Θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ πέριξ της Ακρόπολης

Θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ πέριξ της Ακρόπολης

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο θέσεις στάθμευσης για άτομα με αναπηρία οριοθετούνται στο νότιο άκρο του πλατώματος του Αρείου Πάγου και στη ΒΑ πλευρά της Αρχαίας Αγοράς, νέες πινακίδες με γραφή Μπράιγ σε ελληνικά και αγγλικά, και σημάνσεις με μεγαλογράμματη γραφή (κεφαλαία και bold γράμματα) θα τοποθετηθούν στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και μέσα στην Ακρόπολη, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο θα δημιουργηθούν «απτικές διαδρομές» με αρχιτεκτονικά μέλη και μια μεγάλη μακέτα της Ακρόπολης που θα μπορούν να αγγίξουν οι τυφλοί και τα άτομα με περιορισμένη όραση με τη βοήθεια των συνοδών τους.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνονται στη δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση προς το ΥΠΠΟΑ για την αναβάθμιση της προσβασιμότητας της Ακρόπολης και οι εργασίες εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην πρόσφατη συνεδρίασή του (Τρίτη 1/6). Για τις προτάσεις, το ΥΠΠΟΑ συνεργάστηκε με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και με τον Φάρο Τυφλών.

Στο ίδιο πλαίσιο θα δημιουργηθεί μια ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία θα αναγνωρίζει τη θέση του χρήστη και θα παρέχει γραπτές και προφορικές πληροφορίες για το μνημείο που βρίσκεται στον χώρο. 

Μέρος της δωρεάς είναι επίσης και η αντικατάσταση του παλαιού εξοπλισμού του μνημείου. Ετσι εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η νέα περισχοίνιση στις διαδρομές της Ακρόπολης για να οριοθετείται η όδευση των επισκεπτών, ενώ θα σημανθούν και σημεία με μεγάλες κλίσεις όπου χρειάζεται η βοήθεια συνοδού για προσπέλαση.

Στον χώρο θα διαμορφωθούν ακόμη νέα καθιστικά με την επανάχρηση λίθων από παλαιότερες αναστηλώσεις υπό την εποπτεία της ΕΦΑ Αθηνών και της ΥΣΜΑ. Το σκεπτικό –και σωστά– είναι να φέρουν τα σημάδια από την προηγούμενη χρήση τους και σίγουρα θα ταιριάζουν πιο πολύ από τα «γυαλισμένα» μαρμάρινα καθιστικά που υπάρχουν σήμερα στο μνημείο. Θα αντικατασταθούν, τέλος, οι κάδοι με πρόβλεψη και για την ανακύκλωση των απορριμμάτων.

Ετσι, ολοκληρώνονται τα έργα για την πρόσβαση των ΑμεΑ στην Ακρόπολη, που ξεκίνησαν με την αντικατάσταση του ανελκυστήρα πλαγιάς. 
Ισως αν είχαν παρουσιαστεί και συνολικά εξαρχής, οι γνώμες και οι απόψεις που κατά καιρούς εκφράστηκαν για τη νέα εικόνα του μνημείου να ήταν πιο ολοκληρωμένες και στοχευμένες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή