Καλά νέα από ΗΠΑ και Αγγλία

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση της τάξεως του 8,2% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις βιβλίων στις ΗΠΑ το 2020, σύμφωνα με τον δείκτη BookScan της εταιρείας μετρήσεων Nielsen. Σε απόλυτα μεγέθη, η αύξηση σημαίνει ότι φέτος πωλήθηκαν συνολικά 750,9 εκατομμύρια βιβλία, δηλαδή 57,2 εκατομμύρια περισσότερα από πέρυσι, γεγονός όχι δυσεξήγητο αν αναλογιστεί κανείς την ώθηση στις ηλεκτρονικές πωλήσεις που έδωσε η πανδημία. Την ίδια στιγμή, η Booksellers Association, η Ενωση Βιβλιοπωλών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, ανακοίνωσε ότι τα μικρά, ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία στις δύο χώρες επίσης αυξήθηκαν το 2020, φτάνοντας τα 967 έναντι των 890 πέρυσι, μια τάση που επίσης αποδίδεται στις ηλεκτρονικές πωλήσεις, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί.

Το πρώτο βιβλίο του Δ. Καταλειφού

Μια διαδικτυακή παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του ηθοποιού Δημήτρη Καταλειφού, με τίτλο «Συμπληγάδες γενεθλίων», διοργανώνουν η Αλυσίδα Πολιτισμού «Iανός» και οι εκδόσεις Πατάκη, την Πέμπτη στις 6 μ.μ. Το βιβλίο περιλαμβάνει εξήντα πέντε σύντομα κείμενα ποιητικής πρόζας, τα περισσότερα εκ των οποίων γράφτηκαν σε συνθήκες εγκλεισμού στη διάρκεια της πανδημίας. Με τον Δημήτρη Καταλειφό θα συνομιλήσει η δημοσιογράφος Ξένια Στούκα, ενώ η εκδήλωση θα προβληθεί ζωντανά από το κανάλι του «Ιανού» στο YouTube και από τη σελίδα του στο Facebook. Περισσότερα στο ianos.gr.

Εφυγε από τη ζωή ο ατζέντης-μάγος

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, έπειτα από μακρά ασθένεια, ο Βρετανός Κρίστοφερ Λιτλ, ο λογοτεχνικός ατζέντης που εκκίνησε την καριέρα της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Ο Λιτλ έστησε το λογοτεχνικό πρακτορείο του το 1979, ενώ το 1995 παρέλαβε από τη Ρόουλινγκ τα τρία πρώτα κεφάλαια του βιβλίου «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» και ανέλαβε την εκπροσώπησή της. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι οι εκδότες της Βρετανίας απέρριψαν το βιβλίο, εκτός από το παιδικό τμήμα του οίκου Bloomsbury, που το αγόρασε έναντι 2.500 λιρών Αγγλίας. Η επαγγελματική σχέση του με τη Ρόουλινγκ, «η πιο επιτυχημένη εμπορικά σε όλη τη λογοτεχνική ιστορία», συνεχίστηκε έως το 2011, όταν η συγγραφέας ακολούθησε τον συνεργάτη του Λιτλ, Νιλ Μπλερ, στο νεοσύστατο πρακτορείο του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή