαντέρ, τα οποία θα λάβουν 20.000 και 30.000 ευρώ αντίστοιχα, προκειμένου να προχωρήσουν στο στάδιο της παραγωγής. Στα λιγότερο εύκολα τώρα. Ενα βασικό πρόβλημα που προέκυψε πριν από μερικούς μήνες με αποτέλεσμα την παραίτηση του τότε Δ.Σ. του ΕΚΚ και το προσωρινό «πάγωμα» του προγράμματος, ήταν η πρόθεση του ΥΠΠΟΑ να συμπεριλάβει στη Β΄ φάση 100 επιπλέον σχέδια, από εκείνα που είχαν αρχικά απορριφθεί.

Οπως έγινε γνωστό χθές, αυτό το βήμα τελικά θα πραγματοποιηθεί, ανεξάρτητα ωστόσο –και εδώ βρίσκεται η σημαντική διαφορά σε σχέση με την εξαγγελία του περασμένου Αυγούστου– από τα σενάρια που έχουν ήδη εγκριθεί και για τα οποία ισχύουν όσα αναφέραμε παραπάνω. Τα 100 επιπλέον σχέδια του λεγόμενου «συμπληρωματικού προγράμματος» θα προέρχονται από τις ήδη υποβληθείσες προτάσεις, ενώ 20 από αυτά, εξ ημισείας μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, θα χρηματοδοτηθούν ακριβώς όπως και οι υπόλοιπες επιλογές. Λόγω δε του διαστήματος που έχει μεσολαβήσει, το ΕΚΚ δίνει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα είτε να αποσύρουν είτε να να επικαιροποιήσουν τα σενάριά τους, με κανόνες που μπορούν να αναζητηθούν αναλυτικά στην ιστοσελίδα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT