Συνάντηση με τη Σίρλεϊ Τζάκσον

Συνάντηση με τη Σίρλεϊ Τζάκσον

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εξαιρετική ευκαιρία να «συναντηθούμε» με τις πολλές εκδοχές της προσωπικότητας της Σίρλεϊ Τζάκσον –συγγραφέως, μητέρας, συζύγου– μας δίνεται με την έκδοση του βιβλίου «The Letters of Shirley Jackson» – η επιμέλεια έχει γίνει από τον γιο της, Λόρενς Τζάκσον Χάιμαν. Η Τζάκσον, που πέθανε στον ύπνο της σε ηλικία 48 ετών, είναι μία από τις πιο σημαντικές Αμερικανίδες συγγραφείς του 20ού αιώνα και μεταξύ των σπουδαιότερων χρονογράφων της γυναικείας εμπειρίας, παρότι έγινε γνωστή κυρίως για τα μυθιστορήματα μυστηρίου που έγραψε. Η συγκεκριμένη ανέκδοτη συλλογή της προσωπικής αλληλογραφίας της καλύπτει σχεδόν τρεις δεκαετίες ζωής και έχει όλα τα χαρακτηριστικά της αγαπημένης μυθοπλασίας της Τζάκσον: μαύρο χιούμορ, στοιχεία τρόμου, λάμψεις παραλόγου και μια διαρκή υπόμνηση ότι κάτω από τη φαινομενικά συμβατική καθημερινότητα μιας νοικοκυράς ίσως ελλοχεύει το χάος.

Προώθηση στο εξωτερικό

Με στόχο την ανάδειξη και την προώθηση στο εξωτερικό της δυναμικής ελληνικής βιβλιοπαραγωγής, αλλά και την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της ελληνικής γραμματείας, το ΥΠΠΟ δημιούργησε ένα νέο μεταφραστικό πρόγραμμα για το βιβλίο, το οποίο φιλοξενείται στην πλατφόρμα GreekLit.gr, η οποία σχεδιάστηκε ως πύλη για το ελληνικό βιβλίο και θα διαχειρίζεται το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ).  Μέσω του νέου μεταφραστικού προγράμματος παρέχεται η δυνατότητα είτε για επιχορήγηση της μετάφρασης σε ξένη γλώσσα πλήρους έργου που έχει γραφτεί στην ελληνική, είτε για επιχορήγηση μετάφρασης σε ξένη γλώσσα αποσπάσματος έργου που έχει γραφτεί στην ελληνική, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως δείγμα για προσέλκυση ενδιαφέροντος ξένων εκδοτών με στόχο την πλήρη μετάφρασή του. Ολοι οι όροι του προγράμματος βρίσκονται αναρτημένοι στο www.greeklit.gr.

«Αποχαιρετισμός» στον Κ. Σταμάτη

«Εφυγε» από τη ζωή έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, στα 65 του χρόνια, ο Κώστας Σταμάτης, όπως ανακοίνωσε με συγκίνηση ο εκδοτικός οίκος «Πατάκη», με τον οποίο συνεργαζόταν στενά και αποκλειστικά επί χρόνια. Ο Κ. Σταμάτης υπήρξε έμπειρος επιμελητής εκδόσεων και τα τελευταία χρόνια επιμελήθηκε την εξαιρετική έκδοση της «Φόνισσας» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και πολύ πρόσφατα την «Ποίηση της Ελληνικής Επανάστασης 1821», ενώ επεξεργαζόταν έως τις τελευταίες εβδομάδες την έκδοση του «Υμνου εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού και το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2022, αφιερωμένο στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή