Η τέχνη των κρουστών στο κάστρο της Φορτέτζας

Η τέχνη των κρουστών στο κάστρο της Φορτέτζας

Ενα νέο διεθνές φεστιβάλ στο Ρέθυμνο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την υγειονομική κρίση και τις δυσκολίες, τη μετάδοση της COVID-19 και τις μεταλλάξεις, τα φεστιβάλ πληθαίνουν στον οδηγό των ελληνικών διοργανώσεων. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου είναι καινούργιο και θα πραγματοποιηθεί στις 22, 23 και 24 Ιουλίου, με καλεσμένους καταξιωμένα ονόματα της διεθνούς κοινότητας κρουστών και της ελληνικής σκηνής, καθώς και σημαντικούς μουσικούς από την Κρήτη. Οι συναυλίες θα φιλοξενηθούν στο κάστρο της Φορτέτζας, ένα βενετσιάνικο φρούριο κτισμένο πάνω στον λόφο του Παλαιοκάστρου, δυτικά της πόλης και σήμα κατατεθέν της. Εκεί θα παίξουν και θα συναντηθούν μουσικοί από το Ισραήλ (Itamar Doari), τις ΗΠΑ («The Bucket Boy» Matthew Pretty) και την Ελλάδα (Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, Βαγγέλης Καρίπης, Haig Yazdjian, Τάκης Φαραζής, Percussion4one feat. Tigran Sargsyan, De Todas Formas, Πέτρος Βαρθακούρης, Παντελής Ντζιάλα). Από την Κρήτη θα λάβουν μέρος τα τοπικά σχήματα: Topos, Al Hanim Trio, Σκίουρο5 feat. Μαρία Κώτη. 

Αντάμωμα

Στο φεστιβάλ αυτό ανταμώνουν μεταξύ άλλων η αρχέγονη παράδοση, η world music, το φλαμένκο, η σύγχρονη μουσική, ενώ πλαισιώνεται από εκπαιδευτικές δράσεις και εκδηλώσεις ανάδειξης της μουσικής των κρουστών μέσα από άλλες τέχνες. «Το Ρέθυμνο είναι μια πόλη με πλούσια πολιτισμική ιστορία και έχει συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξη της νεότερης ελληνικής μουσικής. Γι’ αυτό και δεκάδες μουσικοί το επισκέπτονται και μετοικούν για λιγότερο ή περισσότερο στην πόλη, ανταλλάσσοντας μουσικές γνώσεις και νοοτροπίες και δημιουργώντας νέες φόρμες. Επιπλέον, η ύπαρξη του Μεσογειακού Πανεπιστημίου (με τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας) και του Πανεπιστημίου Κρήτης (με τομέα Μουσικολογίας) ευνοούν τη μετακίνηση προς το Ρέθυμνο εκατοντάδων νέων που αγαπούν τη μουσική και επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά μαζί της», λέει στην «Κ» η Χρύσα Ματσαγκάνη εκ μέρους της παραγωγής.

Η τέχνη των κρουστών στο κάστρο της Φορτέτζας-1
Ο «The Bucket Boy» από τις ΗΠΑ και ο Πέτρος Βαρθακούρης.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου πραγματοποιείται από την Act for Art σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ρεθύμνου – ΚΕΔΗΡ, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Τάκη Βασιλείου και στόχο να γίνει θεσμός στην πόλη. «Δεν απευθύνεται σε μια μουσική ελίτ με γνώσεις ωδείου, αλλά σε όλες τις ηλικίες και όλη την οικογένεια», συνεχίζει η κ. Μαγκανάρη. «Ηταν ιδέα του δημάρχου και του αντιδημάρχου Ρεθύμνου, Γ. Μαρινάκη και Θ.  Κρεβετζάκη αντίστοιχα, ένα μουσικό φεστιβάλ που θα αντέξει στον χρόνο ώστε να μπει στην ατζέντα των μεγάλων μουσικών φεστιβάλ σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Οραμα όλων είναι να δημιουργηθεί μια μουσική κοινότητα γύρω από τη world music με πρωταγωνιστή τα κρουστά». Γι’ αυτόν τον λόγο πριν από τις τριήμερες συναυλίες της Φορτέτζας θα προηγηθούν δράσεις μέσα στην πόλη (εκθέσεις, performances, live, εκπαιδευτικές δράσεις, γαστρονομία), καθώς και μια ενότητα workshops για να έρθει σε επαφή το ευρύ κοινό με την ιδιαίτερη μουσική των κρουστών. Η εικαστικός Λία Κουτελιέρη θα δημιουργήσει ένα έργο στην πλατεία Μικρασιατών μπροστά στο κοινό και θα βρει τη θέση του στη Φορτέτζα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κρουστών.

Γαστρονομία

Πώς συνδέονται τα κρουστά με τη γαστρονομία; «Η μουσική των κρουστών μέσα από τις τέσσερις ηπείρους που εκπροσωπούνται στο φεστιβάλ (Ευρώπη, Ασία, Αμερική, Αφρική) θα ενωθεί στις 21/7 με τη γαστρονομία σε μια πολιτισμική ενότητα που θα περιλαμβάνει κουζίνες του κόσμου μαζί με τη φημισμένη κουζίνα της Κρήτης».

Ενδιαφέρουσες είναι και οι εκπαιδευτικές δράσεις (συμμετοχή δωρεάν), όπως: «Η παραδοσιακή μουσική στο σήμερα», «Ας μιλήσουμε στη γλώσσα των κρουστών», «Ανακαλύπτοντας τους βασικούς ρυθμούς του φλαμένκο», «Πώς να αυτοσχεδιάσεις με διάφορα αντικείμενα και να δημιουργήσεις μοναδικούς ρυθμούς», «Ιδέες και τρόποι ενορχήστρωσης για ensemble κρουστών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή