Οδοιπορικό στη «λευκή» επαρχιακή Αμερική

Οδοιπορικό στη «λευκή» επαρχιακή Αμερική

Η νέα ταινία του Ρον Χάουαρντ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τραγούδι
του Χιλμπίλη ★★★
ΔΡΑΜΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Ρον Χάουαρντ
Ερμηνείες: Εϊμι Ανταμς, 
Γκλεν Κλόουζ, Γκάμπριελ Μπάσο 

Αλλο ένα φιλμ, αυτή τη φορά με την υπογραφή του Netflix, έρχεται να προστεθεί στη σειρά ταινιών που τα τελευταία χρόνια ανατέμνουν τη «λευκή» επαρχιακή Αμερική. O βραβευμένος με δύο Οσκαρ Ρον Χάουαρντ («Ενας υπέροχος άνθρωπος») αναλαμβάνει το τιμόνι ενός σεναρίου βασισμένου στην αληθινή ιστορία του Τζέι Ντι Βανς και της οικογένειάς του. Εκείνος, φοιτητής Νομικής στο Γέιλ, ειδοποιείται ξαφνικά πως πρέπει να επιστρέψει στο πατρικό του, στο Οχάιο, όπου η μητέρα του νοσηλεύεται ύστερα από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Σπεύδοντας εκεί, ο νεαρός φέρνει στο μυαλό του τα παιδικά χρόνια και την ταραγμένη ιστορία τριών γενεών της οικογένειας, η οποία κατάγεται από το επαρχιακό Κεντάκι.

Το φιλμ βάζει στον τίτλο του τον συνήθως υποτιμητικό χαρακτηρισμό «hillbilly», ο οποίος αναφέρεται στους επαρχιώτες Αμερικανούς. Εδώ ωστόσο αυτοί ακριβώς είναι οι ήρωες: ο έξυπνος Τζέι Ντι που προσπαθεί να ξεφύγει από την κοινή μοίρα, αλλά ταυτόχρονα θυμάται με αγάπη τον τόπο του· η μητέρα (Εϊμι Ανταμς), η οποία μεγάλωσε δύο παιδιά, δίχως σύζυγο, με στερήσεις και προβλήματα εξαρτήσεων· η μεγαλύτερη αδελφή που τον στηρίζει· και φυσικά η αυστηρή γιαγιά (εκπληκτική η Γκλεν Κλόουζ), η οποία είχε αναλάβει το πραγματικό κουμάντο της φαμίλιας.

Το πιο θετικό στοιχείο του φιλμ είναι αναμφισβήτητα ο ρυθμός, τον οποίο ο Χάουαρντ φροντίζει να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα, με τα συνεχόμενα φλας μπακ και τη γρήγορη κίνηση της κάμερας να κυριαρχούν. Στο επίκεντρό τους μπαίνει το προσωπικό-οικογενειακό με τον Τζέι Ντι και όλες αυτές τις ξεχωριστές γυναίκες που τον περιτριγυρίζουν, αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό, με φόντο μια σκληρή πλευρά της Αμερικής, που προσφέρει στους ανθρώπους ελάχιστες ευκαιρίες και τους βυθίζει στη μιζέρια. Παρ’ όλα αυτά, ο νεαρός πρωταγωνιστής, μεγαλώνοντας ανάμεσα σε αναψυκτικά, γλυκά και σάντουιτς με τηγανητή… μορταδέλα, κληρονομεί επίσης την περηφάνια και την ακεραιότητα αυτών των ανθρώπων, που θα αποδειχθούν σημαντικά εφόδια για το μέλλον του. 

Ο Ρον Χάουαρντ περιγράφει το ταξίδι του ήρωά του ως εξής: «Υπάρχουν εδώ οι πολιτισμικές αναφορές, όμως κυρίως πρόκειται για τη θεμελιώδη πίεση που νιώθει κάθε οικογένεια σε μετάβαση. Ο Τζέι Ντι προσπαθεί να βρει τον εαυτό του, αλλά δεν το κάνει μόνος. Ολες αυτές οι γυναίκες συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία που τελικά του επιτρέπει να αυτοπροσδιοριστεί, δίχως να απορρίψει την κουλτούρα και τους δικούς του ανθρώπους. Ενισχύεται από τις δυνάμεις και ξεπερνά κάποιες από τις αδυναμίες τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή