Οταν ο οίνος διδάσκει

Η εκδοτική δραστηριότητα του Κτήματος Γεροβασιλείου και η ολιστική φιλοσοφία της οινοπαραγωγής

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο οίνος διδάσκει-1Οταν το 2016 ο αρχαιολόγος Μιχάλης Τιβέριος είχε κληθεί στο Κτήμα Γεροβασιλείου για να δώσει μια ομιλία για το συμπόσιο στην αρχαία Αθήνα, η παρουσία του και τα λεγόμενά του άφησαν τέτοιο αποτύπωμα, ώστε γεννήθηκε η ιδέα για μια έκδοση. «Η φιλοσοφία του Κτήματος Γεροβασιλείου σε ό,τι αφορά την πολιτιστική διάσταση του κρασιού έχει οδηγήσει στη δημιουργία του Μουσείου Οίνου Γεροβασιλείου και σε μια σειρά δραστηριοτήτων που το πλαισιώνουν. Ανάμεσά τους είναι και οι εκδόσεις», λένε ο Βαγγέλης και η Σόνια Γεροβασιλείου. Το βιβλίο «Συμπόσιο και συμποσιακό τελετουργικό στην αρχαία Αθήνα» του Μιχάλη Α. Τιβέριου είναι μια έκδοση που στέκεται στο εκδοτικό επίπεδο των μουσείων, τόσο ως περιεχόμενο όσο και ως σχεδιασμός. Κυκλοφόρησε στα τέλη του 2020 και παρά τις αντίξοες συνθήκες κερδίζει σε φήμη σταδιακά. Οπως εξηγεί η Μαγδαληνή Λειβαδιώτη, μουσειολόγος και υπεύθυνη εκδηλώσεων για το Κτήμα Γεροβασιλείου, «το Κτήμα στηρίζει και πραγματοποιεί εκδόσεις που αφορούν το αμπέλι και το κρασί, με κύριο στόχο να συμμετέχει στη συγκέντρωση, διαφύλαξη και διάδοση πληροφοριών και εικόνων της αμπελοοινικής ιστορίας, παράδοσης και τέχνης». Τίποτε ωραιότερο από τη συγκρότηση μιας συλλογής τίτλων και μιας εκδοτικής πορείας για έναν σύνθετο πολιτισμικό τόπο όπως είναι στις μέρες μας ένα οινοποιείο.

Με ιστορία που αρχίζει το 1981 με την αναβίωση του οικογενειακού αμπελώνα στην περιοχή Παπαμόλα Επανομής, περίπου 25 χλμ. νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, το Κτήμα Γεροβασιλείου εξελίχθηκε σε ευρύτερο κέντρο αμπελοοινικής κουλτούρας, δημιουργώντας παράλληλα το πρότυπο Μουσείο Οίνου. Με γνώμονα τη διάδοση του πολιτισμού που συνοδεύει την καλλιέργεια της αμπέλου, το Κτήμα οργανώνει συστηματικά ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, διαλέξεις, εκδόσεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Μέσα σε αυτό το πνεύμα γεννήθηκε και η έκδοση του βιβλίου του Μιχάλη Τιβέριου για το συμπόσιο στην αρχαία Αθήνα.
Εχει σημασία η ανάπτυξη του ερευνητικού ενδιαφέροντος για τον πολιτισμό της περιοχής της Επανομής, στην οποία βρίσκεται το Κτήμα Γεροβασιλείου, με σειρά εκδόσεων. Αποτελούν πλέον μια αυτόνομη εκδοτική δραστηριότητα, που συμβάλλει στη διάσωση του λαϊκού πολιτισμού και αναδεικνύει μνήμες, πρακτικές και συνήθειες, που χωρίς την καταγραφή τους θα είχαν λησμονηθεί. Οι γεύσεις, η γαστρονομία, η μουσική, η κοινωνία της Επανομής και της γύρω περιοχής αποθησαυρίζονται σε ετήσια βάση. Σειρά, επίσης, εκδόσεων με άλλη θεματική φανερώνει το εύρος των συνεργειών. Ενδεικτικά, αναφέρεται η συνεργασία με τον μουσικό και συγγραφέα Δημήτρη Μπασλάμ, που γέννησε ένα παραμύθι για το ταξίδι του κρασιού ώστε να εμπλουτίζονται οι σχολικές επισκέψεις. Το «Μουστοκούλουρο του Αγησίλαγου» απέκτησε ζωγραφιές (Βίκτωρ Μοσχόπουλος), έγινε ταινία κινουμένων σχεδίων (Γιώργος Νικολόπουλος) και έδειξε έως πού μπορεί να φτάσει κανείς εάν αγαπάει αυτό που κάνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή