Αγωνία στην ισπανική επαρχία, κυνισμός στο Λονδίνο

Αγωνία στην ισπανική επαρχία, κυνισμός στο Λονδίνο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ξέρουν όλοι ★★★ ½
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΡΑΜΑ (2018)
Σκηνοθεσία: Ασγκάρ Φαραντί
Ερμηνείες: Χαβιέ Μπαρδέμ,
Πενέλοπε Κρουζ, Ρικάρντο Νταρίν

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε την τελευταία ταινία του Ιρανού δεξιοτέχνη Ασγκάρ Φαραντί, ο οποίος πλέκει ξανά έναν από τους γνώριμους σεναριακούς ιστούς που τον καθιέρωσαν στην κορυφογραμμή των σύγχρονων δημιουργών. Η Λάουρα (Κρουζ) ταξιδεύει με τα δυο της παιδιά από την Αργεντινή στον τόπο καταγωγής της στην Ισπανία, για τον γάμο της μικρής αδελφής της. Εκεί, ανάμεσα στους άλλους βρίσκεται και ο παλιός της φίλος Πάκο (Μπαρδέμ), ο οποίος έχει περίπλοκες σχέσεις με την οικογένεια. Ολα αυτά θα έρθουν ακόμη περισσότερο στο προσκήνιο, όταν το βράδυ του γάμου η έφηβη κόρη της Λάουρα θα εξαφανιστεί μυστηριωδώς. 

Η μικρή επαρχιακή κοινωνία γίνεται το σκηνικό ενός ιδιότυπου αστυνομικού θρίλερ/δράματος, με τη χαρακτηριστική σφραγίδα του δημιουργού του. Η ξαφνική εξαφάνιση της νεαρής κοπέλας πυροδοτεί μια σειρά εξελίξεων, που θα αποκαλύψουν περισσότερο ή λιγότερο καλά κρυμμένα μυστικά. Οπως συνήθως, εδώ σχεδόν η κάθε λέξη έχει τη σημασία της: ο τίτλος της ταινίας επαναλαμβάνεται αυτολεξεί κάπου στην αρχή, προοικονομώντας τα επερχόμενα, όπως θα γινόταν στην αρχαία τραγωδία.

Ο Φαραντί, ωστόσο, δεν έχει διάθεση για αγωνίες και εφετζίδικες ανατροπές που θα έσπρωχναν το φιλμ περισσότερο προς το θρίλερ. Αντιθέτως, αποκαλύπτει τις προθέσεις του σχετικά νωρίς, αφήνοντας τους καλούς ηθοποιούς του –και ειδικά τον Μπαρδέμ– να φροντίσουν τα υπόλοιπα.

 
Industry
ΔΡΑΜΑ (2020)
Δημιουργός: Μίκι Ντάουν,
Κόνραντ Κέι
Ερμηνείες: Μαρίσα Αμπέλα,
Μιχάλα Χέρολντ, Χάρι Λότι
 
Το HBO περνάει ξανά τον Ατλαντικό και φτάνει στο Λονδίνο για μια καινούργια συναρπαστική σειρά, που στη χώρα μας είναι διαθέσιμη μέσα από τη Vodafone TV. Η λέξη «Industry» του τίτλου αναφέρεται στο οικονομικό και εμπορικό κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, εκεί όπου μια ομάδα νεαρών «δοκίμων» προσλαμβάνεται από μια μεγάλη επενδυτική τράπεζα.

Ολοι τους έχουν μερικούς μήνες να αποδείξουν την αξία τους και να μπουν έτσι για τα καλά στον τρομερά ανταγωνιστικό –και επικερδή– κόσμο των στελεχών της οικονομίας. Οι διαφορετικές ιστορίες τους, άλλες επαγγελματικές και άλλες προσωπικές, συμπλέκονται στη σειρά, με τρόπο που θυμίζει αρκετά και το πολύ επιτυχημένο «Suits».

Εδώ, ωστόσο, επειδή μιλάμε για HBO και ακόμα περισσότερο για Βρετανία, δεν χωράνε… σεμνοτυφίες: η σκληρή γλώσσα, το γυμνό, ο απίθανος κυνισμός είναι όλα στην ημερήσια διάταξη, εισάγοντάς μας σε μια πραγματικότητα που φέρνει στον «Λύκο της Γουόλ Στριτ» του Σκορσέζε, αντλώντας παράλληλα και από νεανικές σειρές.

Ο ρεαλισμός προφανώς κυριαρχεί, όπως και οι περίφημοι «νόμοι της αγοράς», δίχως όμως να πνίγει και τις (αρκετές) πνευματώδεις στιγμές που κάνουν απολαυστικότερο το σύνολο.

Αγωνία στην ισπανική επαρχία, κυνισμός στο Λονδίνο-1
 Σκηνή από τη σειρά «Industry», που είναι διαθέσιμη στη Vodafone TV. 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή