Αποσαφήνιση προτάσεων και στο βάθος… λύση

Αποσαφήνιση προτάσεων και στο βάθος… λύση

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα «σημαντικό, θετικό βήμα» χαρακτηρίζει το Θεατρικό Μουσείο την πρόταση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, να αγοράσει το ΥΠΠΟΑ –κατόπιν συμφωνίας– το σύνολο των συλλογών του (εκθέματα, αρχεία, βιβλιοθήκη) καλύπτοντας τα χρέη του, όμως υπάρχουν αντιρρήσεις επί συγκεκριμένων σημείων. Οπως έγραψε σχετικά η «Κ» (5/12), η πρόταση έγινε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης της υπουργού με τον πρόεδρο του Θ.Μ., Κώστα Γεωργουσόπουλο, και τον δρα Φίλιππο Νικολόπουλο, πληρεξούσιο δικηγόρο του μουσείου.

Σε υπόμνημα προς τον σύμβουλο της υπουργού, Σ. Γερακούδη, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του μουσείου εκφράζει τον προβληματισμό του για μια σειρά θεμάτων. Ο κ. Νικολόπουλος σημειώνει ότι στη συζήτηση που ακολούθησε με τους συμβούλους της υπουργού μετά τη διατύπωση της πρότασης, υποστηρίχθηκε ότι το ΥΠΠΟΑ προτίθεται να καλύψει μόνο το χρέος προς το ΕΦΚΑ, την εφορία και τα μισθώματα που χρωστάει το Θ.Μ. προς την ιδιοκτήτρια του κτιρίου της Καραμανλάκη 7, όπου στεγαζόταν η Θεατρική Βιβλιοθήκη. Με την εξόφληση αυτών των μισθωμάτων και την άρση προσημείωσης – υποθήκης των δύο ακινήτων στο Παγκράτι, το μουσείο θα είναι ελεύθερο να προχωρήσει στην πώλησή τους, καθώς και της μεζονέτας του στο Πόρτο Ράφτη, και εν συνεχεία να πληρώσει τα υπόλοιπα χρέη του. 

Το μουσείο όμως υπογραμμίζει ότι τα διαμερίσματα στο Παγκράτι περιέχουν εκθέματα για τα οποία πρέπει να βρεθεί άλλος χώρος να μεταφερθούν, συνεπώς «προς το παρόν δεν μπορούν να πουληθούν». Θυμίζει ακόμη ότι η διαδικασία μεταφοράς της θεατρικής βιβλιοθήκης σε χώρο της ΕΡΤ διήρκεσε 18 μήνες. Μόνο έξι μήνες και πέντε τροποποιήσεις χρειάστηκαν για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Ακριβώς επειδή δεν γνωρίζει εάν η πώληση των δύο διαμερισμάτων της τάξης των 70.000 ευρώ συμβάλει επαρκώς στην κάλυψη των χρεών του, και δεδομένου ότι το ακίνητο στο Πόρτο Ράφτη έχει νομικά προβλήματα, αντιπροτείνει «τα ακίνητά του να περιέλθουν στο ΥΠΠΟΑ και αυτό να καλύψει όλα τα χρέη του Θ.Μ.».

Οτιδήποτε άλλο απαιτεί απόφαση του Δ.Σ. αλλά και της γενικής συνέλευσης, σχεδόν «αδύνατο» σε περίοδο καραντίνας. Σημειώνει ακόμη ότι υπάρχει απόφαση Γ.Σ. του μουσείου, τον Ιούνιο του 2018, με την οποία το Θεατρικό Μουσείο συναινεί να μεταβιβαστεί το σύνολο της περιουσίας στο ελληνικό Δημόσιο υπό την προϋπόθεση ότι θα καλυφθούν όλα τα χρέη του. Παρόμοια απόφαση ελήφθη και από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. 

Ο νομικός εκπρόσωπος του Θεατρικού Μουσείου Φ. Νικολόπουλος ζητάει να αποσταλεί έγγραφο προς το Δ.Σ. του Θ.Μ. με διατυπωμένη την πρόταση της υπουργού Πολιτισμού για την αποφυγή παρεξηγήσεων ή παρερμηνειών, αφού ο ίδιος –όπως τονίζει– στην τηλεδιάσκεψη που έγινε στις 27/11 άκουσε την κ. Μενδώνη να λέει ότι «πρέπει γενικά να καλυφθεί όλο το ποσό του χρέους του 1.300.000 ευρώ», ενώ η άποψη των συμβούλων της ήταν «να μην καλυφθούν όλα τα χρέη του Θ.Μ., αλλά μόνον ένα μέρος αυτών». Στην «Κ» αναφέρει ακόμη ότι οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ δεν κοινοποίησαν το πρόσφατο αντίγραφο της έκθεσης ορκωτών λογιστών, παρότι ζητήθηκε πολλές φορές από το μουσείο. 

Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν διεξοδικές συζητήσεις και από τις δύο πλευρές για τη σωτηρία του μουσείου. Στο μεταξύ, το υπόγειο όπου στεγάζεται μεγάλο μέρος των «θησαυρών» του ελληνικού θεάτρου κάτω από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην οδό Ακαδημίας, πλημμύρισε για άλλη μία φορά μετά τις τελευταίες βροχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή