Τα δίκτυα της Ιστορίας

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυκλοφόρησε μόλις από την ιστορική σειρά των εκδόσεων Αλεξάνδρεια το βιβλίο «Η πλατεία και ο πύργος» του Βρετανού συγγραφέα και καθηγητή του Χάρβαρντ, Νάιαλ Φέργκιουσον. Οπως υποστηρίζει εδώ ο τελευταίος, τα παντός είδους «δίκτυα», που χαρακτηρίζουν τον 21ο αιώνα, βρίσκονταν πάντα ανάμεσά μας, από τη δομή του εγκεφάλου έως την τροφική αλυσίδα, από το οικογενειακό δέντρο μέχρι τον ελευθεροτεκτονισμό. Σε μια αναδρομή ολόκληρης της ανθρώπινης ιστορίας, ο Φέργκιουσον εντοπίζει τέτοια δίκτυα εξουσίας, ιδεολογίας και κοινωνικών συστημάτων, τα οποία σε μεγάλο βαθμό την καθόρισαν. Είτε πρόκειται για την αρχαία Ρώμη είτε για τη Γουόλ Στριτ του 20ού αιώνα και τη σημερινή Σίλικον Βάλεϊ.

Οι Εκδόσεις Κρήτης κάνουν μαθήματα

Δύο νέα διαδικτυακά μαθήματα ξεκινούν από τις 22 Φεβρουαρίου στον διαδικτυακό τόπο Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης στον τομέα της Ιστορίας και της Επιστήμης των Υπολογιστών. Η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα εξετάσει τον φιλελληνισμό κατά την Επανάσταση του 1821 και θα συστήσει στο κοινό την Ιστορία και τους πρωταγωνιστές ενός κινήματος το οποίο διαδραμάτισε τεράστιο ρόλο στον αγώνα της Ανεξαρτησίας. Στην ενότητα της Επιστήμης Υπολογιστών, ο Νίκος Αβούρης και ο Χρήστος Σιντόρης θα εστιάσουν στον προχωρημένο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη ιστοσελίδων και διαδικτυακών εφαρμογών. Τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν έπειτα από εγγραφή στο mathesis.cup.gr.

Η «αρχή» του Γιάλομ

Τη διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου «Υπαρξιακή ψυχοθεραπεία» του Ιρβιν Γιάλομ, του βιβλίου που αποτέλεσε τη βάση για τα επόμενα έργα του διάσημου ψυχοθεραπευτή, διοργανώνουν οι εκδόσεις Αγρα και τα βιβλιοπωλεία «Ιανός», το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου και ώρα 12 μ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Γιάννης Ζέρβας, ψυχίατρος, καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ και επιστημονικός επιμελητής της έκδοσης, η ψυχοθεραπεύτρια και μεταφράστρια των βιβλίων του Γιάλομ, Ευαγγελία Ανδριτσάνου, η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας Μαριαλένα Σπυροπούλου και ο ψυχοθεραπευτής – ομαδικός αναλυτής Κυριάκος Βλασσόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT