Βιβλίο: Νόμος κατά πανδημίας

Βιβλίο: Νόμος κατά πανδημίας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ένα βιβλίο να περιορίσει τη σύγχυση που προκάλεσε στην κοινωνία των ΗΠΑ ο πολιτικός χειρισμός της πρόσφατης πανδημίας; Η απάντηση είναι θετική. Η έρευνα «American Contagions: Epidemics and the Law From Smallpox to Covid-19» που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα, η οποία χαρακτηρίζεται συναρπαστική, βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Από τον κίτρινο πυρετό έως την ευλογιά και από την πολιομυελίτιδα έως το AIDS και την COVID-19, οι επιδημίες ώθησαν τους Αμερικανούς να κάνουν επιλογές και να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τις βασικές αξίες τους και τους νόμους που διέπουν τη λειτουργία του κράτους. Σε πέντε συνοπτικά κεφάλαια, ο ιστορικός – νομικός Τζον Φέμπιαν Ουίτ αναλύει τη νομική ιστορία των επιδημιών, δείχνοντας πώς οι μολυσματικές ασθένειες διαμόρφωσαν και διαμορφώθηκαν από τον νόμο.
 
Πετώντας για το Εβερεστ

Οσοι αγαπούν τις τολμηρές περιπέτειες και τους οραματιστές θα αναζητήσουν αυτή τη βιογραφία (αναμένεται στις 12/11). Με τίτλο «The Moth and the Mountain: A True Story of Love, War, and Everest», το βιβλίο του Εντ Σίζαρ αφηγείται την πραγματική ιστορία του Βρετανού Μορίς Ουίλσον, βετεράνου του Μεγάλου Πολέμου, που ήταν ταυτόχρονα ήρωας αλλά και θύμα της εποχής του. Τη δεκαετία του 1930, όταν πολλές κυβερνητικές αποστολές προσπαθούσαν να κατακτήσουν το Εβερεστ, ο Ουίλσον συνέλαβε το δικό του τρελό σχέδιο: να φτάσει εκεί πάνω πετώντας. Είχε το σωστό αεροπλάνο, τον κατάλληλο εξοπλισμό και μια βαθιά λαχτάρα για να επιτύχει τον στόχο του. Το 1933 απογειώθηκε από το Λονδίνο με ένα διπλάνο Gipsy Moth και πορεία προς το ψηλότερο βουνό της Γης.

Ο Στίβεν Κινγκ και το κακό

Ενα ενδιαφέρον κινηματογραφικό πορτρέτο του Στίβεν Κινγκ είναι το νέο ντοκιμαντέρ «Stephen King: Le mal nécessaire» (Το απαραίτητο κακό) που προβάλλεται εδώ και λίγες ημέρες από το συνδρομητικό κανάλι Arte. Μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις, στα 52 λεπτά που διαρκεί η ταινία, ο σκηνοθέτης Ζιλιέν Ντιπί φωτίζει την προσωπικότητα του πιο διάσημου Αμερικανού συγγραφέα, βασιλιά του φανταστικού και του τρόμου. Στην επιτυχία του ντοκιμαντέρ συμβάλλει καθοριστικά ο χειμαρρώδης λόγος του Κινγκ, που διηγείται τη ζωή του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή