Νέα σεζόν με νέους κώδικες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οχι κώδικα αλλά κώδικες δεοντολογίας ετοιμάζει το υπουργείο Πολιτισμού, και πιο συγκεκριμένα οι εποπτευόμενοι φορείς του. Πηγές από το ΥΠΠΟ διαμηνύουν ότι ο κώδικας δεν είναι «κοστούμι» για όλους τους φορείς, καθώς οι ανάγκες σε ένα ωδείο είναι διαφορετικές από εκείνες σε ένα θέατρο ή σε μια ορχήστρα, και ο κώδικας θα πρέπει να καταρτιστεί έπειτα από διαβούλευση με τη διοίκηση και τους εμπλεκομένους. Εκεί όπου υπάρχουν σχολές, στη συζήτηση θα πρέπει να συμμετέχουν και οι σπουδαστές.

Ακόμη βέβαια όλα είναι υπό διαμόρφωση, αλλά στις 30 μέρες που μεσολάβησαν από την πρώτη σχετική ανακοίνωση για την κατάρτιση κανόνων συμπεριφοράς, οι φορείς έστελναν προτάσεις, σκέψεις και σχέδια στο υπουργείο. Ετσι, χθες πραγματοποιήθηκε μια διευρυμένη τηλεδιάσκεψη του υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη με τους εποπτευόμενους φορείς, όπου λύθηκαν απορίες και δόθηκαν ορισμένες κατευθύνσεις για τη συνέχεια. Ενα από τα πράγματα που τονίστηκαν στη συζήτηση ήταν η ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού εφαρμογής του κώδικα για να μην καταλήξει μια απλή ανάρτηση σε έναν πίνακα ανακοινώσεων. Φαίνεται ότι σε κάθε φορέα θα οριστούν 2 ή 3 πρόσωπα (αντί επιτροπής), μάλλον ένα από αυτά θα είναι ο νομικός σύμβουλος του φορέα, που θα υποδέχονται παράπονα και καταγγελίες και θα πρέπει να ανταποκριθούν σε ορισμένο χρόνο. Μια υπόθεση, δηλαδή, δεν θα μπορεί να «σέρνεται» επ’ άπειρον.

Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο είναι τι θα ορίζει ο κώδικας δεοντολογίας ως μη επιτρεπτή συμπεριφορά ή πρακτική. Αυτά θα εξειδικευθούν αργότερα, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα ρυθμίζονται θέματα που θα ορίζουν τι είναι και τι δεν είναι αποδεκτό σε μια πρόβα ή σε εξετάσεις, τι γίνεται με τα συγγενικά πρόσωπα που μπορεί να υπάρχουν σε φορείς, τι θα συμβαίνει όταν κάποιος σχολιάζει υποτιμητικά ένα συνάδελφό του είτε δημόσια ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φυσικά, η βαρύτητα των ζητημάτων δεν είναι ίδια παντού και η κάθε περίπτωση θα αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Οι κώδικες, πάντως, δεν θα αφορούν μόνο τους καλλιτέχνες, αλλά όλο το προσωπικό του φορέα.
Αυτά βέβαια ισχύουν για τους εποπτευόμενους φορείς, με στόχο να ξεκινήσει η νέα σεζόν με νέους κανόνες. Στην ελεύθερη αγορά, το ΥΠΠΟ δεν μπορεί να παρέμβει, αλλά μόνο να δείξει τον δρόμο. Για τους επιχορηγούμενους φορείς, άλλωστε, το υπουργείο θα δημιουργήσει έναν ειδικό κώδικα δεοντολογίας τον οποίο θα πρέπει να δεσμεύονται ότι θα τηρήσουν εάν θέλουν να λάβουν επιχορήγηση. Εάν όμως ο κώδικας δεν τηρηθεί, τα χρήματα θα επιστραφούν στο κράτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή