Φωτίζονται ξανά τα σινεμά της Νέας Υόρκης

Φωτίζονται ξανά τα σινεμά της Νέας Υόρκης

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση να ανοίξει ξανά, έπειτα σχεδόν από ένα χρόνο, τις κινηματογραφικές αίθουσες της Νέας Υόρκης πήρε ο κυβερνήτης της πολιτείας, Αντριου Κουόμο, αρχής γενομένης από τις 5 Μαρτίου. Φυσικά η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται πακέτο με αρκετούς περιορισμούς λόγω της συνεχιζόμενης πανδημικής κρίσης, ωστόσο είναι μια αρχή, ιδίως αν σκεφθεί κανείς τι συμβαίνει αυτόν τον καιρό στη δική μας γειτονιά.

Με 25% πληρότητα και όλα τα υπόλοιπα μέτρα ασφαλείας (μάσκες, αποστάσεις, καθαριότητα) θα ανοίξουν αρχικά τα σινεμά στην αμερικανική μεγαλούπολη, με το σχέδιο να προβλέπει την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών σταδιακά μέσα στην άνοιξη. Η κινηματογραφική βιομηχανία στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού προφανώς καλωσόρισε τα νέα με ανακούφιση. Η μετοχή της AMC, της μεγαλύτερης αλυσίδας πολυκινηματογράφων στον κόσμο, σημείωσε άνοδο 13% αμέσως μετά την ανακοίνωση Κουόμο, ενώ οι υπεύθυνοί της αλλά και οι υπόλοιποι αιθουσάρχες δηλώνουν αποφασισμένοι να δουλέψουν σκληρά προκειμένου να υποδεχθούν το κοινό με απόλυτη ασφάλεια την ημέρα του ανοίγματος. Ταυτόχρονα, τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο σκέφτονται για πρώτη φορά σοβαρά την έξοδο μπλοκμπάστερ ταινιών στις αίθουσες, κάτι το οποίο ωστόσο θα εξαρτηθεί και από όσα θα συμβούν με την ακόμη σημαντικότερη αγορά της Καλιφόρνιας.

Δεν είναι όμως μόνο το σινεμά. Στη Νέα Υόρκη, ήδη από τις 20 Φεβρουαρίου «τρέχει» το φεστιβάλ διαρκείας NY Pops Up, με στοχευμένες μουσικές, θεατρικές και άλλες εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης, υπαίθρια και μη, έτσι ώστε να προχωρήσει η επανέναρξη των ζωντανών θεαμάτων με την παρουσία κόσμου. Την ίδια στιγμή, τα (κλειστά) γήπεδα του NBA έχουν αρχίσει επίσης να φιλοξενούν ξανά το κοινό των ομάδων, ξεκινώντας από το 10-15% της πληρότητας και ανεβαίνοντας σταδιακά.

Αν τώρα φύγουμε από την Αμερική και πάμε στην Κίνα, τη χώρα από όπου ξεκίνησε η πανδημία, θα δούμε πολύ πιο εντυπωσιακή πρόοδο. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, και με αφορμή την κινεζική Πρωτοχρονιά, το εγχώριο κινηματογραφικό box office σημείωσε ρεκόρ όλων των εποχών (!) με 245 εκατ. δολάρια μόνο σε μία ημέρα.

Δεν χρειάζεται να πούμε τι συμβαίνει την ίδια περίοδο στην Ευρώπη. Η (εκτός Ε.Ε.) Βρετανία είναι η μόνη που έχει ανακοινώσει την πρόθεση να ανοίξει τα σινεμά στις 15 Μαΐου. Οι υπόλοιποι, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Ελλάδας, βρίσκονται ακόμη σε… χειμερία νάρκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή