Από τη Γαλλία στο ελληνικό Μάτι

Ο συγγραφέας και βιολόγος Μπρούνο Πίντο μιλάει για την κλιματική αλλαγή και τις ευθύνες της επιστήμης

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σοφία από την Πορτογαλία ανέλαβε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δημιουργήσει ένα παιχνίδι για την κλιματική αλλαγή, για την πρόληψη των συνεπειών της και την προσαρμογή σε αυτές. Παρέα με τον αδελφό της Γκάμπριελ ξεκινούν ένα ταξίδι στην Ευρώπη για να συλλέξουν ιδέες, ένα ταξίδι που ξεκινά από τη Γαλλία, συνεχίζεται στη Γερμανία, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Ρουμανία και καταλήγει στην Ελλάδα, στο Μάτι.

Αυτή είναι η βασική πλοκή του κόμικ «Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής», ενός βιβλίου που δημιουργήθηκε με σκοπό την ευαισθητοποίηση εφήβων στα θέματα κλιματικής αλλαγής και κυκλοφορεί στα ελληνικά (από τις 7/9) από τις εκδόσεις Μικρός Ηρως (όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για την ενίσχυση των πυρόπληκτων στη χώρα μας). Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Πορτογάλος βιολόγος Μπρούνο Πίντο, ο οποίος τα τελευταία 12 χρόνια ασχολείται με την επικοινωνία της επιστήμης και την έρευνα.

Το κόμικ

Από τη Γαλλία στο ελληνικό Μάτι-1«Στα τέλη του 2016 έγραψα το σενάριο για ένα κόμικ για την κλιματική αλλαγή, το οποίο να απευθύνεται σε εφήβους στην Πορτογαλία», λέει στην «Κ». «Στη συνέχεια μου ζητήθηκε να αναλάβω τη δημιουργία ενός νέου κόμικ στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που ονομάζεται “Beacon”. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επτά ευρωπαϊκές χώρες και αφορούσε την προώθηση νέων τρόπων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή».

Το βιβλίο αφορά και την Ελλάδα. Για τον συγγραφέα, οι αναλογίες με την πατρίδα του είναι πολλές. «Παρότι δεν γνωρίζω την ελληνική πραγματικότητα, οι μετεωρολογικές συνθήκες στην Πορτογαλία (καύσωνες, ξηρασία κ.ο.κ.) είναι ανάλογες, όπως και τα προβλήματα στη διαχείριση των δασών. Για παράδειγμα, τα δάση μας είναι γεμάτα με είδη που ευνοούν τις πυρκαγιές, όπως τα πεύκα. Βλέποντας τις εικόνες από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα το 2018 και φέτος, θυμάμαι τις μεγάλες φωτιές στην Πορτογαλία το 2017 και άλλες χρονιές», λέει ο κ. Πίντο. «Θέλαμε να συμπεριλάβουμε στο βιβλίο παραδείγματα για τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Για τις μεσογειακές χώρες οι δασικές πυρκαγιές είναι μια προφανής επιλογή, καθώς αποτελούν ήδη μεγάλη πρόκληση. Το Μάτι είναι ένα παράδειγμα των τραγικών συνεπειών που έχουν σε πολλά επίπεδα οι δασικές πυρκαγιές».

Στο βιβλίο, η Σοφία επισκέπτεται το Μάτι και μιλάει με δύο επιζώντες της καταστροφής, που της περιγράφουν τι συνέβη και μοιράζονται τις σκέψεις τους για την επόμενη μέρα. «Για την ιστορία, μίλησα με έναν δημοσιογράφο και τον ανιψιό του που κατοικούν στο Μάτι και επέζησαν της καταστροφής. Σε αυτήν την κουβέντα, αυτό που θυμάμαι ότι μου έκανε την περισσότερη εντύπωση ήταν τα έντονα συναισθήματα, η θλίψη και η ζωντανή ανάμνηση του γεγονότος, την οποία συμπεριέλαβα σχεδόν αυτούσια στο βιβλίο».

Διάχυση της γνώσης

Από τη Γαλλία στο ελληνικό Μάτι-2Ως επιστήμονας που ασχολείται με την επικοινωνία της επιστημονικής γνώσης, ο Μπρούνο Πίντο θεωρεί χρέος της επιστημονικής κοινότητας όχι μόνο την παραγωγή αλλά και τη διάχυση της γνώσης στο κοινό. «Είναι δύσκολο να έχεις ανθρώπους ή ομάδες ανθρώπων να αρνούνται τις επιστημονικά αποδεδειγμένες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ή την ύπαρξη του κορωνοϊού. Η επιστημονική κοινότητα έχει την ευθύνη όχι μόνο να πραγματοποιεί έρευνα αλλά και να επικοινωνεί τα κύρια αποτελέσματά της στον γενικό πληθυσμό. Με αυτόν τον τρόπο ελπίζω ότι θα περιοριστούν οι αντιδράσεις και οι αρνητές δεν θα θέτουν εμπόδια στις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες. Από την άλλη πλευρά, η Συμφωνία του Παρισιού συμπεριέλαβε όλες τις χώρες του κόσμου και αυτό δεν είχε ξαναγίνει ποτέ. Επομένως υπάρχουν δυσκολίες αλλά και σημάδια προόδου».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT