Συλλογές δύο ευρωπαϊκών ταχυτήτων

Συλλογές δύο ευρωπαϊκών ταχυτήτων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και τα δύο γεγονότα συμβαίνουν στην Ευρώπη σχεδόν ταυτόχρονα: Από τη μία μεριά εννέα μουσεία της Ολλανδίας συνεργάζονται πλέον σε ένα έργο ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διαμορφώσουν από κοινού μια νέα πρακτική για τη διαχείριση των αποικιακών συλλογών των μουσείων. Το πρόγραμμα, το οποίο συνδυάζεται με έρευνα από το Vrije Universiteit του Αμστερνταμ, εκφράζει την επιθυμία της κυβέρνησης της χώρας να επαναπατριστούν τα εκθέματα εθνικών συλλογών που διαπιστωμένα εκλάπησαν από πρώην αποικίες της Ολλανδίας.

Από την άλλη, το Weltmuseum της Βιέννης οριστικά αρνήθηκε να δανείσει στο Μεξικό το «Στέμμα του Μοντεζούμα», που περιλαμβάνεται στα αξιόλογα εκθέματά του. Με αυτό το όνομα –μάλλον λανθασμένα αφού στην πραγματικότητα είναι ένα είδος «καπέλου» από φτερά που φορούσε ο ιερέας των Αζτέκων συμπληρώνοντας την κόμμωσή του– έγινε γνωστό για πολλά χρόνια αυτό το αντικείμενο, που πλέον λέγεται «penacho». Το πώς έφτασε στην Ευρώπη παραμένει άγνωστο. Πολλοί πιστεύουν ότι ίσως κάποτε ανήκε στον αυτοκράτορα των Αζτέκων Μοντεζούμα, ο οποίος κυβερνούσε όταν οι Ισπανοί έκαναν την πρώτη τους επαφή με την αυτοκρατορία το 1519. Αυτό το ιδιότυπο τελετουργικό κόσμημα που είναι φτιαγμένο από εκατοντάδες εύθραυστα φτερά, συμπεριλήφθηκε στην απογραφή της περιουσίας του αρχιδούκα Φερδινάνδου Β΄, κόμη του Τιρόλο και μανιώδους συλλέκτη, το 1596. Στα τέλη του 19ου αιώνα μεταφέρθηκε στη Βιέννη, όπου παραμένει μέχρι σήμερα ως ένα σημαντικό αξιοθέατο. Η συλλογή της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής του Weltmuseum αποτελείται από σχεδόν 18.000 αντικείμενα, τα μισά από τα οποία έχουν ιστορική σημασία.

Από το 1991 Μεξικανοί αξιωματούχοι κάνουν εκστρατεία για την επιστροφή του penacho στη χώρα. «Είναι ένα κομμάτι δικό μας, του Μεξικού», δήλωσε πέρυσι ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ. Εντέλει, η προσπάθεια για τον δανεισμό του αντικειμένου, ώστε να παρουσιαστεί φέτος στον εορτασμό των 500 χρόνων από την ισπανική κατάκτηση της αυτοκρατορίας των Αζτέκων, απέτυχε. «Λόγω του σημαντικού κινδύνου να υπάρξει σοβαρή ζημιά κατά τη μεταφορά, το αίτημα για δάνειο δεν μπορεί να ικανοποιηθεί», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η αυστριακή γραμματεία πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή