Κλείνουν εργοτάξια, ανοίγουν χώροι πολιτισμού

Κλείνουν εργοτάξια, ανοίγουν χώροι πολιτισμού

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκοτεινιά της οικονομικής κρίσης, μετρούσαμε στην Αθήνα τα εργοτάξια πολιτισμού τα οποία επρόκειτο να ξεκινήσουν τότε, αναζητώντας ελπίδα σε μια γκρίζα πόλη που μας έπνιγε. Επεκτάσεις μουσείων, δημιουργία νέων, καινούργιων χώρων πολιτισμού, μια σειρά έργων τα οποία απεγκλωβίζονταν αργά από τη γραφειοκρατία, έφταναν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να υπογραφεί η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο, να ακολουθήσει η εγκατάσταση του εργολάβου, να αρχίσουν… Κάποια ξεκίνησαν με καθυστερήσεις, εμπόδια και πολλές ταλαιπωρίες. Στην πορεία «πάλεψαν» με αστοχίες, νέες περιπέτειες, αδυναμίες, όμως ολοκληρώθηκαν, και άλλα αναμένεται να ακολουθήσουν το επόμενο δίμηνο.

Στην Καλλιρρόης άνοιξε το ΕΜΣΤ, αν και δεν πρόλαβε να χαρεί τη λειτουργία του. Το lockdown στους χώρους πολιτισμού, που έκλεισαν λόγω της υγειονομικής κρίσης, πήγε πίσω κάποια σχέδια όπως το να δουν περισσότεροι επισκέπτες την έκθεση «Uduntu» – 66 έργα αφρικανικής τέχνης από τη συλλογή του Χ. Δαυίδ. 

Σήμερα αποδίδεται η Εθνική Πινακοθήκη με υπερδιπλάσιους χώρους, αίθουσα 2.000 τ.μ. για περιοδικές εκθέσεις, αποθήκες, αμφιθέατρο κ.ά. Η επαναλειτουργία της θα τονώσει το τρίγωνο μουσείων – χώρων από τη Β. Κωνσταντίνου, τη Β. Σοφίας έως την Ηροδότου και τη Νεοφύτου Δούκα. Δηλαδή από την Πινακοθήκη, το Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο, δίπλα τον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου και απέναντι το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με τις δύο εισόδους του.

Πιο κάτω, στη θεατρική γειτονιά της οδού Ακαδημίας, το παράρτημα του Βυζαντινού Χριστιανικού Μουσείου στη Μαυρομιχάλη 6 θα αποδοθεί τέλη Απριλίου. Αλλά και το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στο Μοναστηράκι, το συγκρότημα των 18 κτιρίων  του οικοδομικού τετραγώνου Aρεως – Βρυσακίου – Κλάδου και Αδριανού, ανοίγει σταδιακά αρχίζοντας από τον Μάιο με τα κτίρια Κ, Γ (1+2) και Ε, στα οποία θα παρουσιαστεί περιοδική έκθεση αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, επίσης η ιστορία της Πλάκας και του οικοδομικού τετραγώνου που συγκροτεί το μουσείο, ενώ στο κτίριο Ε θα προβληθεί η μεγάλη συλλογή του μουσείου από φιγούρες του θεάτρου σκιών. Στο Τζαμί Τζισταράκη θα παρουσιαστεί η ιστορία του μουσείου, από την ίδρυσή του το 1918. 

Με την επαναλειτουργία των μουσείων και των νέων χώρων, όλα αυτά τα κτίρια θα δώσουν κάτι νέο στην πόλη και νέα ώθηση στις γειτονιές τους, αποκαλύπτοντας πίσω από τα άχαρα εργοτάξια χρόνων, νέους ισχυρούς πυλώνες πολιτισμού. Απομένει να δούμε και το Ακροπόλ Παλάς στην πολύπαθη Πατησίων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή