Το άγαλμα της Γούλστοουνκραφτ

Το άγαλμα της Γούλστοουνκραφτ

45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1792 δημοσίευσε το «πρωτοφεμινιστικό» έργο «Η αναγνώριση των δικαιωμάτων της γυναίκας». Η ζωή της ήταν αντισυμβατική και οι πολέμιοί της επισήμαιναν συχνά το γεγονός ότι, αν και ανύπαντρη, είχε αποκτήσει μια κόρη. Το δεύτερο παιδί της, η συγγραφέας Μέρι Σέλεϊ, ήταν καρπός του γάμου της με τον στοχαστή Γουίλιαμ Γκόντγουιν, όμως η Βρετανίδα συγγραφέας και φιλόσοφος Μέρι Γούλστοουνκραφτ έμεινε στην ιστορία ως μία από τις πρώτες υπερμάχους της ισότητας των φύλων.

Το παράξενο είναι ότι μέχρι πρότινος στην Αγγλία δεν υπήρχε ούτε ένα άγαλμά της. Ωσπου χθες, στην περιοχή Νιούινγκτον Γκριν του Λονδίνου, όπου έδρασε, αποκαλύφθηκε ένα γλυπτό φιλοτεχνημένο από την καλλιτέχνιδα Μάγκι Χάμπλινγκ. Εχει και αυτό την ιστορία του: για τη δημιουργία του χρειάστηκε μια δεκαετής καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης που συγκέντρωσε 143.000 λίρες Αγγλίας, ενώ από τη στιγμή που φανερώθηκε κάποιοι σχολίασαν στα social media ότι η γυμνή και απρόσωπη γυναικεία φιγούρα που απεικονίζει δεν αρμόζει σε μια θρυλική φεμινίστρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή