Άνοιγμα καλλιτεχνικών σχολών με self test

Άνοιγμα καλλιτεχνικών σχολών με self test

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαιξπηρικό μοιάζει πια το ερώτημα εάν θα ανοίξει ή δεν θα ανοίξει η καλλιτεχνική εκπαίδευση μαζί με την υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα, μέρος της οποίας φαίνεται πως θα επιστρέψει στα διά ζώσης μαθήματα από τις 12 Απριλίου. Το υπουργείο Πολιτισμού, πάντως, επιδιώκει να βάλει στο τραπέζι της υγειονομικής επιτροπής το άνοιγμα των σχολών με self test και επικαιροποιημένα πρωτόκολλα.

Σε παλαιότερα ρεπορτάζ της «Κ» είχαμε επισημάνει τις δυσκολίες διεξαγωγής των καλλιτεχνικών μαθημάτων από απόσταση, κυρίως των πρακτικών, που έχουν να κάνουν π.χ. με ασκήσεις υποκριτικής ή χορού, αλλά και με την προετοιμασία των παραστάσεων που παραδοσιακά ετοιμάζουν οι τελειόφοιτοι σπουδαστές για τις εξετάσεις του πτυχίου τους. Από τις 15 Μαρτίου, οι σπουδαστές των κρατικών δραματικών σχολών (Εθνικού Θεάτρου, ΚΘΒΕ), της ΚΣΟΤ, του Ωδείου Αθηνών, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» και άλλων ιδιωτικών σχολών βρίσκονται σε αποχή από τα μαθήματά τους ζητώντας να επιστρέψουν σε διά ζώσης διδασκαλία σε χώρους που πληρούν τις υγειονομικές προδιαγραφές, την παράταση του ακαδημαϊκού έτους και την ισότιμη οικονομική ενίσχυσή τους με εκείνη των φοιτητών ΑΕΙ/ΤΕΙ που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.

Το σενάριο που εξετάζει το ΥΠΠΟΑ είναι η παράταση του ακαδημαϊκού έτους έως το τέλος Οκτωβρίου, όπως προκύπτει από την ανοιχτή επιστολή που έστειλε ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης στις καλλιτεχνικές σχολές, προκειμένου να αναπληρωθούν οι 17 εβδομάδες μαθημάτων από τις 2 Νοεμβρίου, οπότε επιβλήθηκε το δεύτερο lockdown. Αυτό το σενάριο, που θεωρείται το δυσμενέστερο, προϋποθέτει ότι μέσα σε αυτό το διάστημα δεν έχει γίνει κανένα μάθημα, κάτι που δεν ισχύει για όλους, και έτσι οι σχολές θα έχουν την ευελιξία να προσαρμόσουν αντίστοιχα τα μαθήματά τους και τις εξετάσεις τους. Με βάση αυτό το σενάριο, το διδακτικό έτος για τις μουσικές σχολές θα παραταθεί έως 31 Ιουλίου και οι απολυτήριες εξετάσεις θα διεξαχθούν τον Ιούνιο (για όσους προγραμματίζονταν για τον Ιανουάριο) και τον Ιούλιο.

Στις σχολές θεάτρου και χορού το έτος φαίνεται να παρατείνεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ενώ οι νέες εγγραφές θα γίνουν από 1ης Νοεμβρίου (και οι εισαγωγικές εξετάσεις) και η νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα λήξει στις 31 Αυγούστου 2022. Οι επαναληπτικές εξετάσεις του Φεβρουαρίου 2021 θα γίνουν τον Ιούνιο μαζί με τις διπλωματικές, οι οποίες θα διεξαχθούν από 15 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου για όσες σχολές θεωρούν ότι πραγματοποίησαν ικανοποιητικό αριθμό μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης. Οσες σχολές θεωρούν ότι χρειάζονται και άλλο χρόνο μαθημάτων θα διεξαγάγουν τις διπλωματικές εξετάσεις τον επόμενο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Οι επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου 2021 για τις ανώτερες σχολές δραματικής τέχνης θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο, ενώ για τις προαγωγικές το υπουργείο προτείνει να μη γίνουν φέτος και οι σπουδαστές να βαθμολογηθούν από τους καθηγητές τους.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή